Skicák jedné nenápadné zrzky

annie
Annie se nelíbí sama sobě. Je uvězněná ve vlastních představách. Nedokáže si stát za svým. Za všechno se omlouvá, včetně vlastní existence. Chcete vidět její skicák?

Kreslený svět podle Annie je autorskou prvotinou Laury Lee Gulledge. Nápaditý komiks vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2013. Hlavní hrdinka, zrzavá Annie, jakoby vypadla autorce z oka. Zajímavá je i podobnost jejich životních osudů. Inspirace vlastním životem dodává knize na věrohodnosti, popisovaný příběh i nejniternější duševní pochody hlavní postavy se skutečně mohly stát.

Hlavní hrdinka Annie je introvertní šestnáctiletá dívka a čtenář se s ní seznamuje v okamžiku, kdy se spolu s rodiči zabydluje v New Yorku. Stejně jako autorka, i ona vyrůstala ve Virginii. Těžce nese odloučení od své nejlepší kamarádky. Chybí jí společné lakování nehtů, kreslicí hry během vyučování, příroda i výlety do hor. V New Yorku si připadá ztracená. Po nastěhování nemůže spát a hlavou jí víří nekonečné množství otázek: „Co když se se mnou nebude nikdo bavit? Co když budu ve škole pozadu? Copak asi dělá Diana?“ Černobílé kresby velmi nápaditě ztvárňují její rozpoložení včetně nekonečného převalování se v posteli. Zároveň dokazují, že jejich prostřednictvím lze zachytit jakékoliv pocity. Autorka ukazuje, že má nekonečnou fantazii. Nad některými kresbami jsem opravdu žasla.

Křehká Annie nemá zkušenosti s životem ve velkoměstě, snaží se najít si v něm přátele. Postupně nadzvedává svou tlustou skořápku a po vzoru babičky se snaží zachytit své pocity na skicák. Ten dlouho nikomu neukazuje. S rodiči si příliš nerozumí a má obrovský strach z neúspěchu. Jakákoliv kritika jí dokáže zastínit všechny dosavadní pozitivní reakce. Přesto se rozhodne umístit své kresby na internet a sdílet je s ostatními. Připadá si potom jako nahá a přemýšlí nad svým rozhodnutím. Zde opět upozorňuji na podobenství s autorkou, která učinila totéž. Stejně jako Annie se tímto krokem snažila sžít s novým životem a porozumět sobě samé.

Pomohou kresby ve skicáku Annie zvýšit sebevědomí? Jaké si najde přátele? Změní svůj názor na rodiče? Odpovědi na tyto otázky a pestrou škálu neobvyklých, vtipných a působivých ilustrací, najdete právě v recenzovaném komiksu. Titul je doporučen čtenářům od dvanácti let. Myslím, že zaujme spíš dívky než chlapce – bývají citlivější a co se týče vlastních emocí sdílnější než kluci. A tato kniha je právě o pocitech a o tom, co trápí mladé lidi na prahu dospělosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKreslený svět podle Annie

Gulledge, Laura Lee

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář