Fenomén Haruki Murakami

Haruki_Murakami

Haruki Murakami – v současné době jeden z nejznámějších spisovatelů japonského původu. Jeho knihy jsou překládány do mnoha jazyků a v loňském roce byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Pojďme si část jeho tvorby představit!

Oba tituly, které dnes zmíníme, vydalo nakladatelství Odeon, které si zakládá na tradici známého nakladatelství, jehož prvopočátky spadají do dvacátých let minulého století. Dnes, pod křídly skupiny Euromedia Group se věnuje zahraničním i domácím autorům. Knižní produkce nakladatelství je rozdělena do těchto edic: Světová knihovna (120 svazků), Knihovna klasiků, Nobelova cena, Česká řada. V autorských edicích dále vyšla díla Virginie Woolfové, Gabriela Garcíi Márqueze, Johna Irvinga a Ladislava Fukse.


Haruki Murakami se narodil 12. ledna 1949 ve starobylém a po více než tisíc let dokonce hlavním městě Japonska Kjótu. Oba Murakamiho rodiče byli učitelé japonské literatury a on tak měl již jako malý kluk velmi blízko k literatuře.

Murakami studoval divadelní vědu na univerzitě Waseda v Tokiu, která je jednou z nejprestižnějších v Japonsku. Jeho spisovatelská kariéra začala pár let poté; tehdy vydal svůj první román Slyš vítr zpívat, za který byl oceněn japonskou literární cenou Gunzo pro začínající autory. Od té doby se jeho literární kariéra rozjela naplno, můžeme však říci, že o fenoménu Murakami se začalo hovořit od roku 1982, kdy za jeho v pořadí třetí román Hon na ovci získal Nomovu cenu pro talentované autory, která nebyla poslední získanou literární cenou.

Další z cen, kterými byl ověnčen, jsou například prestižní Tanizakiho cena nebo cena Franze Kafky. Nesmíme také zapomenout zmínit, že v loňském roce byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu a kromě kvalitního a čteného spisovatele je Haruki Murakami také překladatelem. Do japonštiny přeložil některá díla autorů Johna Irvinga, F. S. Fitzgeralda nebo Raymonda Carvena.

——————————————————

Kniha Konec světa & Hard-boiled Wonderland, která byla v roce 1985 oceněna Tanizakiho cenou, je v pořadí pátým přeloženým románem u nás. Sci-fi příběh, ve kterém se mísí dva různé světy, vás přímo vybídne k přemýšlení o sobě samém!

Výtah. Ticho. Obezita

Výtah dál neuvěřitelně pomalu stoupal. Nebo jsem si aspoň myslel, že stoupá. Co se dělo doopravdy, jsem neměl tušení. Vinou extrémně nízké rychlosti jsem totiž nadobro ztratil smysl pro orientaci. Třeba jsme namísto stoupání klesali, nebo stáli po celou dobu na místě. Že výtah – nejspíš – jede nahoru, jsem si řekl čistě pro zjednodušení, po důkladném uvážení všech okolností. Byl to ale jen pouhopouhý dohad. Bez jakéhokoli reálného podkladu. Mohli jsme zrovna tak dobře vystoupat dvě patra, tři klesnout a pak objet dokola zeměkouli. Nic bližšího jsem netušil.
Každopádně se tenhle výtah dokonale a v každém směru lišil od vylepšené verze studničního rumpálu, kterou jsme k dopravě do bytu užívali u nás v domě. Rozdíl to byl tak velký, až byl jeden skoro na pochybách, jestli jde opravdu o dvě stejná zařízení vyrobená za tím samým účelem na stejném principu a označitelná společným jménem. Ty dva stroje od sebe dělily hotové světelné roky, větší propast by si už sotva kdo dokázal představit.

Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Autor: Haruki Murakami

Překlad: Tomáš Jurkovič
Počet stran: 512
Formát: 136 × 206
Vazba: vázaná

Přetěte si více o knize Konec světa & Hard-boiled Wonderland

Pokračujte také v četbě ukázce z knihy!

Kultovní román, odehrávající se ve dvou paralelních světech: v současném nočním Tokiu a v jakémsi světě představ, kde neplatí minulost ani budoucnost. Hrdina, specialista na kódování počítačových dat, přijme na první pohled normální zakázku a vzápětí se stane klíčovým prvkem v podivné hře. Netuší, že se už dávno ocitl na okraji propasti a že ta propast je mnohem hlubší, než by čekal. Mrazivé podobenství o cestě do temnot, skrývajících se za nablýskanou reklamní realitou našeho světa.

——————————————————

Murakami je vášnivým běžcem, který běhá každý den deset kilometrů již řadu let. Kniha „memoárů“ O čem mluvím, když mluvím o běhání rozhodně zaujme autorovy skalní příznivce, pro které je kultovní postavou, dále pak hledače receptu, jak se stát spisovatelem, a nakonec, jak jinak, běžce na dlouhou trať.

O čem mluvím, když mluvím o běhání

Když běžím, tak prostě jen běžím. Základním principem je pro mě běžet v prázdnu. Nebo, když to řeknu obráceně, běhám možná právě proto, abych dosáhl prázdna. I do takového prázdna se občas samovolně vplíží momentální myšlenky. To je docela samozřejmé. V lidské duši prostě nemůže existovat opravdová prázdnota. Lidská psychika není tak silná, aby se s ní vyrovnala, ani tak konzistenční. Podobné myšlenky (či ideje), které se mi při běhu vkrádají do duše, ale nejsou nakonec nic jiného než pouhé odvozeniny prázdnoty. Nemají obsah, jsou to jen úvahy, které se všechny točí kolem prázdna uprostřed.
Myšlenky, které se mi při běhání líhnou v hlavě, se podobají mrakům na obloze. Mrakům nejrůznějších tvarů a velikostí. Přicházejí a pak táhnou dál. Obloha ale zůstává pořád stejná. Mraky jsou na ní pouhými hosty. Procházejí skrz ni a pak mizí. A zůstává jenom nebe. Obloha. Cosi, co existuje a neexistuje zároveň. Cosi, co zároveň je substancí a současně jí není. A nám nezbývá, než abychom způsob bytí takové neurčité schránky přijali tak jak je a porovnali se s ním.

O čem mluvím, když mluvím o běhání

Autor: Haruki Murakami

Překlad: Tomáš Jurkovič
Počet stran: 176
Formát: 134 × 207
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize O čem mluvím, když mluvím o běhání

Přečtěte si také další ukázku z knihy!

V knize je jednak soubor esejů o běhu na dlouhé tratě, jednak spisovatelův „diář“ čtyřměsíční přípravy na maraton v New Yorku. Hovoří o fyzické i psychické bolesti, o stárnutí, o tématech, která se mu honí hlavou. Jsou tu úvahy o spisovatelství jako takovém: doba už nepřeje romantickým týpkům, co nasávají nebo berou drogy a píšou skvěle – doba přeje globálním spisovatelům-manažerům. Ostatně přísný režim a skvělá kondice bývají totožné u byznysmenů i u spisovatelů.


 Která z knih tohoto autora je vaše nejoblíbenější? Podělte se s námi o váš názor v komentáři!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec světa & Hard-boiled Wonderland

Murakami, Haruki

Euromedia Group, 2010

zobrazit info o knizeO čem mluvím, když mluvím o běhání

Murakami, Haruki

Euromedia Group, 2010

Napsat komentář