Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13 dubna 2014

Nenechte si ujít
Také druhý březnový týden máme pro vás připraveny nejrůznější literární pozvánky. V tomto článku pro vás vybíráme několik nejzajímavějších tipů. Nechte se inspirovat.

Už po čtvrté se v Brně koná festival nazvaný Dny polské kultury. Organizátory akce jsou Knihovna Jiřího Mahena v Brně a statutární město Brno. Jejich původním záměrem bylo představit partnerské město Poznaň a seznámit občany obou měst se vzájemnou spoluprací. V současné době prezentuje mimo jiné polskou kulturu, současné polské autory, hudbu, kinematografii i gastronomii. Například v pondělí 7. dubna se bude konat v Ústřední knihovně v rámci cyklu LiStOVáNí  scénické čtení anglicky píšícího spisovatele židovského původu Jerzy Kosińského. Číst se bude z jeho románu Byl jsem při tom, podle nějž byl natočen i film. Kniha vyšla v nakladatelství Dokořán. Přijít na akci můžete v 19 hodin.

Českého krále a římského císaře Karla IV. znají už děti na základní škole. Tento panovník svěřil své myšlenky a nejhlubší pocity pergamenu. Jeho osobní zpověď, která měla zůstat utajena veřejnosti, ale řízením osudu opět spatřila světlo světa – jako Tajný deník. Karel Iv. mu svěřil své vzpomínky na milovanou matku, královnu Elišku Přemyslovnu i na svého otce, českého krále Jana Lucemburského. Ve středu 9. dubna od 17:00 proběhne v Paláci knih Luxor v Praze slavnostní křest knihy pojmenované Karel IV. – Tajný deník. Autorem je Josef Bernard Prokop. Křest bude spojený s autogramiádou. Kmotrem knihy bude sociolog, malíř, kreslíř a humorista Václav Hradecký.

Určitě už jste slyšeli, co znamená, když se v knihovně pořádá Noc s Andersenem. Jde o akci, kterou se knihovny snaží vzbudit či povzbudit zájem o čtení u dětí. Ve vybraných knihovnách na děti čeká kouzelná noc plná dobrodružství v podobě čtení pohádek, her a překvapení. Na jednu takovou Noc s Andersenem vás zve letos například Městská knihovna ve Velkých Pavlovicích. Pohádkové odpoledne spojené s nocováním v knihovně začne v pátek 11. dubna v 17.30 a potrvá do soboty 12. dubna. Tentokrát bude na téma Pohádek na vršku, což je název loutkového čtrnáctidílného večerníčku, který natočila Česká televize.

Místem, kde najdete přehled dalších literárních akcí v naší republice, je náš Kalendář akcí.  Doufáme, že si z něj některou vyberete.

Doporučení:
Share

Napsat komentář