Pohled do historie českýma očima

Církevní dějiny – Antika a středověk
V dnešních tipech vám přinášíme tituly zaměřené na historii od českých autorů. V knihách se setkáte nejen s významnými českými osobnostmi, ale potkáte i neméně významné francouzské spisovatele. A pokud máte rádi historii, můžete si přečíst něco z dějin církve.

Mistr Jan Hus

Tuto postavu českých dějin zná ze základní školy každý. Většinou však naše znalosti nesahají dále, než k datu a způsobu jeho smrti. Přečtěte si více o jeho neobyčejném životě, během kterého se nebál, navzdory církvi a všeobecnému smýšlení, vyslovit odlišný názor.

Jan Hus – Život a dílo

Autor: František Šmahel

Vydalo: nakladatelství Argo
Počet stran: 316
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-257-0990-0


Svižným způsobem napsaný životopis českého reformátora, jenž, ač ponořen ve středověku, v mnohém předstihl svoji dobu, je knihou o společenské imaginaci v čase krize víry a nahromaděného společenského přetlaku. Šmahelův Hus je mužem pochybností, mužem hledáním pravých cest. Na rozdíl od mnoha soudobých kritiků církve jeho doby však umí riskovat a ve jménu pravdy jít hlavou proti zdi, s tušením, že není návratu.

Přečtěte si více o knize Jan Hus – Život a dílo a zkuste štěstí v naší soutěži, která o tuto knihu právě probíhá.

 

Slavné postavy naší historie

Dějiny naší země jsou spojeny s mnoha významnými osobnostmi a také jsou velmi neklidné. Není v nich nouze o tragické události, záhadná a především často předčasná úmrtí. Ve kterých případech tomu tak bylo, se dočtete v knize Záhadné osudy slavných postav českých dějin.

Záhadné osudy slavných postav českých dějin

Autor: Vladimír Liška

Vydalo: nakladatelství Alpress
Počet stran: 256
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-7466-269-0


Naše země po staletí představovala křižovatku Evropy a díky vlivu východní i západní kultury byly dějiny vlasti velmi bouřlivé. Proto byly pohnuté i osudy slavných postav naší historie: od krále Marobuda přes Václava I. až po Rudolfa Slánského či Alexandra Dubčeka. Proč životy tak významných osobností končily předčasně či tragicky?

Přečtěte si o knize Záhadné osudy slavných postav českých dějin více a nezapomeňte na ukázku.

 

Církevní dějiny od antiky po středověk

Nejen česká země, ale i církev má zajímavou historii, a právě o ní pojednává další z knih. Současně s výkladem historie se snaží odpovídat i na základní otázky a opomíjená témata.

Církevní dějiny – Antika a středověk

Autoři: Drahomír Suchánek, Václav Drška

Vydalo: nakladatelství Grada
Počet stran: 432
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-247-3719-5


Autoři se pokusili vytvořit vyvážené, věcné a konfesně nezatížené podání církevních dějin, které odráží současný stav historického bádání a většinový pohled zainteresovaných odborníků. Publikace v sobě spojuje dvě hlavní ambice – přinést co nejúplnější pohled na problematiku církevních dějin a zodpovědět všechny základní otázky, včetně jinak opomíjených témat, jako je rozbor křesťanských herezí, misijní problematika či přehled církevní struktury.

Přečtěte si více o knize Církevní dějiny – Antika a středověk a prolistujte si i ukázku.

 

Druhá světová válka ve Francii

Jaký vliv měla druhá světová válka na literaturu? Jak kolaborovali francouzští spisovatelé a jak ovlivnili náladu v zemi? To a mnohem více se dozvíte v následující knize, kde najdete také informace o tom, jakou roli sehrály v každodenním životě druhé světové války známé francouzské pamětihodnosti.

Vlak do Výmaru – Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem

Autorka: Ladislava Chateau

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 440
Vazba: lepená brožura
ISBN: 978-80-7294-844-4


Kniha Vlak do Výmaru – Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem pojednává o situaci ve Francii během druhé světové války, zejména v literárním světě. Podrobně se zabývá významnými francouzskými autory, jako byli například Robert Brasillach nebo Pierre Drieu La Rochelle, kteří se neblaze podíleli na eskalaci násilí, psali štvavě a neváhali se účastnit kongresů evropských intelektuálů ve Výmaru, které pořádal ministr propagandy Goebbels.

Přečtěte si o knize Vlak do Výmaru – Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem více a nezapomeňte na ukázku.

———————————————

Patříte mezi milovníky dějepisu a nadšené čtenáře historických knih? V tom případě by knihy z našich dnešních tipů neměly chybět ve vaší knihovně. Uvažujete, že si některou z nich pořídíte?

Tyto a další knihy si můžete také vydražit
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Hus
Život a dílo

Šmahel, František

Argo, 2013

zobrazit info o knizeZáhadné osudy slavných postav českých dějin

Liška, Vladimír

Alpress, 2013

zobrazit info o knizeCírkevní dějiny
Antika a středověk

Suchánek, Drahomír - Drška, Václav

Grada, 2013

zobrazit info o knizeVlak do Výmaru
Volnost, rovnost a bratrství s Goebbelsem

Chateau, Ladislava

Host, 2013

Napsat komentář