Uběhlo již celých 450 let od jeho narození, přesto stále patří mezi nejčtenější dramatiky na světě

William_Shakespeare
William Shakespeare, autor desítek světoznámých divadelních i literárních děl, je bezesporu jedním z nejvýznamnějších světových dramatiků. Před třemi dny uběhlo přesně 391 let od jeho úmrtí, dnes si připomínáme 450. výročí křtu anglického umělce.

Datum narození básníka a dramatika Williama Shakespearea není přesně známo, uvádí se ale, že pokřtěn byl tento rodák ze Stratfordu nad Avonou 26. dubna 1564. Narodil se jako třetí z osmi dětí, jeho starší sestry však později zemřely a on se tak stal nejstarším dítětem, které se dožilo dospělosti. Pocházel z vážené rodiny – jeho otec pracoval jako úspěšný rukavičkář a později městský radní, matka byla dcerou bohatého velkostatkáře.

Shakespeare ve svém rodném městě vystudoval gymnázium a v 18 letech, záhy po jeho dokončení, se oženil s o osm let starší Annou Hathawayovou, která mu šest měsíců nato porodila jejich první dítě, Susannu. Po té o dva roky později následovala dvojčata Hamnet a Judith. Hamnet však z neznámých příčin ve věku jedenácti let zemřel. Spekuluje se, že právě tento prožitek možná nadobro ovlivnil Shakespearovu tvorbu.

Od křtu dvojčat jako by se po Shakespearovi na následujících sedm let slehla zem. Neví se, kdy přesně se přestěhoval do Londýna, kde později působil jako herec a spisovatel, je ale jisté, že byl už za svého života uznávaným umělcem, jehož znali na mnoha místech po celé Evropě, včetně českého území. Tam se o první překlad jeho díla Macbeth (1606) postaral v roce 1786 Karel Ignác Thám.

Počátky jeho tvorby sahají přibližně do roku 1592, kdy se na londýnské scéně objevilo několik jeho prvních divadelních her. Zprvu psal komedie, poté přešel na žánr historický, v němž exceloval. Od roku 1598 se začaly v různých tiskovinách vydávat jeho početné tragédie, například slavný Hamlet (1604) a neméně úspěšný Král Lear (1606). Další „velká vlna“ jeho děl přišla na svět až v roce 1623, sedm let po smrti anglického dramatika, kdy vydali dva jeho divadelní přátelé sbírku První Folio, obsahující bezmála 20 Shakespearových dosud neznámých děl. K jeho osobě se připisuje celkem 37 divadelních her a literárních prací, u mnohých z nich je však jeho autorství sporné.

V životě Williama Shakespeara se stále vyskytuje velké množství otazníků. Kromě mnoha tzv. „hluchých míst“, která se v jeho životopisech v různých časových úsecích vyskytují, se mezi historiky spekuluje také o možné Shakespearově odlišné sexuální orientaci, kterou připisují jeho častým popisům přátelského, občas až milostného vztahu dvou mužů v jeho sonetech. Tyto teorie však nikdy nebyly oficiálně potvrzeny.

Shakespearova dramatická tvorba skončila asi v roce 1613, kdy se, už jako patřičně zabezpečený muž, rozhodl se svou rodinou odstěhovat zpět do rodného města. V té době už divadelní hry téměř nepsal, přestože Londýn stále sporadicky navštěvoval. O téměř deset let později, 23. dubna 1623, ve věku devětapadesáti let zemřel.

(Zdroj: wikipedie, osobnosti.cz)

Doporučení:
Share

Napsat komentář