Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. ledna 2012

Nenechte si ujít
Jelikož leden letošního roku nevypadá v mnohých krajích naší republiky jako opravdová ladovská zima, jistě uvítáte pozvání na literární akce z různých českých a moravských měst. V tomto týdnu si také připomeneme 150. výročí úmrtí naší slavné spisovatelky Boženy Němcové.

Hned v pondělí 16. ledna proběhne beseda s oblíbenou spisovatelkou Klárou Janečkovou – autorkou již devíti vydaných knih. Jistě příjemné povídání je naplánováno na 18 hodin v Městské knihovně v Kuřimi. Více o besedě se dočtete zde.

Pro pražské posluchače je určeno autorské čtení povídek tvůrců z kulturních magazínů Totem.cz, Pismak.cz, Literra.cz a dalších. Ve druhé půlce večera se můžete těšit na besedu a promítání s cestovatelem Tomášem Kulhánkem z jeho cest po Velikonočním ostrově! Začátek je v pondělí 16. ledna v 19 hodin v Jindřišské věži v Praze.

Neméně zajímavá bude autogramiáda Haliny Pawlowské v úterý 17. ledna. Autogramiáda spisovatelky je věnována knize Velká žena z Východu a režiséru Jiřímu Menzelovi ke knize Tak nevím. Proběhne v pražském knihkupectví Luxor.

Pokud máte doma malé čtenáře a jste z Brna a okolí, tak pro děti od 8 let je určeno setkání s knížkou Oksa Pollocková v Klubu moudré sovy, v knihkupectví Barvič a Novotný.
Akce proběhne v úterý 17. ledna v 16 hodin a dočtete se o ní zde.

Úterý 17. ledna třetího lednového týdne je doslova nabito různými akcemi. Jedním z nich je pozvání pohádkové babičky, která na vás čeká od 16.30 hodin v Městské knihovně Dobříš.

Přesunete-li se o půl hodiny později do knihovny v Plzni, budete moci spatřit rytíře řádu sv. Lazara, kteří uvedou Hanu Gerzanicovou a její novou knihu.

V tutéž dobu, tedy v úterý 17. ledna v 17 hodin v čítárně Městské knihovny v České Lípě Otokar Simm a Marek Sekyra představí ojedinělou publikaci almanach německy píšících autorů z Liberecka, Jablonecka a Semilska, narozených nebo publikujících v období od konce 18. století do roku 1945.

Rodiče s dětmi jsou srdečně zváni ve středu 18. ledna na pohádkový podvečer do Městské knihovny v Turnově. Budou si moci poslechnout společné čtení pohádek s tématikou ledna a zimy s Evou Kordovou. Čtení proběhne od 16 do 17 hodin.

Ve středu se bude v Pardubicích v rámci ,,Akademie volného času“ konat přednáška „Typologické rozvrstvení české prózy posledních padesáti let“. Přednášet bude PaedDr. Josef  Hetych. Přednáška proběhne od 16 do 18 hodin. Více najdete v kalendáři akcí.

Autogramiáda spojená se čtením z nové knihy Jitky Prokšové Anděl s druhým křídlem je připravena na středu 18. ledna v 17 hodin v Západočeském muzeu v Plzni.

Na středeční cestovatelský podvečer v 19 hodin vás zvou Miloslav Stingl a Bruno Baumann. Cestovat s nimi budete moci v Praze v Národním muzeu. Více se dočtete zde.

Ani čtvrtek 19. ledna není pozadu s literárními akcemi. V Památníku národního písemnictví v Praze je již na 10 hodin dopoledne připraveno uvedení nové knihy Ivy Procházkové Uzly a pomeranče.

Ve čtvrtek 19. ledna 2012 v 17:30 v historickém interiéru Náprstkova muzea v Praze proběhne akce Božena Němcová a bratři Fingerhutové. 21. ledna 2012 si připomínáme 150. výročí úmrtí naší největší spisovatelky Boženy Němcové. S Ferdinandem i Vojtěchem se velmi dobře znala a oba jí podle svých sil a možností pomáhali. Náprstkovo muzeum vlastní kromě cenných vydání spisů Němcové i její velmi unikátní daguerrotypii a vitrotypii a rovněž ozdobnou brož zhotovenou z jejích vlasů. (Přednáší M. Secká).

Pro Ostraváky je nachystána autogramiáda s Pavlem Kosatíkem na pátek 20. ledna do Domu knihy Librex. Srdečně jste zváni na besedu ke knize České okamžiky v 16:30 hodin. Rovněž následující den, v sobotu 21. ledna v 16 hodin, budete moci tamtéž navštívit besedu a autogramiádu Iva Šmoldase s názvem Co vy na to, pane Šmoldasi.

Na neděli 22. ledna vás zve Městská knihovna Dobříš. Od 17 hodin proběhne čtení pohádek Boženy Němcové ve Velbloud café. Akce je pořádána k 150. výročí úmrtí Boženy Němcové.

Doporučení:
Share

Napsat komentář