Jak na originalitu hravě, vtipně, zábavně

OriginalniTvoreni_nahled
Pojďte objevit svět obyčejných věcí, ve kterých můžete najít skrytou krásu a díky nápadu a fantazii jim vtisknout punc originality. Rozhlédněte se kolem sebe, než vyhodíte nějakou třeba i drobnou a nepotřebnou věc, chvilku ji podržte v rukách, koukejte na ni a přemýšlejte, je opravdu nutno ji vyhodit? Jestli nevíte anebo třeba tápete, co s ní,v prvních krocích vám může pomoci…

Tou pomocí může být třeba právě kniha od Lucie Dvořákové, která od malička ráda něco přetvářela, měnila a vylepšovala. Svou vášeň dokázala rozvinout v dospělosti do té míry, že píše kreativní knihy, přispívá do tvořivých časopisů a provozuje i své internetové stránky, kde na její „kouzlení“ můžete také nakouknout.

Nakladatelství Cpress spadající pod společnost Albatros Media vydává druhý díl knihy s názvem Originální tvoření pro malá i velká stvoření s podtitulem Vtipné, hravé, zábavné a nápadité inspirace.

Na začátku najdete dvoustranu s materiály, se kterými budete pracovat. Pro názornost jsou tu i jejich fotografie. Použitý materiál je běžné dostupný a dalo by se říci převážně odpadový (plastové lahve, ruličky od toaletního papíru, seno, stará CD, plastová víčka, plastové obaly od mýdel, pecky z meruněk, krabičky do mléka či bot, …). Výrobky uvnitř jsou rozdělené do tematických kapitol:

  • Kouzelná zvířátka
  • Neobyčejná vajíčka
  • Nezbytné potřebnosti
  • Jedinečné dárečky
  • Poutavé dekorace

Pak již následují jednotlivé návody, jak se pustit do tvoření. Na začátku jsou vždy uvedeny pomůcky, které budete potřebovat. Za nimi již následuje samotný foto-postup doplněný slovním komentářem. Vše je velmi přehledné, pochopitelné jak z fotek, tak i jednoduchého slovního popisu.

Pokud nejste tak zruční – například v kreslení obrázků –, na konci knihy nechybí ani šablony, které stačí obkreslit a pomocí průhledného papíru je pak přenést na podkladový materiál.

Jako učitelka ráda vyhledávám nápady nejen pro společná tvoření s dětmi, ale i sama si jen tak něco vyrobím pro radost svou či dětí, ať už těch mých doma nebo ve školce. Publikace se mi velmi líbí a nenašla jsem nic, co bych jí mohla vytknout. Naopak jsem opravdu nadšená. Obdivuji hlavně kreativitu v přetváření věcí, které nás obklopují a většinou končí v koši, v materiál použitelný pro vytváření věcí nových a krásných.

Nezbývá mi než souhlasit s autorkou (minimálně) ve dvou věcech. Tou první je, že čas, který věnujete dětem, ať už při tvoření nebo povídání si při něm, se vám neskutečně vrátí. Obohatí nejen vás, ale hlavně děti. Což je v dnešní uspěchané době velmi důležité a třeba právě tato kniha vám pomůže si ten společný čas najít a prožít tak příjemné chvilky. Tou druhou je to, že pustit se v dnešní době do vydávání knih je sázkou do loterie. Jsem ráda, že to paní Lucie zkusila a nezavrhla předem. Vlastním dvě knížky od této autorky a zaregistrovala jsem existenci i dalších a už podle ukázek na internetových stránkách je mi jasné, že nezůstanu jen u stávajících dvou.

No a nemůže být lepší recenze na knížku o tvoření než tvoření samotné. Proto listuji… vybírám… a jdu na to…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOriginální tvoření pro malá i velká stvoření

Dvořáková, Lucie

CPress, 2013

Napsat komentář