Pečeme na Vánoce

Peceme-na-Vanoce
Kniha Pečeme na Vánoce vám pomůže i v předvánočním shonu vykouzlit chutné sladké i slané pohoštění pro menší i větší rodinu. Přináší recepty, podle kterých se vám povede zazářit nejen ve Štědrý den.

Kuchařskou novinku Pečeme na Vánoce připravila slovenská etnografka, historička, odbornice na kulturu a zajisté i vynikající kuchařka Zora Mintalová Zubercová. V úvodu knihy nás seznamuje se zvyklostmi ve slovenských rodinách v době adventu, které jsou nám Čechům v mnohém blízké a podobné. Po historickém přehledu symbolických významů spojených se stolováním a přípravou vánočních pokrmů přináší autorka přehled praktických rad, které nás seznamují se základními surovinami a typy těst. Tyto rady ocení hlavně začátečníci, pokročilejší pekaři mají uvedené poznatky zajisté už v malíčku.

Ukázka z knihy – vínové hvězdičky

Samotné recepty jsou rozděleny do šesti kapitol – Vánoční klasika, Rychlé recepty, Nejen na Vánoce, Moderní pohoštění, Slané dobroty a Nápoje.

To, co je nebo není vánoční klasikou, se rodinu od rodiny liší, ale základ je všude stejný. Minimálně mezi mými nejbližšími přáteli převažuje vánočka, rohlíčky, linecké a perníčky. V knize jsem recept na linecké neobjevila, a to mne mrzelo – zde je patrný právě slovenský vliv, kde patří ke klasickým vánočním druhům trošku něco jiného než u nás (vánoční griliášové řezy, bratislavské rohlíčky, jablka v županu, šuhajdy).

V kapitole Rychlé recepty jsem očekávala především typy na cukroví na poslední chvíli, pod kterými se mi vybaví především nepečené dobroty. Bohužel nepečené recepty jsou zde pouze čtyři, a to mi přijde velmi málo. Místo nich je zde plno jiných a mnohé z nich bych rozhodně nezařadila do „rychlých“ druhů (například štědrý závin, plněné ořechy, zdobený pomerančový koláč).

Oproti předchozí kapitole, kapitola Nejen na Vánoce je velmi zdařilá a plná slovenských pokladů, které zdomácněly i v našich kuchyních a jsou výbornými triumfy na narozeninové oslavy či k nedělní odpolední kávě. Ať už vyzkoušíte opilého Izidora, dvoubarevnou bábovku, metrové řezy či bystrické koláče, zaručeně sklidíte u svých blízkých úspěch.

V kapitole o moderním pohoštění vás autorka provede návodem na výrobu čokoládových košíčků, které nejen že božsky chutnají, ale rovněž nebesky vypadají. Autorka si troufla i na v dnešní době velmi populární makronky, které patří do vyšší cukrářské školy.

Mezi Slanými dobrotami naleznete rychlé a výborné chuťovky, které oceníte třeba při přípravě silvestrovské oslavy konce roku. Nebojte, nechybí zde ani brynza, pagáče či oštěpek.

Poslední kapitola se věnuje nápojům. Recept na vánoční bowle či punč nebo na klasický vaječný likér zde nechybí a doprovází je ne tolik typické nápady, jako např. višňový likér, prešporský wärmlich či slaninové hriate.

Ukázka z knihy – mandlové hříbky

Kuchařka Pečeme na Vánoce má vše, co má pěkná kuchařka mít – lákavý obal, poutavé fotky, jasně a výstižně psané recepty, podle kterých vykouzlíte lahodné dobroty. Ale… někdy ani toto nestačí k tomu, aby si kuchařka našla zalíbení. Kuchařka mne přes veškeré předpoklady tolik nenadchla. Přijde mi, že jí chybí vánoční kouzlo, jiskra, něco navíc, poselství.

I přes nepříznivé podmínky (kdy se mi rozbila trouba) jsem se rozhodla vyzkoušet recept na vanilkové rohlíčky, vánočku a brynzové sušenky. Všechny tyto recepty mám ráda, proto jsem mohla srovnávat a posoudit, zda jsou recepty povedené, suroviny ve správném poměru, zda se s těsty dobře pracuje a především jestli obstojí i po chuťové stránce.

Rohlíčky dopadly nadmíru dobře, hned po upečení byly vláčné a za dva dny již byly krásně rozleželé. Jen doporučuji namísto rostlinného tuku použít pravé máslo, chuť to pozdvihne mnohem, mnohem výš.

Vánočka není nic snadného, uplést ji se nemusí podařit ani poté, co ji pečete již po desáté. Nejsem sice mistr pletař, ale myslím si, že se mi celkem povedla. S těstem se dobře pracovalo, jen doporučuji nezapracovávat ovoce a mandle přímo do těsta, ale nasypat je mezi vrstvy vánočky, zejména mandle vám nepotrhají těsto a s copy se vám bude lépe pracovat.

Brynzové sušenky jsou výborné! Nemám jim co vytknout a vřele je doporučuji nejen na silvestrovské pohoštění. A připravte si je rovnou z dvojnásobné dávky, protože se do nich zamilujete.

Komu tedy kuchařku doporučuji? Těm, kteří hledají recepty na kvalitní (česko)slovenské moučníky a slané dobroty, a to nejen na Vánoce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePečeme na Vánoce

Mintalová Zubercová, Zora

Slovart, 2013

Napsat komentář