Muž bez vlastní tváře

Neviditelny
Umí dokonale přijmout jakoukoliv cizí identitu během několika vteřin a stává se tak nedostižným zlodějem. Zabíjí pouze, pokud je to nevyhnutelné – prostě lupič-gentleman.

Ovšem nejde o proslulého Francouze Arsène Lupina, ale o úplně nově stvořeného amerického Neviditelného. Stejnojmenný román vydalo letos na sklonku roku nakladatelství Alpress ve své románové edici Klokan. Autorem je vycházející hvězda žánru krimi Roger Hobbs (*1989). Žije v Portlandu ve státě Oregon a Nevidtelný je jeho knižním debutem, který vyšel v USA v únoru letošního roku. Z toho je patrné, že ihned zaujal a čeští čtenáři nemají v možnosti seznámit se s Neviditelným žádné velké prodlevy. A v příštím roce se můžeme všichni společně těšit na další bláznivou jízdu s novým příběhem.

Neviditelný se nikdy a nikde nepředstaví svým vlastním jménem – střídá je stejně jako obnošené rukavice spolu s celkovou identitou. V tašce má neustále minimálně tři falešné cestovní pasy a řidičské průkazy a z nich vybírá dle potřeby. Nemění jen doklady, ale i celkovou vizáž, melodii hlasu, barvu očí a vlasů podle toho, kým má být. Je dokonalý a nepolapitelný.

Na počátku příběhu, v němž hraje pan Nikdo hlavní roli, stojí jedna zpackaná loupež v kasinu. Mozek operace Marcus Hayes naplánoval dokonalou akci, jejímž účelem bylo podvést prostřednictvím peněz jištěných tzv. „federální zátěží“ největšího drogového dealera Vlka. Jenže – peníze zmizely i s postřeleným lupičem a za čtyřiadvacet hodin explodují. Neviditelný má peníze vypátrat dříve, než budou k ničemu, a zahladit stopy vedoucí k Marcusovi.

Není to nijak snadné, nicméně Neviditelný Marcusovi dluží již pět let službičku za nepovedenou loupež století, a tak se do akce pustí s velkým nasazením. FBI ovšem také nelenoší a Vlkovi zabijáci jsou Neviditelnému rovněž v patách. Není to přece jen příliš velké sousto i pro takového profesionála, jakým pan Nikdo je?

Přiznám se, že jsem se celou dobu velmi dobře bavila. Přestože text sám není vtipný a neobsahuje žádné anekdotické pasáže, musela jsem se při čtení usmívat a knihu jsem odkládala po přečtení dobře naladěná. Autor totiž celou dobu operuje s nadsázkou a ironií. Představa dokonalého lupiče, který nemá otisky prstů, nezanechává stopy, naopak ale oplývá dedukčními schopnosti, jako by byl detektivem, je prostě sama o sobě úsměvná. Pan Neviditelný, jak se nechává titulovat, o sobě mnohé neprozradí ani čtenářům, o to více můžeme z jeho jednání poznat autora samotného. Roger Hobbs studoval film, literární teorii a starověké jazyky, jeho hrdina ve chvilkách nudy překládá antické spisy z originálních jazyků. Dokonce vyslovuje pojednání o překladech a používá různé latinské citáty. Ale od poetiky římských a řeckých spisů plynule přechází k rozboru lupičského řemesla. A mohu říct, že ač detektivní žánr čtu už nějakou dobu, poučila jsem se o mnohém, o čem jsem dosud netušila. Víte, kdo je to „kormidelník“, čemu se říká „hnízdo“ a co nesmí chybět v únikovém zavazadle? Pokud ne, určitě si Neviditelného také přečtěte.

Navíc je román psaný velmi čtivě. Autor sice většinu děje popisuje úhlem pohledu ústřední postavy s minimem dialogů, přesto má děj spád. Navíc Neviditelný nevypráví pouze své aktuální dobrodružství, ale souběžně vzpomíná na onu nepovedenou loupež, za niž zůstal Marcusovi dlužen. Čtenář tak má možnost sledovat zároveň dvě unikátní akce a zůstává neustále ve střehu, aby mu nic neuniklo.

Roger Hobbs prostě umí upoutat pozornost a nedivila bych se, kdyby se jeho knihy chopila hollywoodská produkce a přetavila ji v kasovní trhák formátu Jamese Bonda. Jen doufám, že by se při převodu na plátno nevytratila ta jemná ironie ukrytá mezi řádky Hobbsova díla.

Pokud hledáte tip na vánoční dárek pro kluky, muže, dědečky, ale i ženy vyhledávající kvalitní četbu, u níž se pobaví, pak Neviditelný by mohl být tím správným tahem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeviditelný
Sleduje, likviduje, zametá stopy

Hobbs, Roger

Alpress, 2013

Napsat komentář