Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 23. prosince 2013

Nenechte si ujít
Štědrý večer už sice pomalu klepe na dveře, to však neznamená, že ještě, než si rozdáte vánoční dárky, nestihnete navštívit několik zajímavých literárních akcí. Ty nejatraktivnější z nich najdete v dnešním přehledu.

V rámci projektu LiStOVáNí proběhne v pondělí 16. prosince ve 20 hodin v pražském divadle Minor představení knihy Temný pán od Jamieho Thomsona. Tento pozoruhodný titul získal Cenu Roalda Dahla za nejvtipnější knihu roku 2012!

A o čem že vlastně je? Hrůza hrůz! Temný pán, největší ničitel a nejvyšší vládce Temnokraje, byl v závěrečné bitvě mezi silami dobra a zla poražen a jeho úhlavní nepřítel ho vyhnal na prťavou, bezvýznamnou modrou planetku jménem Země. A to ke všemu v neduživém těle jakéhosi třináctiletého pozemského spratka. Může ho snad potkat ještě něco horšího? Ano, může! Zkrátka, ne všechno jde podle plánu. Knihu Temný pán u nás letos vydalo nakladatelství Argo. O její převedení na jevištní prkna se postaral Pavel Oubram, v hlavních rolích účinkují Pavla Drtinová a Gustav Hašek.

Náš další tip vás zavede do pobočky Dvory Krajské knihovny Karlovy Vary, kde se v hlavním sále  v úterý 17. prosince uskuteční autorské čtení Lenky Procházkové, autorky románu Beránek. Kniha o Ješuovi (Ježíšovi) z Nazareta, Miriam (Máří Magdaleně), Janu Křtiteli a učednících vypráví trochu jiný příběh než ten, který znáte z evangelií.

Ve středu 18. prosince se můžete zúčastnit slavnostního křtu knihy Znamení doby od regionálního autora Josefa Špidly.  Tento titul na pozadí současné politické scény ukazuje víc než jen příběh čtyř kamarádů, hlavními hrdiny jsou také deformace hodnot, ztráta morálky a pokroucení osobnosti člověka. Křest se koná  v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově od 16.30. Kromě autorského čtení a autogramiády vás čeká možnost zakoupení románu Znamení doby za zvýhodněnou cenu.

Hned následujícího dne, ve čtvrtek 19. prosince se nezapomeňte stavit v knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze, kde proběhne od 17 hodin křest knihy Zlaty Kimlové Bolest duše. Svérázná hrdinka této novely s lehkostí a nadhledem popisuje svízele svého každodenního života od raného dětství až po současnost. Rámec celého vyprávění vytváří hrdinčina deprese. Ať už se vykládá o nevydařených vztazích, o psychopatické rodině, o pokryteckých křesťanech, anebo o vztahové brutalitě… vždy s vtipem a grácií. Knihu pokřtí Bc. Eva Marková a pro zpříjemnění atmosféry zazpívá Petr Kutheil.

Naše poslední pozvánka je věnována předvánočnímu programu Vánoční vůně, jenž je určen dětem i jejich rodičům a který se uskuteční od 10 do 13 hodin v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na Kobližné v pondělí 23. prosince. Návštěvníky této události čeká malování perníčku, vánoční výtvarná dílna a v 11 hodin divadelní představení divadla Paravánek nazvané O zlobivém andílkovi.

Více tipů na literární akce, jež se v nadcházejících týdnech uskuteční, najdete v Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář