Láska z profilu

eGYPT
V krásném Starověkém Egyptě je také prostor pro velkou lásku. Naivní hlavní hrdinka ji ale najde tam, kde by ji rozhodně nečekala. Ale to není vše. Osud jí připravil mnohá překvapení. Nejen dobrá, ale i špatná.

Česká spisovatelka Irena Závacká napsala historický román z prostředí starověkého Egypta. Vyšel v nakladatelství MOBA letos v lednu a nese název Šaty pro faraona. Mezi autorčiny záliby patří mimo jiné i sběratelství všeho, co se týká starověkého Egypta. I proto se toto místo stalo inspirací k napsání tohoto díla. Autorka vyučuje na střední odborné škole a učilišti český jazyk a literaturu. Na webu školy také publikuje svá díla.

Hlavní hrdinkou příběhu je mladá naivní Ijnet, která se těší na svou budoucnost. Sní o spokojeném životě na vesnici se svým mužem. Nechce od života nic víc než šťastné manželství a kupu dětí. Realita ale není tak růžová, jak v ni Ijnet doufala. Manželství se strýcem Verenachtem nepředstavuje vůbec ideální vztah. Její muž stále pracuje, z práce chodí pozdě domů a ona je sama doma jen s kuchařkou Tamut, která ji nemá zrovna v lásce. Mladá novomanželka je zklamaná a propadá svému smutku. Ocitla se v cizí vesnici napospas své samotě.

Ijnet ale má její muž stále co nabídnout. Poklidný a stereotypní život totiž přeruší příchod jejího nevlastního syna Kemmeta. Ten se v jejich obydlí usadí se souhlasem svého otce a rozčiluje svou přítomností stejně starou macechu. Proto nakonec Ijnet láska k tomuto floutkovi překvapí a nenechá ji spát. Nevěra ale není nejlepším řešením nefungujícího vztahu, a tak se sen o šťastném životě zase rozplyne.

Příchodem Kemmeta se ale Ijnet změní. Přestává být loutkou, kterou řídí ostatní. A poté, co její manžel zemře, hodlá se do života ponořit naplno. Už nechce být jen ušlápnutou domácí puťkou, kterou je v Egyptě skoro každá žena. Chce dokázat víc než jen uvařit oběd a poklidit dům. A tak se vydává za svým snem, který je ale ještě stále daleko. Naštěstí ji na její cestě pomáhají věrné přítelkyně a samozřejmě bohové, kteří střeží její cestu.

Může být ale Ijnet konečně šťastná? Dokáže překonat bolest, kterou jí způsobil odchod její životní lásky? Jak se vypořádá s četnými tajemstvími jejího manžela, které vyjdou najevo po jeho smrti? A co se stane, když si začne hrát na někoho, kým nikdy nebyla? Na tyto otázky vám odpoví Šaty pro faraona.

Kniha je typickým oddychovým románem pro ženy. Láska, intriky a utrpení spojuje všechny tyto příběhy. Většinou obsahují i happy end. Tady bych o něm pochybovala. I když asi záleží na úhlu pohledu. Čtenářky se zajisté budou v mladé bojovnici vzhlížet a držet jí palce.

Zasazením příběhu do Egypta se autorce povedlo ozvláštnit obyčejný příběh a vystoupit tak z řady velkého množství vydávaných románů o lásce, která je velice vděčným tématem. Láska k ženě, láska k dítěti či k nějaké činnosti. Pak už jen zasadíme zamilované do zajímavého prostoru a je hotovo. Nechci zlehčovat psaní romantického románu, ale myslím, že je to snadnější, než napsat například životopis.

O Egyptu jako takovém se tu dozvídáme jen z kontextu vyprávění. Člověk si může představit, jak to asi na zmíněných místech vypadalo, jak se lidé strojili, co jedli a pili. Díky popisu prostředí tak na nás atmosféra tohoto místa působí opravdu hodně.

Román bych ale i tak doporučila. Lásky totiž není nikdy dost a je příjemné občas se zasnít. Pohodlně se usaďte do křesla, přikusujte čokoládu a připravte si papírové kapesníčky. Užijte si chvíle, kdy pravá láska zase ukáže svou sílu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠaty pro faraona

Závacká, Irena

Moravská Bastei MOBA, 2012

Láska z profilu - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář