Princezna ze stínu banyánu

stinbanyanu
Když sedmiletá Raami otevřela dvůr neznámému vojákovi v černém, nadšeně jej vítala jako tevodu, hodného ducha, o kterém jí vyprávěla Mléčná matka. Příchod Rudých Khmerů jí však změnil život, od této chvíle jí revoluce v Kambodži postupně začala brát vše, co kdy milovala.

Příběh Raami v knize Stín banyánu se vrací do temných sedmdesátých let dvacátého století, kdy Kambodžu ovládli levicoví radikálové pokoušející se o úplnou transformaci společnosti v agrární utopii. Po čase lze opět mluvit o knize inspirované skutečností, kterou autor vystavěl na svých vlastních zážitcích a jejíž postavy jsou poctou skutečným lidem. Raami totiž ztělesňuje Vaddey Ratnerovou, kambodžskou princeznu, již revoluce zasáhla v pěti letech.

Stejně jako Vaddey Ratnerová, i Raami pochází z královské rodiny. Z domova plného dostatku, v němž žila obklopena rodinou a laskavými přáteli. Z něj však byla vyhnána do pekla, kde se stala svědkem bezpráví a vražd, do světa, kde se mrtvá těla pohazují do pole, aby posloužila i po smrti. Královské příjmení Sisowath se stalo přítěží, jež musela být smazána, a Raami pod vlivem všech hrůz nakonec přestala mluvit.

Kniha dojímá především příběhem trpícího dítěte a tíživým vědomím, že kambodžské děti si podobnými hrůzami skutečně prošly, že lidská krutost vyhladila v sedmdesátých letech téměř třetinu obyvatel Kambodže. Ač je Stín banyánu kombinací vlastních zážitků a smyšlenek, jak v dovětku píše autorka, síla knihy pramení z toho, že získala především status svědectví o té části historie, jež by neměla být zapomenuta. Popisuje úpadek společnosti, která se násilím propadá o několik století zpět. Vzdělaní lidé a vůdci jsou zlomeni či povražděni a vedení se chopí vojáci, většinou nevzdělaní mladíci, kterým se do rukou dostala moc v podobě zbraní.

Raamino putování je od začátku až do konce protknuto příběhy, božstvy a poezií. Raami od malička slýchala vyprávění svého otce, váženého básníka, a díky tomu si vytvořila vlastní vnitřní svět a poetický pohled na své okolí. Zpočátku je ohromena chrámy a přírodou, s níž se setkává, dokáže vnímat krásu stejně tak jako bolest. Jako vypravěčka prodlévá v jednotlivých okamžicích a zachycuje každý možný detail, každý paprsek slunce. Květnatost jejího jazyka a způsob vnímání zjemňují tragédie, jichž je svědkem. Je to ale právě způsob vyprávění, co Raami ubírá na přesvědčivosti, neboť příběh je vyprávěn a má být tedy i podán očima sedmileté (byť předčasně stárnoucí) dívky. V Raamině vyprávění se však proplétají postřehy malé princezny a dospělé ženy.

Stín banyánu je poetické vyprávění o brutalitě revoluce, které citlivě osloví své čtenáře. Je však prvoplánové ve své snaze dojmout. Proto příběh začíná ve skutečném ráji, v němž existuje jen dobro a láska a v němž vystupují vznešené postavy bez vad. Aby pak jasně, byť s jemností Vaddey Ratnerové vlastní, vynikaly hrůzy, kterými si rodina musela projít.

Knihu Stín banyánu Vaddey Ratnerové vydalo nakladatelství Ikar.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStín banyánu

Ratnerová, Vaddey

Ikar, 2014

Napsat komentář