Jaké vzpomínky v sobě skrývá voda?

Strazkyne-pramene_nahled
Noria má po svém otci převzít roli mistra čaje a strážkyně čistého pramene, jenže v zemi kvůli katastrofě dochází zásoby vody. Zatajovat vodní pramen je trestné a Noria tak stojí před těžkým rozhodnutím. Dystopický román zachycující palčivé problémy naší doby nyní můžete vyhrát v naší soutěži!

Emmi Itäranta ve svém románovém debutu vypráví příběh dívky jménem Noria, která se v rodné vsi má stát příští „mistryní čaje“. Po velké přírodní katastrofě vládne ve světě přísný vojenský režim a rychle docházejí zásoby vody. Zatajování a skrývání vodních zdrojů je trestným činem. Noria po svém otci převzala roli mistra čaje, který vykonává tradiční čajový obřad. K tomu patří i povinnost střežit pramen čerstvé vody – a takové tajemství nevyhnutelně musí vést k potížím s přáteli i s úřady.

Román se stává tajemnou alegorií dilemat pravdy, svobody a věrnosti. Tato dystopie je vynalézavou kombinací science fiction a tradiční utopie, reflektující největší sociální a ekologické otázky současného světa. Velikou předností knihy je její komorní atmosféra – na malém prostoru tak vzniká hluboký příběh se silným filozofickým podtónem a humanistickým vyzněním.

Autorka píše zdánlivě jednoduchým, avšak poetickým a lyrickým jazykem a dokáže i výtečně pracovat s napětím.

 

Strážkyně pramene

Autorka: Emmi Itäranta

Vydalo: nakladatelství Plus
Počet stran: 288
EAN: 9788025902585
Formát: 120 x 185 mm
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
Edice: Pestrá řada soudobé prózy

Přečtěte si více o knize Strážkyně pramene, kterou vydalo nakladatelství Plus spadající pod společnost Albatros Media.

Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Můžete si také stáhnout ukázkovou kapitolu z knihy. Na stránkách nakladatele najdete další ukázky.

 

Emmi Itäranta

Emmi Itäranta se narodila roku 1976 ve finském Tampere. V rodném městě vystudovala divadlo a na Kentské univerzitě v Anglii pak tvůrčí psaní. V Anglii také začala psát svoji první knihu Teemestarin kirja (doslova: Kniha mistryně čaje). Napsala celý román finsky i anglicky – práva na anglické vydání získalo nakladatelství HarperCollins. Roku 2011 vyhrála s touto knihou soutěž science fiction a fantasy literatury, pořádané finským nakladatelstvím Teos. Emmi Itäranta dříve pracovala jako novinářka, divadelní kritička, dramaturgyně a scénáristka. Dnes žije v anglickém Canterbury. Je zaměstnaná na Kentské univerzitě a ve volném čase píše.

(Zdroj informací a obrázku: nakladatelství Plus)

 

Vyhrajte dystopický román Strážkyně pramene

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám přinášíme soutěž, v níž tři z vás mohou vyhrát debut finské autorky Emmi Itäranty. Jako vždy stačí, když ze tří možností zvolíte tu jedinou správnou a budete správně tipovat.

Soutěž o Strážkyni pramene
probíhá od 3. do 16. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 dystopické romány Strážkyně pramene

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážkyně pramene

Itäranta, Emmi

Plus, 2014

Jaké vzpomínky v sobě skrývá voda? - DISKUZE

Počet reakcí: 2

Napsat komentář