Zasoutěžte si o příběhy tří sester

PerexJsmePreciSestry
Rodinný příběh, který je inspirován skutečnými životy, vás provede celým jedním stoletím. Společnost vám budou dělat tři sestry. Ty byly ve skutečnosti autorčinými pratetami a právě se setkávají na oslavě stých narozenin jedné z nich.

Oslava prožitého století je tou vhodnou dobou, kdy urovnat staré spory, odhalit skrytá tajemství a začít si klást otázky, byť jsou někdy nepříjemné. A právě to se staré dámy rozhodnou udělat. Pojďte s nimi slavit a hlavně se vrátit do starých dob. Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro dva z vás totiž připravili možnost knihu Jsme přece sestry vyhrát.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

O autorce

Anne Gesthuysenová (nar. 1969) pochází z malého města Veen v Dolním Porýní. Vystudovala žurnalistiku a románskou filologii. Pracovala jako reportérka a dokumentaristka pro různé televizní stanice a také pro francouzský rozhlas. Posledních patnáct let se objevuje rovněž před kamerou. Se svou rodinou žije v Kolíně nad Rýnem. Kniha Jsme přece sestry je její první román. V Německu se ho prodalo přes sto třicet tisíc výtisků a v žebříčku bestsellerů týdeníku Spiegel se kniha držela téměř půl roku v první desítce.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vzpomínky na sto let

Tři sestry, tři životy, tři lásky – a portrét celého století. Anne Gesthuysenová napsala strhující knihu o svých úchvatných pratetách, které byly nuceny čelit předsudkům své doby.
Všechny tři se setkávají na oslavě stých narozenin jedné z nich moralistky Gertrudy. Živelná Katty, kterou má Gertruda i v jejích čtyřiaosmdesáti letech sklony vychovávat, i klidná Paula, která jim musí dělat smírčího soudce, cítí, že už nezbývá moc času. Všem třem je společná stejná umíněnost i smysl pro humor a všechny tři trpí vrozenými problémy oběhového systému, které si samy léčí příliš silnou kávou a dobrou kořalkou dokonce i teď, na Tellemannově statku plném dávných vzpomínek. Řešit na stará kolena sourozenecké spory a jitřit dávné rány není jednoduché. Sestry však zjišťují, že brát si svá tajemství s sebou do hrobu nechtějí a že nastal ten pravý čas začít si klást nepříjemné otázky.
Anne Gesthuysenová zajímavě proplétá současnost s minulostí; její kniha je ohňostrojem příběhů, které se odehrávají na pozadí celého dvacátého století, příběhů, které ukazují, že krev nejspíš opravdu není voda.

Jsme přece sestry

Autorka: Anne Gesthuysenová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Helena Smolaková
Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2014
ISBN: 978-80-7294-978-6

Přečtěte si více o knize Jsme přece sestry, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte ani na ukázku, náš článek o této knize a úryvek.

 

Ukázka z knihy

Katty chtěla dát sestře k dispozici svou vlastní ložnici. Důvod byl prostý. Ten pokoj je v přízemí a ona nechce, aby Gertruda musela ve svém věku každý večer stoupat po schodech do patra, kde jsou další ložnice, i když je její nejstarší sestra fyzicky ještě natolik zdatná, že by to zvládla. Gertruda je štíhlá a šlachovitá, a kdo nezná její věk, mohl by jí hádat osmdesát. Tedy asi tolik, kolik je teď jí samotné. A co já, napadlo Katty, kolik by asi hádali mně? Otevřenými dveřmi vešla do koupelny a podívala se do zrcadla. Měla medově zlaté vlasy, které si pravidelně barvila. Málo vrásek, zřejmě proto, že byla dost kyprá. A stále nosila své oblíbené brýle, které si pořídila, když jí bylo sedmdesát. Měly velká hranatá skla a silné obroučky, za nimiž nebylo vidět vrásky kolem očí a u kořene nosu. Rovných šedesát, řekla si a usmála se na sebe. Sáhla po pouzdru s manikúrou a vyndala z něj pinzetu, aby se zbavila té třísky v prostředníčku. Opatrně kolem ranky napnula kůži, aby mohla třísku lépe uchopit pinzetou. Vytáhla ji a vrátila se do pokoje.
S generálním úklidem všeho, co v posledních letech v ložnici zanedbávala, začala už dřív. Včetně staré skříně. Nikdy ji nepoužívala, ale teď se rozhodla, že ji konečně důkladně vyčistí a roztřídí ubrusy, které v ní byly uložené. Ty ještě použitelné bude muset vyprat, protože odporně páchnou po kuličkách proti molům. Ten pronikavý pach jistě ucítí i stoletý nos její sestry. Katty chtěla, aby její velká sestra tentokrát měla co nejméně důvodů ke kritice. Přála si, aby Gertrudiny narozeniny i další společné dny na statku proběhly v klidu. Třeba se pak Gertruda přestane bránit a nastěhuje se sem. Štěstí, že ještě před oslavou přijede i Paula, která měla na Gertrudu odjakživa blahodárný vliv. Je to zvláštní, přemítala Katty, ale nikdy by mě nenapadlo vyklidit svou ložnici pro Paulu, a přitom je jen o dva roky mladší než Gertruda. Paula bude spát v prvním patře a každý večer bude muset stoupat po úzkém schodišti. A proč ne, pomyslela si Katty, je ještě v dobré kondici. (str.13–14)

 

Vyhrajte knihu Jsme přece sestry

Okouzlující a fascinující příběh tří sester, který je inspirován skutečnými ženami, vás provede celým jedním stoletím. Během čtení vás čekají vtipné a inteligentní pasáže, ale i napětí během války a u některých úryvků uvidíte pratety málem před sebou. V tuto chvíli se sestry scházejí k oslavě narozenin, tak se pojďte honem přidat a vyslechnout si životní příběh každé z nich.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jsme přece sestry vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jsme přece sestry
probíhá od 9. dubna do 22. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Jsme přece sestry

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsme přece sestry

Gesthuysenová, Anne

Host, 2014

Zasoutěžte si o příběhy tří sester - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Ivuška61 napsal:

    Dobrý den, děkuji za výhru – „Konec starých časů“ Kniha přišla v pořádku.

Napsat komentář