Dobrý humor nestárne, Stephen Leacock je toho důkazem

Leacock
Myslíte-li si, že vysokoškolský pedagog je nutně osoba reálnému světu vzdálená, nezajímavá a k běžné populaci nepromlouvající, zauvažujte znovu. Jen málokterý autor dokázal překlenout nespočet desetiletí tak jako Stephen Butler Leacock.

Již sedmdesát let je svět chudší o skvělého ekonoma, historika a hlavně humoristu. Právě 28. března 1944 zemřel v kanadském Torontu Stephen Butler Leacock. Tento u nás dříve velmi populární autor se narodil v Anglii předposledního dne roku 1869, ale jeho osudovou zemí se stala právě Kanada, kam se se svými rodiči přestěhoval, když mu bylo šest let.

Dva roky po smrti svého vzoru vznikla v Kanadě The Stephen Leacock Associates udělující počínaje rokem 1947 Leacockovu cenu humoru. Jako u většiny úspěšných literárních soutěží, i tato má narůstající tendenci, takže před pár lety už počet přihlášených knih dosáhl sedmdesátky. Vyhlášení finalistů se děje vždy k prvnímu dubnu, což ve vztahu k datu Leacockova úmrtí nebude náhoda. Odměna pro vítěze, vyhlášeného pak v červnu, se do dnešních dnů vyšplhala na patnáct tisíc dolarů, jež spolu s cenou získá právě nejlépe ohodnocená práce.

Stephen Leacock se stal knižně-publikačně činný až ve dvacátém století, kdy už působil jako vysokoškolský profesor na McGillově univerzitě v Montrealu, ačkoli již v roce 1894 začal přispívat do Torontského humoristického magazínu Grip.  V roce 1906 tak zahájil svoji zářnou kariéru na literárním poli odbornou publikací Elements of Political Science, jež se záhy ukázala být jeho největším ekonomickým úspěchem a jako vysokoškolská učebnice fungovala nejméně dalších dvacet let. Teprve o čtyři roky později vydává svoji první humoristickou práci jako kompilaci již dříve napsaných krátkých příspěvků, balancujících mezi esejemi, povídkami a fejetony, pod názvem Literary Lapses (Literární poklesky, u nás prvně vydala Mladá fronta v roce 1963 v překladu Františka Vrby). Hned v dalším roce o Leacockovi kdosi prohlásil, že na světě je více lidí, kteří znají Stephena Leacocka, než kteří vědí, co a kde je Kanada. To je jistě vizitka, jakou mu lze závidět.

Za svého života vydal Leacock na dvacet odborných publikací, o polovinu více knih z kategorie krásné literatury a k tomu tři životopisy, z nichž jeden jeho vlastní. Pravdou ovšem je, že tři z těchto knih vyšly až úsilím jeho neteře teprve rok po jeho smrti, autobiografie dokonce ještě o další rok později.

Vezmeme-li do rukou kupříkladu Leacockovu humoristickou prvotinu Literární poklesky, sestávající ze čtyřiceti sedmi satirických povídek, zjistíme, že jsou stylově velice blízké jinému původem anglickému autorovi stejné doby. Je jím Jerome Klapka Jerome, který se narodil deset let před Leacockem a začal publikovat své humoristické knihy dokonce dvacet let před ním. Jejich způsob vyjadřování, smysl pro humornost běžných životních situací a forma jsou si velice blízké a je jen otázkou, nakolik byl Leacock inspirován svým starším rodákem, či nakolik jde prostě jen o dobovou shodu slovníku a slovních vazeb.

O věhlasu Stephena Leacocka svědčí dodnes ohromné množství budov, škol a divadel nesoucích jeho jméno. Jako jeden z mála autorů se také může pyšnit svojí vlastní poštovní známkou, již ke stému výročí jeho narození vydal Kanadský poštovní úřad.

Podobně jako u zmíněného Jerome Klapka Jeromeho, i Leacockovy humoristické práce jsou nesmrtelné a většina z nich obstojí v dnešní konkurenci bez vážnější újmy na své dokonalosti. Chcete se pobavit vytříbeným jazykem a satirou každodenních příběhů? Sáhněte po některém z překladů knih Stephena Butlera Leacocka.

Doporučení:
Share

Napsat komentář