Průvodce hospodářských krizí

tentokrat_je_to_jinak_nahled
Zajímá vás světová ekonomika i to, v čem tkví hospodářské krize? Kniha určená nejen studovaným ekonomům ale i veřejnosti Tentokrát je to jinak v dnešních tipech! Pojďme si ji představit!

Publikace předních amerických univerzitních ekonomů C. M. Reinhartové a K. S. Rogoffa si klade otázku, proč státy již řadu století opakovaně procházejí různými typy finančních krizí, jako jsou neschopnost splácet dluhy, bankovní paniky, znehodnocování či krachy měn, či přímo komplexní finanční krize, mnohdy globálního rozsahu.

Odpověď na tuto otázku pramení z lidské povahy – lidé mají tendenci si ustavičně myslet, že „tentokrát je to jinak“. Domnívají se, že lidstvo je nyní chytřejší, že jsme se poučili z chyb minulosti, že aktuální ekonomický růst bude trvat navždy, že ceny aktiv (například akcií či nemovitostí) budou jen ustavičně stoupat… Pod vlivem této mylné představy si lidé (ale i státy) stále více vypůjčují a zvyšují svou zadluženost. Pokaždé se ale ukáže, že po růstu přijde pokles, po boomu recese, cenové bubliny prasknou a dluhové bří-mě začne být k neunesení…

Knihu vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Tentokrát je to jinak

Osm století finanční pošetilosti 

Autor: Carmen M. Reinhartová, Kenneth Rogoff 

Překlad: Stanislav Pavlíček
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Tentokrát je to jinak

 

Již zítra vám přineseme ukázku z této knihy.

Autoři podrobně mapují osm století státních či mezinárodních finančních krizí v jejich rozličných variantách a převlecích. Značná pozornost je věnována nedávné globální krizi, která se nezrodila z ničeho jiného než z výše popsaného přesvědčení, že „tentokrát je to (určitě) jinak“. 

O autorech

Carmen M. Reinhartová (* 1955) je profesorkou na JFK fakultě veřejných financí Harvardovy university. 

Kenneth S. Rogoff (* 1953) je rovněž profesorem ekonomie na Harvardově universitě. V mládí byl špičkovým šachistou, ale tuto kariéru opustil kvůli ekonomii. Oba jsou autory řady knih a odborných prací, z nichž mnoho napsali společně.

(Informace: nakladatelství Dokořán)


Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení. Vydali již přes 500 knižních titulů a jejich původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se jim podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTentokrát je to jinak
Osm století finanční pošetilosti

Reinhartová, Carmen M. - Rogoff, Kenneth S.

Dokořán, 2013

Napsat komentář