Hugo a jeho velký objev

Hugo
Příběh, o nějž se s vámi chceme podělit, se odehrává v roce 1931 pod střechami Paříže. Setkáte se v něm s chlapcem jménem Hugo Cabret; tento chlapec kdysi dávno objevil kresbu, která mu navždy změnila život…

Hugo je sirotek, který se stará o nádražní hodiny a v půdním bytě ukrývá velké tajemství. Součástí tohoto spletitého tajemství a okouzlujícího dobrodružství, které se kolem něj odvíjí, je i zápisník Hugova otce, klíček na krku chlapcovy nové kamarádky Isabelle, záhadný majitel hračkářství Papa Georges a magie rodící se kinematografie. Celý příběh je odvyprávěn jedinečným propojením slov a ilustrací a nabízí tak nový čtenářský zážitek.

Kniha získala v roce 2008 Caldecottovu medaili – nejprestižnější americkou cenu za dětskou literaturu.

Režisér Martin Scorsese natočil podle příběhu výjimečný celovečerní film, jehož premiéra bude 2. 2. 2012!

„Hugo“ je úžasné dobrodružství chytrého a vynalézavého chlapce, jehož hledání způsobu jak odhalit tajemství, které mu jeho otec zanechal, změní jeho samého i všechny kolem něj a odhalí bezpečné a láskyplné místo, kterému může říkat domov.

Autor Brian Selznick vzpomíná, jak kniha vznikla:

„V určitém okamžiku jsem si vzpomněl na ‘Cestu na Měsíc’, úchvatný film Georgese Mélièse z roku 1902. Chtěl jsem napsat příběh o dítěti, které Mélièse potká, ale nevěděl jsem, jaká by měla být zápletka. Roky ubíhaly. Napsal jsem a ilustroval přes 20 knih. Pak, asi v roce 2003, se mi dostala do rukou kniha s názvem V předvečer Edisona: Kouzelný příběh pátrání po mechanickém životě od Gaby Wood. Je to historie automatonů a k mému překvapení byla jedna kapitola o Mélièsovi.

Podle této kapitoly se zdálo, že Mélièsovy automatony (mechanické figurky na klíček známé jako roboti) byly darovány jednomu pařížskému muzeu. Vzácnou sbírku nedbale uložili na půdu, kam zatékalo, a nakonec ji museli vyhodit. Okamžitě jsem si představil chlapce šplhajícího po hromadě vyhozených starých krámů, jak nachází jeden z těchto rozbitých a zrezivělých strojků. V té chvíli se zrodil Hugo a jeho příběh. Nejdřív jsem nevěděl, kdo je ten kluk ani jak se jmenuje… Hugo mi znělo tak nějak francouzsky. Jediné další francouzské slovo, které mi zaznělo v hlavě, bylo cabaret, a tak jsem si řekl, že Cabret by mohlo znít jako skutečné francouzské jméno. Voilà…zrodil se .”

Pátrání po informacích o mechanických figurkách a hodinových strojcích, po životě Georgese Mélièse a Města světel ve 20. a 30. letech 20. století oživilo autorovu představivost a příběh odvážného chlapce žijícího mezi zdmi pařížského vlakového nádraží spatřil světlo světa. Když k tomu přidáte objev vyhozených robotů a téměř zapomenutého filmaře, dostanete Selznickovu nádherně ilustrovanou knihu Velký objev Huga Cabreta (Příběh ze slov a obrázků) z roku 2007, která v roce 2008 získala cenu Caldecott Medal (udělovanou the Association of Library Service to Children za „nejvýznamnější americkou obrázkovou knížku pro děti”) a cenu The New York Times za nejlepší ilustrovanou knihu v roce 2007.

Knižní předloha filmu vyjde na začátku února 2012.

Pro děti od 9 let. Přeložila Lucie Šavlíková

Doporučení:
Share

Napsat komentář