Příběhy středověké patoložky se uzavírají čtvrtou knihou

Vrahova_modlitba
V sebeobraně zabila nebezpečného šílence a brutálního vraha. Teď má v patách jeho milence, který chce smrt svého miláčka krutě pomstít…

S postavou středověké patoložky, tzv. vykladačky smrti, se čtenáři mohli setkat již ve třech knihách (Vykladačka smrti – recenze zde, Labyrintem smrti a Relikvie mrtvých). Posledním Adéliiným příběhem z pera bývalé britské novinářky Ariany Franklinové (1933-2011) je titul s názvem Vrahova modlitba. Všechny čtyři knihy vydalo nakladatelství Jota.

Jen pro připomenutí – Adélii, vystudovanou lékařku ze Salernu, si pro její velký talent povolal anglický král Jindřich II. Plantagenet, aby pomohla odhalit vraha dětí. Jindřich byl jejím uměním tak nadšen, že si ji v Anglii proti její vůli nechal. Adélie se s tím smířila i proto, že se zde zamilovala do Rowleyho. Ovšem její touha po volnosti a svobodě se neslučovala s Rowleyho nabídkou k sňatku. Výsledkem bylo, že její milý ze zoufalství přijal královu nabídku stát se biskupem St. Albans, zatímco Adélie se v puritánské Anglii stala svobodnou matkou jejich dcery.

Čtvrtá kniha popisuje události od doby, kdy se Adélie na rozkaz krále musí připojit ke svatebnímu průvodu a doprovázet Jindřichovu dceru k jejímu budoucímu ženichovi, sicilskému králi. K výpravě se kromě řady poutníků přidává i Scarry, který se touží Adélii co nejstrašlivěji pomstít. Zabila totiž v sebeobraně jeho životního druha. Propracovaný plán se daří – Adélie je v průvodu neoblíbená, začnou ji považovat za čarodějnici a spojovat si její jméno se záhadnými úmrtími, ke kterým cestou dochází. Rowley i další její přátelé o nebezpečí ví, snaží se jí pomoci, ale nedaří se jim to. Nenávist vůči Adélii postupně narůstá. Vzdělaná a svobodomyslná lékařka se tak ocitá v nejedné život ohrožující situaci.

Vrahova modlitba se od předchozích tří knih série odlišuje. Dosud se jednalo o samostatné příběhy, které bylo možné číst v podstatě bez ohledu na pořadí. Jediným pojítkem byla postava Adélie a její komplikovaný, neustále se měnící vztah k Rowleymu. Ve čtvrtém dílu se ale autorka vrací k postavám a části děje z předchozí knihy nazvané Relikvie mrtvých. Po dvouleté odmlce na scénu znovu vstupuje Scarry, kterého již všichni považovali za mrtvého. Také se zde objevuje legendární Excalibur, meč krále Artuše, jehož nález je popsán v závěru třetí knihy. Pokud jste ale Relikvie mrtvých nečetli, nevadí – ve Vrahově modlitbě je to nejdůležitější stručně shrnuto.

Rozdílná je i forma vyprávění – kromě dosud obvyklé er-formy se zde objevuje kurzívou psaný text v ich-formě. Jedná se o myšlenky Scarryho. Čtenáři jsou tímto způsobem odkrývány myšlenky psychicky narušeného jedince, jehož jediným smyslem života je systematicky zničit Adélii. Scarryho monology jsou do jisté míry i vyznáním lásky k jeho mrtvému druhovi. Tyto části doplňují děj, ukazují události z jiného úhlu pohledu a navozují jakousi tajemnou, mrazení v zádech vzbuzující atmosféru.

Stejně jako u ostatních dílů, i zde nechybí řada historicky doložených informací, umně vpletených do děje. Je zřejmé, že autorka neskončila jen u strohých znalostí ze školních lavic. I přesto se kvůli příběhu musela dopustit několika nepřesností, které ovšem uvádí na pravou míru v závěru knihy, v Poznámkách autorky. Ty jsou ze všech čtyř knih nejobsáhlejší a odlišně pojaté. Nejedná se o jednolitý text členěný do odstavců, ale o krátké samostatné texty opatřené nadpisem (jménem postavy, názvem události, …). Snadněji tak dohledáte potřebné informace.

Samozřejmě nemůže chybět již tradiční vysvětlení v knize se vyskytujících cizojazyčných pojmů.

Poslední díl série je co do zpracování sice mírně odlišný (a dle mého mu to prospělo), ale to hlavní – samotné vyprávění – zůstává stále stejné, stále velmi dobré. Již od prvních stránek se ponoříte do děje a budete sledovat Adéliinu strastiplnou cestu z Anglie do Sicílie i její pátrání po vrahovi. Autorka vám nabídne řadu indícií, přičemž je bohužel celkem zřejmé, které z nich vás mají jen zmást. I přesto odhalení vraha nebude snadné, jen si z potencionálních kandidátů budete moci další jméno odškrtnout.

Místy se může zdát, že příběh je až příliš zdlouhavý. I přesto se jedná o knihu, která by vaší pozornosti neměla uniknout. Čeká na vás detektivní pátrání, historické reálie, troška romantiky, ale hlavně – dobře napsaný příběh.

A po dočtení vás jistě zamrzí, že Adéliiny osudy končí – Arianě Franklinové nebylo dopřáno napsat další pokračování (za pár dní, 27. ledna, to bude již rok, co zemřela). Zůstává tu ale úchvatná série o vykladačce smrti, jež rozhodně stojí za přečtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVrahova modlitba
Lékařka Adélie čelí kruté pomstě

Franklinová, Ariana

Jota, 2011

Napsat komentář