Inspirace pro šikovné ruce

patchwork-nahled
V dnešních knižních tipech se podíváme na tři publikace, které se budou líbit především těm mužům a ženám, kteří doma rádi tvoří či kutí. Dozví se, jak si poradit se zahradními rybníčky, nebo si vyrobí krásné šperky z polymeru či při patchworku využijí odstřižky látek.

Pokud se zajímáte o tvoření předmětů z nových materiálů, vyzkoušejte polymerovou hmotu! Praktické rady a tipy vám v knize Šperky z tekutého polymeru ukážou, jak si vyrobit pěkné šperky nebo originální bytové dekorace! Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Techniky s alkoholovými inkousty

Alkoholové inkousty mají jasné a čisté barvy, které se nechají mezi sebou libovolně míchat. Po nanesení na kovový plátek mezi sebou reagují a vytváří bez vašeho přičinění úžasné obrazce a barevné přechody.

Materiál:
1/2 kostičky tmavé hmoty
Tekutý polymer
Stříbrný kovový plátek
Alkoholové inkousty Adirondack Tima Holtze od firmy Ranger (Sun-shine Yellow, Bootle, Red, Citrus)
Kukuřičný škrob
Gelová pera značky Pilot

Pomůcky:
Skleněná tabulka o velikosti cca 20 x 15 cm
Štětce na nanášení inkoustů, tekutého polymeru a škrobu
Vlastní šablona, nebo vykrajovátko

Jak začít s výrobou těchto přívěšků se více dozvíte v ukázce z knihy!

———————————————

Publikace je určena pro všechny, kteří tvoří nebo se tvořit chystají s polymerovou hmotou a zajímají se o nové materiály a techniky v této oblasti. Jedním z takových materiálů je mimořádný, u nás zatím neprávem opomíjený, tekutý polymer. Kniha přináší soubor pracovních postupů s fotografiemi na výrobu originálních šperků z tekutého polymeru a polymerové hmoty. Podle podrobných návodů je možné vytvořit originální zářivé šperky s intarzií, perleťovou mozaikou, techniku cloisonné, koláž ve stylu steampunk a mnoho dalších polymerových klenotů. Vedle těchto návodů kniha obsahuje také postup na tvorbu vlastních šablon a texturových plátků.

Autor: Miroslava Pražáková

Počet stran: 64
Formát: 171×236
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Šperky z tekutého polymeru

———————————————————————————

Patchwork je textilní technika, při níž se sešívají malé, různě barevné kousky látek tak, aby vytvářely zajímavé vzory. S knihou Kouzelný patchwork – Více než 100 originálních doplňků již nebude problém si doma vyrobit nápadité přehozy nebo dečky! Knihu vydalo nakladatelství Ikar.

Dečka laděná do červena

Rozměry: 115,5 x 33 cm

Tento nádherný běhoun na stůl má střední panel tvořený sedmi čtvercovými bloky v barvách zahrnujících žlutou, oranžovou, červenou a olivově zelenou. Na okrajových řadách se uplatnila výrazná škála růžové až červené a světlé odstíny včetně světle fialové, tyrkysové a zelené. Stejnou technikou jsem zhotovila rovněž komplet polštářů

Postup práce

Z rozdílných látek vystřiháme trojice čtverců 10 x 10 cm (míry si lze upravit podle potřeby): vždy jeden pro A a dva pro B.
Dvojice B úhlopříčně rozstřihneme.
Vždy jedno A a čtyři B sešijeme podle hořejšího plánku.
Kraje bloků rovně ostřihneme: patrně nám vyjdou trochu šikmé, což je ku prospěchu věci.
Bloky orámujeme pruhy širokými zhruba 4 cm.
Hotové bloky přesně ostřihneme do pravoúhlých čtverců 17,8 x 17,8 cm a sešijeme v pruh.
Řady s trojúhelníkovým vzorem zhotovíme podle návodu na straně 16 a sešijeme s pruhem.
Celek podložíme vatelínem a podšívkou a na šířku křížem prošijeme.
Olemujeme barevně sladěnou obrubou

 

Podívejte se také na další výtvory v ukázce z knihy!

