Zahrajte si o biografii Tomáše Kluse

Tomas-Klus-Pane-Boze-za-co
Mladý zpěvák, který na českou hudební scénu vplul sice nenápadně, ale s o to větším úspěchem, se dočkal své biografie. Autorem není nikdo jiný než Petr Čermák, který se zaměřuje na známé osobnosti a jejich životy a Tomáš Klus je jedním z nich.

Biografie českého Boba Dylana

Před pěti lety se znenadání objeví jeden neobyčejně obyčejný kluk. Na první pohled si jen tak brnká na kytaru, jako by si s ní povídal. Zpívá, co zrovna cítí. A tak nejen autor knihy si v duchu říká něco ve smyslu – panečku, tak tohle má šťávu a přirozenou lehkost, styl, a hlavně smysl a odvahu, slova jsou o něčem. A dnes je Tomáš Klus obdivován napříč generacemi, stal se naším nejpopulárnějším a nejúspěšnějším zpěvákem! Člověk si možná najednou vybaví opravdové hudební symboly. Osobnosti, nikoliv zcela nepodobné, které kdysi také stály na úplném začátku, stejně jako nový hrdina, folkový zpěvák původem z Třince. Klus, dnes celkovým výrazem poněkud jiný než Karel Kryl či Jaromír Nohavica, s nimiž ovšem Tomáše často a svéhlavě srovnávají, se spíše podobá jakémusi mladému českému Bobu Dylanovi, nepochybně nejpozoruhodnějšímu písničkáři všech dob. A vůbec s ním nemá společné jen květnové zrození.


Tomáš Klus podobně jako Dylan, rebel s kytarou a tvůrce velkých myšlenek, vyzve symbolicky hned zpočátku tvůrčí cesty své vrstevníky, aby se nestali „generací bezejmenných“. Mladý zpěvák postupně dosahuje úspěchu docela fantastického, a hlavně šokujícího pro zaručené experty. Nejen mladí, ale s nimi i pomalu půlka Česka si společně z jeho avantgardní skladby „Pánubohudooken“ notuje: „Za co, Pane Bože, za co?“. Jako jeden z mála písničkářů zpívá o české politické scéně, a když píseň zazní na Českém slavíku 2011, kdy skončí hned za ikonou Gottem druhý, přihlížející hvězdy i hvězdičky ztrácejí lesk. Státní opera je jako opařená! Do bláznivého komerčního jarmarku SuperStar 2005 se příliš nehodí, ale za sedm let vyhraje paradoxně Českého slavíka, nejsledovanější anketu v našem popu, která je rovněž zejména zrcadlem hudebního show-businessu. Překvapivé vítězství je ovšem také přesvědčivým důkazem Tomášovy skvělé oblíbenosti mezi posluchači. Sám velký Karel Gott, jakýsi nesmrtelný český Elvis, jako jediný v sále Tomášovi zatleská vestoje a pak blahopřeje mladému českému Dylanovi! „Jeho vítězství je obrazem nálady mezi lidmi, atmosféry ve společnosti. A je to vítězství zasloužené, protože texty jeho písní mluví lidem z duše.“


Tomáš Klus sklidí vavříny i u prestižní Akademie populární hudby, která jeho tvorbu za rok 2011 ozdobí hned dvěma Anděly. Zrodil nový hudební fenomén. Sám říká, že ho baví lidé. Rád je poznává, rád jim nahlíží do životů a my se nyní díky poutavé knize ponořme do úžasného příběhu jednoho z nejtalentovanějších Čechů naší doby.

 

Tomáš Klus – Pane Bože, za co?

Portrét Zlatého slavíka 2012

Autor: Petr Čermák

Značka: Imagination of people
Počet stran: 144
Vazba: pevná s přebalem
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-87685-08-2

Přečtěte si více o knize Tomáš Klus – Pane Bože, za co?, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz. Prohlédněte si také některou z ukázek z knihy: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

„Zpočátku jsem vytvářel takovou živou kulisu při obědech a večeřích. Probíhalo to tak, že jsem si na místě vymýšlel písničky ve svahilštině a patřičně „procítěně“ je předkládal stolovníkům. A oni na ně postupně začali reagovat. Nejvtipnější bylo, když za mnou přišel jeden seriózně vypadající pán, poklepal mi na rameno a pochválil mě, že mám fakt povedené texty. Mezi návštěvníky baru jsem si postupně získal první příznivce. Díky tomu jsem měl možnost zahrát si jednou týdně takříkajíc sám pro sebe. Což mě taky donutilo začít psát víc písniček se skutečnými texty.“
Ještě před pár lety stojí na atletické dráze ve startovních blocích, aby se pak vydal do rozbouřených peřejí kumštýřských vod.
Tomáš je naštěstí nejen schopným plavcem, ale i šermířem, i proto v tomto prazvláštním teritoriu, kterému vládnou vedle múz i tvrdé lokty, svůj nový závod zvládá úspěšně. (str.38)

 

Vyhrajte knihu Tomáš Klus – Pane Bože, za co?

Český slavík, jeden z nejtalentovanějších Čechů této doby, nebo český Bob Dylan – takto je označován Tomáš Klus. Jak začínal a jak se dostal až na vrchol? To si můžete právě teď přečíst i vy.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Tomáš Klus – Pane Bože, za co? vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tomáš Klus Pane Bože, za co?
probíhá od 28. února do 13. března 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Tomáš Klus – Pane Bože, za co?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTomáš Klus Pane Bože, za co?
Portrét Zlatého slavíka 2012

Čermák, Petr

Imagination of People, 2013

Napsat komentář