Soutěž o Menzelova Rozmarná léta

Rozmarná léta
Film Rozmarné léto nelze ve výčtu nejznámějších českých filmů opomenout. Stejně tak Jiřího Menzela nejde nejmenovat mezi nejvýznamnější režiséry a kniha Rozmarná léta by neměla chybět v seznamu vánočních přání každého fanouška českého filmu.

Jiří Menzel vzpomíná

Ve vzpomínkovém vyprávění Jiří Menzel popisuje své dětství a formující kulturní zázemí pražské měšťanské rodiny; studium na FAMU a okolnosti svého rozhodnutí pro film navzdory tomu, že jeho původní láskou bylo divadlo; realizaci svých nejslavnějších snímků, jako byly Ostře sledované vlaky a Rozmarné léto v době filmové „nové vlny. Za první z nich získal Jiří Menzel Oscara a stal se jedním z „mužů roku 1968, a proto je popis následujícího období, dusných sedmdesátých let, bizarním příběhem o boji proti tuposti a neschopnosti nadřízených a stranicko-úřednického aparátu, o handlech a kompromisech. Memoáry jsou dovedeny do roku 1988, na práh obnovení svobody v Československu. Díky propojení autorova osobního a profesního života s historicko-společenskou realitou dostává čtenář do ruky také část historie české společnosti v poválečném období. Osobněji laděné vzpomínky jsou obsahem monografických podkapitol, v nichž na učitele (především na Otakara Vávru), kameramany, herce, filmové kritiky, postavy „filmové diplomacie“. Nejde tu (jen) o příslovečné veselé příhody z natáčení; Jiří Menzel poskytuje zejména vhled do geneze a utváření své tvůrčí metody, svých názorů na film a přesvědčení o tom, jak se má dělat. Jako červená nit se pak celým textem táhne jednoduchá maxima: Chci dělat filmy tak, aby se líbily lidem a aby na ně lidé rádi chodili.

 

Rozmarná léta

Autor: Jiří Menzel

Vydalo: nakladatelství Slovart
Počet stran: 365
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-7391-816-3

Přečtěte si více o knize Rozmarná léta, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Slovart.

Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.

 

Vyhrajte knihu Rozmarná léta

Kniha Rozmarná léta nadchne všechny fanoušky nejen Jiřího Menzela, ale i českého filmového světa. Jiří Menzel v ní líčí své vzpomínky na dětství, začátky své režisérské kariéry a historky z natáčení, zároveň poukazuje na historické pozadí svého života a tvorby, takže čtenář mlže do jeho života nahlédnout hlouběji. Pokud vás právě tento úhel pohledu zajímá, knihu si jistě přečtěte. A právě teď ji u nás můžete vyhrát.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Slovart vám totiž přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Rozmarná léta vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Rozmarná léta
probíhá od 16. do 29. prosince 2013.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Rozmarná léta

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozmarná léta

Menzel, Jiří

Slovart, 2013

Soutěž o Menzelova Rozmarná léta - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. Hojaro napsal:

    Dobrý den.
    Dnes mě dorazila výhra – kniha Rozmarná léta. Děkuji a těším se na další soutěže

Napsat komentář