———————————————

Objevte bohaté možnosti patchworku, který prožívá renesanci: najdete zde drobnosti, ale i složitější a rafinované doplňky: přes 100 rozličných návrhů na moderní tašky, přikrývky, ubrusy, nástěnné závěsy, povlaky na polštáře a tradiční vánoční dárky včetně adventního kalendáře a úchvatné prošívané deky. U každého projektu jsou uvedeny skutečné rozměry hotového výrobku, pracovní postup, pomocné nákresy na sestavení vzoru a šablony motivů.

Autor: Lise Bergeneová

Překlad: Blanka Brabcová
Počet stran: 152
Formát: 222×286
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Kouzelný patchwork – Více než 100 originálních doplňků

———————————————————————————

Sníte o tom, že na vaší zahrádce budete mít malý pěkný rybníček s rybičkami? S knihou Zahradní rybníčky, potůčky a koupací jezírka se váš sen může stát skutečností! Jednotlivé příklady uvedené v této publikaci jsou přizpůsobeny velikosti zahrady a také finančním možnostem jejich majitelů. Knihu vydalo nakladatelství Grada.

Náhrada plastové nádrže fóliovým jezírkem

Použití plastů při stavbě zahradních jezírek je nezbytností. Plastové krycí vrstvy (fólie, plastové bazény) nejsou ekologicky zcela neškodné, jejich přínosy však převažují. Dobře postavené zahradní jezírko může fungovat po mnoho let jako dekorační prvek, jako zdroj vody pro zalévání zahrady, napajedlo a biotop pro různé živočichy. Jestliže se k tomu – jako v následujícím příkladu – přidá tzv. Kneippova lázeň (pro otužování), může být užitečné i pro naše zdraví.

 1. Plastové nádrže se strmými stěnami nepůsobí příliš esteticky, zejména když plastové části viditelně vyčnívají. Kromě toho se do nich vejde jen málo vody a mohou při silných mrazech promrznout až na dno. V našem příkladu by plastovou nádrž mělo nahradit lože s větší krycí vrstvou hydroizolační fólie.

2. Po vyjmutí plastové nádrže se odebere ještě další vrstva zeminy, a takto upravené lože jezírka se vyloží geotextilií. Na písčitý podklad už nemusíme nanášet pískový polštář. Existuje velký výběr geotextilií s různými vlastnostmi. V našem případě se musí použít geotextilie zvláště silná, neboť po dnu jezírka se bude chodit (bude sloužit jako tzv. Kneippův chodník).

3. Měli bychom vybrat také tlustší hydroizolační fólii (1,5 mm), aby nedošlo k poškození ostrými kameny při stavbě a později k poranění nohou při Kneuppových koupelích. Obecně platí, že tlustší hydroizolační fólie se lépe zpracovávají při letních teplotách než v chladném počasí, neboť fólie je měkčí a lépe přilne k loži jezírka.

Postup, jak dále s budováním jezírka pokračovat, naleznete v ukázce z knihy.

———————————————

V publikaci najdete detailní postupy na stavbu malé tůňky, osvěžujícího brouzdaliště s Kneippovým chodníkem pro masáž nohou, jezírko umístěné těsně u terasy, větší rybníček s potůčkem i ukázky vodních ploch ve vnitroblocích budov. Nafocené postupy jsou natolik názorné, že budete schopni postavit si jezírko vlastními silami. U každé realizace se začíná výkopem, uspořádáním lože jezírka, instalací geotextilie a fólie, až po úpravu břehu každé vodní plochy. Obsáhlá kapitola přináší přehled rostlin vhodných pro samotné jezírko nebo jeho břehy a informace o vhodném stanovišti a péči. Doporučené postupy vám pomohu užívat si své vodní zahrady bez zbytečných chyb.

Autor: Peter Himmelhuber

Překlad: Václav Bartoš
Počet stran: 128
Formát: 163×235
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Zahradní rybníčky, potůčky a koupací jezírka


 Pokud si rádi vyrábíte věci sami, jak často je tvoříte a kolik vám to zabere času? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit také v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠperky z tekutého polymeru

Pražáková, Miroslava

Grada, 2014

zobrazit info o knizeKouzelný patchwork
Více než 100 originálních doplňků

Bergeneová, Lise

Ikar, 2014

zobrazit info o knizeZahradní rybníčky, potůčky a koupací jezírka
stavba krok za krokem

Himmelhuber, Peter

Grada, 2014

Napsat komentář