Příběhy dětského dareby

Simon_Francesca_Darebak_David02
Dvanáct příběhů současných dětí očima jednoho z nich vypráví zkušená spisovatelka čerpající mnohdy z vlastních zkušeností. Čeho se dnešní dítě bojí, po čem touží a čeho všeho je schopno?

Dvacet let po prvním představení světu vydává nakladatelství BB/art již ve druhém vydání kompilaci příběhů Darebák David, s malým rošťákem vytvořeným Francescou Simonovou v hlavní roli. Kniha vychází z původní trojice knih Horrid Henry (1994, Darebák David), Horrid Henry and the Secret Club (1995, Darebák David a tajný klub) a Horrid Henry Tricks the Tooth Fairy (1996, 2000, Darebák David a Zoubková víla) a je doplněna původními ilustracemi Tonnyho Rosse. Překladu se již v prvním vydání zcela vzorně zhostila Gisela Kubrichtová, jež následně překládala i všech dalších jedenáct titulů série Darebáka Davida, vydaných nakladatelstvím BB/art v letech 2005 až 2014, přičemž kniha Darebák David a sport (Horrid Henry Sports) má plánované datum vydání na letošní květen (28. 5. 2014).

Francesca Simonová je americko-britskou autorkou více než padesátky dětských knih. Termín americko-britská v jejím případě znamená, že se v roce 1955 narodila ve Spojených státech amerických (konkrétně v St Luis) a v současnosti žije v Londýně. Postavu nezbedného Darebáka Davida představila světu poprvé v roce 1994 a sklidila tak závratný úspěch, že příběhy této věrohodně vykreslené dětské osobnosti zaplavily v příštích letech knižní trh, a to i díky překladům do dalších šestadvaceti jazyků.

Reedice Darebáka Davida je, jak již bylo řečeno, složena ze tří původních knih a v každé z nich jsou čtyři příběhy. Originálním způsobem paní Simonová pojmenovává všechny vystupující postavy tak, že jim před nebo za křestní jméno přidává jejich nejvýraznější charakterovou vlastnost, takže kromě Darebáka Davida se čtenáři setkají s jeho mladším bratrem Vzorným Vítkem, spolužáky jako třeba Drsňákem Danem, Bojácným Bolkem, Línou Lindou, Šikovnou Šárkou, Náladovou Nely, Bobem Breptou, Hltounem Honzou nebo Martinem Mátohou a dalšími. Základní nosnou linií všech příběhů je snaha Darebáka Davida na sebe upozornit, jak je tomu ostatně u většiny takzvaně hyperaktivních dětí. Jak Francesca Simonová hned v několika příbězích ukazuje, Davidův svět je postaven na premise jeho zlobivosti, takže kdykoli nějakým způsobem vybočí z předpokládaného chování, nabourá úplně zaběhnutý řád věcí. Koneckonců, hned první příběh celé knihy s názvem Vzorný den Darebáka Davida je právě o tom, jak se David rozhodne být pro změnu vzorným dítětem. V příběhu je krásně vidět, jak všichni žijeme ve své názorové setrvačnosti a jak nás změna něčeho, co bereme za dané, dokáže naprosto vykolejit. Na podobném principu je pak založen i opačný směr útoku na zaběhnutý status quo v příběhu Hrozný den Vzorného Vítka, v němž se naopak do té doby dokonalé dítě zkusí vědomě ujmout role rodinného zlobivce. I v tomto případě trvá okolnímu světu nekonečně dlouho, než vybočí ze zaběhnutých kolejí a připustí možnost, že by se věci mohly dít jinak než dosud.

Příhody Darebáka Davida jsou jakýmsi kompromisem mezi nedávno recenzovanými Goscinyho Mikulášovými patáliemi (recenzi si můžete přečíst zde) a Gustíkovými patáliemi (recenze zde) od Claudine Desmarteau. Zatímco Mikuláš je ukázkou až téměř idealizovaného dětství, Gustík je opačným pólem znuděné technologické generace. David je pak směsicí obou, na jednu stranu schopný zbořit svět pro své osobní zájmy, na druhou pak podléhající strachům jako většina malých dětí. Někdy je Darebák David přirovnáván i k Denisovi, postrachu okolí, ale takovému názoru bych trochu oponoval, protože zatímco Denisovy činy bývají dobře myšleny, jen se obvykle zvrtnou, tak u Davida jde o ryzí a nepředstíranou dětskou sobeckost, tedy něco, co je reálnému světu o dost bližší.

Komu je a komu není tato kniha určena? Určena je každému a to bez přehánění. Pobaví jak prvňáčky, i když ti asi ještě některé nuance příběhu nedocení, tak pubescenty, stejně jako dospělé všeho věku. Paní Simonová dokáže vystihnout dětskou duši i myšlení naprosto bezchybně, dokáže psát natolik poutavě a nadčasově, že odtrhnout se od knihy je prakticky nemožné (vyzkoušeno na vlastní dceři těsně předškolního věku). K dokonalosti prožitku pak přispívají i roztomilé a děj krásně podbarvující ilustrace, jimiž se kniha jen hemží.

Darebák David se u nás doma zabydlel. Trochu doufám, že až si začneme předčítat některou z dalších již přeložených knih o jeho zlobení, bude vzorem více odstrašujícím než inspirujícím. Ale ať tak či onak, zdá se, že své místo na poličce si již stihl vysloužit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebák David

Simonová, Francesca

BB/art, 2014

Příběhy dětského dareby - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Pohodlné černé křeslo napsal:

    Myslím ze ne co bych dal za aspoň jeste jednu normální knihu:-(,ty příručky jsou strašne,me se nejvyc líbily ty důmyslné plány,a jak žil David ve svém vlastním svete nebo jak vždy našel řešení problému,naučil me jak správně teroryzovat mého o 10 let mladšího bratra,teď je mi 16 a pořad si ho moc rad prectu,darebak David pro mne zůstane vždy hrdinou

  2. evik159 napsal:

    Děkuji za výhru, dorazila v pořádku a překvapivě rychle. Děkuji.

  3. DAREBÁK DAVID napsal:

    uz višlo 11 dílů úžasného darebáka davida-darebák david,lumpárny darebáka davida,pomsta darebáka davida,nápady darebáka davida,darebák david chystá léčku,darebák david čaruje,darebák david rockerem- tyto knihi jsou super ale po nich vyšly-darebák david a dinosauři,darebák david a telo,darebák david a sport,darebák david a jídlo-to jsou jen hrozné příručky- ty me vubec nebaví číst, tak jsem se chtel zeptat jestli jeste bude nejaká normální kniha jako prvních7 knih?

Napsat komentář