První fantastický spisovatel Ruského impéria se narodil přesně před 130 lety

Alex
Byl to vůbec první ruský spisovatel, který se věnoval fantastickému žánru. Zažil dva největší světové konflikty, jež kvůli náhodě oba proležel těžce nemocen na lůžku. Napsal 17 románů, několikanásobně více povídek a nespočet novinových článků. Dnes by oslavil již 130. výročí narození.

Alexandr Romanovič Běljajev se narodil 16. března 1884 v ruském Smolensku. Jeho otec byl duchovní a tak začal Alexandr, přezdívaný Saša, ve svých jedenácti letech docházet na semináře. Už tehdy ho ale spíše než náboženství zajímalo divadlo a literatura, ve volném čase rád hrál na housle, recitoval a režíroval. V sedmnácti letech studium na kněžském semináři definitivně ukončil, podepsal smlouvu s jedním smolenským divadlem a začal se studiemi práv.

Jako právník byl Běljajev úspěšný a vydělané peníze investoval do cestování po Francii a Itálii. Před vypuknutím první světové války se stihl vrátit do vlasti, roku 1915 ale onemocněl tuberkulózou a po dlouhých šesti letech namáhavého zápasu s nemocí sice mohl vstát z lůžka, následky si ale nesl po zbytek života. V roce 1921 se odstěhoval do Moskvy a pokračoval v právnickém povolání u poštovní správy. Právě tam si začal volný čas krátit psaním.

Jeho první dílo Hlava profesora Dowella (česky 1958) vydal časopis Vsemirnyj sledopyt v roce 1925. Pro velký úspěch Běljajev ve své tvorbě pokračoval a v roce 1926 v témže časopise vyšly jeho další literární práce Ostrov ztracených lodí a Poslední člověk z Atlantidy (česky 1963 a 1975), po nichž o dva roky později následoval román Člověk obojživelník (česky 1967), který vyšel záhy i knižně a později byl dokonce zfilmován. V následujících letech vydával tento ruský autor jeden titul za druhým, přičemž kromě úspěšných románů napsal také desítky povídek a novinových článků.

V roce 1931 se odstěhoval do Carského Sela (dnes Puškin), kde získal práci v podniku Lenryba. Na krátkou chvíli se v psaní odmlčel, po této pauze ale začal znovu vydávat jeden skvost za druhým, z nichž vědeckofantastický Skok do prázdna, Laboratoř W nebo jeho poslední román Ariel patří dodnes mezi vysoce ceněná díla světové literatury.

Na počátku druhé světové války však ve svých 53 letech znovu onemocněl. V roce 1940 musel podstoupit operaci ledvin, jejíž průběh sledoval po celou dobu v zrcadle připevněném nad operačním stolem. Pak Leningrad a následně i Puškin obsadili Němci, byt mu vybílilo gestapo a Běljajev byl podroben sérii mučivých výslechů. Naštěstí jeho trápení netrvalo příliš dlouho. Naposledy vydechl 6. ledna 1942.

Doporučení:
Share

Napsat komentář