Život, smrt a naděje v indickém slumu

PerexKrasneZitrky
Hlavními hrdiny knihy Krásné zítřky jsou lidé z indického slumu. Autorka Katherine Boo za ni obdržela několik prestižních literárních cen. Krásné zítřky, jedna z deseti podstatných knih roku 2012, teď vychází i v češtině.


Dokumentárně-beletristické zpracování přibližuje osudy chudých lidí v indických slumech, kde chybí základní vybavení, jako je voda nebo elektřina. Obyvatelé se potýkají s neskutečnou bídou, snaží se vymanit z rigidního indického kastovního systému a začít lepší život. K tomu jim pomáhá sběr a třídění odpadků z blízkého luxusního komplexu. Kniha obdržela řadu ocenění, práva byla prodaná do mnoha jazyků a autorka je nositelkou Pulitzerovy ceny.

Ukázka z knihy

Zastavme to, tu chvíli, kdy policista Rybí rty uviděl Abdula na policejní stanici. Pustíme to nazpátek a uvi­díme Abdula běžet pozpátku, pryč od policejní stanice a letiště, směrem k domovu. Vidíme plameny olizující zmrzačenou ženu v tunice s růžovými květy, která se na podlaze scvrkává v pouhou krabičku od zápalek. Vidíme Fátimu o pár minut dřív, tančící na berlích na pronikavou hudbu milostné písničky, její jemné rysy bez jediné újmy. Přetáčíme dál, o sedm měsíců nazpět, a zastavíme na obyčejném dni v lednu 2008. Bylo to stejně naděje plné období jako v předešlých letech, kdy se objevil maličký slum v největším městě země, kde žije jedna třetina všech chudých planety.
Svítání přišlo s větrem, jak se to v lednu často stává, v měsíci koťat uvízlých na stromech a nachlazení. Pro­tože v jejich domě nebylo dost místa na to, aby si všichni členové lehli, spával Abdul na písčitém maidánu, který mu celé roky sloužil jako postel. Jeho matka opatrně překročila jednoho z jeho mladších bratrů a pak dal­šího, až se shýbla k Abdulovu uchu. „Vstávej, blázne!“ pronesla vesele. „Myslíš, že tvoje práce spí?“


Krásné zítřky

Autorka: Katherine Boo
Přeložila: Marcela Nejedlá

Počet stran: 288
Formát: 135 × 207 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-249-2327-7
Doporučená cena: 299 Kč

Kniha Krásné zítřky vyšla v nakladatelství Ikar.

Celou ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

O autorce

Katherine Boo pracovala jako reportérka pro časopis The Washington Post, nyní je stálou redaktorkou The New Yorker. Za svou reportérskou činnost obdržela Pulitzerovu cenu, cenu MacArthurovy nadace a ocenění National Magazine Award za literaturu faktu. Posledních deset let pobývá střídavě ve Spojených státech a v Indii.

(Zdroj informací: bux.cz)


Nakladatelství Ikar je orientováno především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky nebo rádce; zajímavým projektem je i řada historických biografií z Habsburské monarchie. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková, Hana Marie Körnerová.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrásné zítřky
Život, smrt a naděje v indickém slumu

Boo, Katherine

Ikar, 2014

Napsat komentář