Knižní biografie – známí lidé a jejich neznámé stránky

Historie biografie
Jste fanoušky filmů s nesmrtelnou herečkou Hanou Vítovou? Máte ve své knihovně slavná díla prozaika Ladislava Fukse? Přinášíme vám nové zajímavé biografie, které vám o těchto dvou osobnostech prozradí spoustu věcí, které jste ještě nevěděli!

Biografii Ondřeje SuchéhoHaně Vítové, jedné z největších hvězd stříbrného plátna 30. a 40. let minulého století, vydalo nakladatelství Ikar. Přečtěte si knihu o životě této talentované herečky, která si do konce druhé světové války zahrála ve více než 70 filmech a divadelních hrách.

Neznámá známá Hana Vítová

Autor: Ondřej Suchý

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 153×213

Přečtěte si více o knize Neznámá známá Hana Vítová a prolistujte si ukázku z ní 

Neznámá známá Hana Vítová

V poválečných, pro Hanu těžkých dobách, se musela živit jinak, mimo jiné jako překladatelka. O jejím životě byla napsána spousta nepravd. Ke 100. výročí jejího narození (24. 1. 2014) vychází zásluhou Ondřeje Suchého publikace, která zasvěceně a z mnoha úhlů pohledu přibližuje život Hany Vítové takový, jaký skutečně byl.

Na místě, na kterém jsme byli zvyklí vídat vzrostlou, bledou a plavou Ninu Bártů, vedle Voskovce a Wericha v jejich Osvobozeném divadle, vynořila se z neznáma jednoho zářijového večera v roce 1931, aby prošla večerem jako něžný dívčí zjev, objevující se v hrůzostrašném příběhu o Golemovi, mezi jeho tančícími kostlivci ozval se její soprán, stejně útlý jako její postava, v intrikánských výstupech kolem císaře Rudolfa zaslechli jsme poprvé její lyrickou dikci, rozechvěnou vědomím prvního hereckého tvoření. Hana Vítová stála poprvé před obecenstvem, poprvé na prknech, o kterých říkalo přísloví, že znamenají svět…

Hana a Bedřich Rádlovi, tehdy šťastný novomanželský pár.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Literární historik Erik Gilk ve svém novém díle pojednává o složité a nejednoznačně hodnocené próze spisovatele Ladislava Fukse. V publikaci, jež je věnována odborné veřejnosti, se soustředí na autorovu poetiku, jeho způsoby vyprávění a nezapomíná ani na hru se čtenářem. Vydalo nakladatelství Host.

Vítěz i poražený – prozaik Ladislav Fuks

Autor: Erik Gilk

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 135×210

Přečtěte si více o knize Vítěz i poražený – prozaik Ladislav Fuks a prolistujte si ukázku z ní 

Vítěz i poražený - prozaik Ladislav Fuks 2

Fuksova beletristická tvorba je pojednána v chronologickém sledu, jako příběh díla jednoho autora se svým počátkem, vrcholem, propadem i vyústěním. Jako ústřední linie se Gilkovou knihou nese řečnická otázka, zda je umělec schopen navzdory takto složitým životním podmínkám přesáhnout svým dílem čas vyměřený jeho pozemskému životu.

Fikční svět Fuksových próz se vyznačuje jistou panoptikálností, jeho entity jsou v něm velmi pečlivě rozestavěny, opakovaně se vyskytují v totožných či podobných konfiguracích. Většina postav je charakterizována nějakou zvláštností svého zevnějšku nebo chování, která příležitostně může odkazovat až k nadpřirozenu, zvláště ve spojení s motivy hrůzy (motiv upíra ve Variacích pro temnou strunu). Na přízračné atmosféře autorových děl se podílí i složitá metaforika a jejich důmyslná motivická struktura, jejíž jednotky přerůstají do symbolické roviny (nejpatrněji snad v Cestě do zaslíbené země).

Vítěz i poražený - prozaik Ladislav Fuks

Na návštěvě u Halasů s Libuší Halasovou (vlevo) a Giulianou Limitti v roce 1963


Dnešní tipy jsou u konce. Zaujala vás některá z těchto knih? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeznámá známá Hana Vítová

Suchý, Ondřej

Ikar, 2013

zobrazit info o knizeVítěz i poražený. Prozaik Ladislav Fuks

Gilk, Erik

Host, 2014

Napsat komentář