O příliš pracující mámě

lodicky
Pokud jste žena a přinášíte do rodinného rozpočtu nemalé finance, staráte se o děti, manžela, domácnost, možná o vás tu a tam někdo pronese „nechápu, jak to dokáže“. Stejnojmenně pojmenovaná kniha Allison Pearsonové vás povzbudí, potěší, pobaví a možná vám i poradí. Nejste totiž sama.

Kate Reddyová, hlavní hrdinka knihy Nechápu, jak to dokáže s podtitulem Kdyby to bylo snadné, muži by to dělali taky, je burzovní makléřka, matka dvou dětí, hlavní živitelka rodiny, manželka, dcera i sestra. Humorný román Allison Pearsonové vás seznámí s jejím životem, kde den, který má 24 hodin, je příliš krátký.

Hlavní hrdinka knihy svým životním rytmem je vzorem i postrachem čtenářek. Je to ambiciozní žena, která se vzdá rodičovských povinností a svěří je chůvě, aby mohla řídit klientská portfolia. A svoji práci dělá opravdu dobře. Každý její úspěch je vykoupen dalším, náročnějším úkolem. Tu a tam má Kate hlavu plnou svých dětí. Výkonnost fondů, do kterých investovala peníze klientů nebo pracovní emaily jsou však neméně důležité a věnuje jim více času než dětem, sobě samé i manželovi. Večer, pokud ji nebudí pláč ratolestí, usíná s myslí plnou nesplněných úkolů, které je nutno vyřešit. Její vrstevnice, ženy v domácnosti, se jí pravidelně ptají, jak to všechno dokáže.

Při narozeninových oslavách nebo besídkách ve škole se hrdinka setkává s ženami, které se rozhodly vychovávat své děti za cenu ztráty práce a kariéry. Kate se snaží stihnout to, čemu ony věnují celý den. A pokud se jí to nedaří, uplácí své děti drahými dárky. Na všechny besídky či rodinné oslavy falšuje domácí pečivo koupeným v supermarketu, aby v očích žen v domácnosti nebyla tou špatnou. Dělá vše pro to, aby byl její život plný úspěchů. Jde to ale vážně stihnout?

Většinu času tráví Kate v kanceláři, v letadle na cestě za důležitým klientem, nebo v taxi. Unikají jí tak změny v životě jejích dětí, strádá její milostný život. Setkání s pohledným obchodním partnerem otevírá možnost okořenit si život. Naruší rodinnou idylku Reddyovi rodiny onen muž, nebo její pracovní nasazení? Najde Kate správnou cestu, jak žít život? Na to vám odpoví skvělá kniha, prvotina Allison Pearsonové, za kterou získala v roce 2003 ocenění British Book Awards v kategorii objev roku. A nutno podotkout – oprávněně. Jsem ráda, že se příběh se v loňském roce dočkal filmového ztvárnění, neboť líčení děje k tomu přímo vybízí. Nezbývá než doufat, že se filmové ztárnění podařilo stejně jako předloha.

Knihu, kterou vydalo nakladatelství XYZ, vřele doporučuji všem ženám, které potřebují najít útěchu (ať pohlceny pouze starostí o domácnost nebo naopak v podobném kolotoči jako hlavní hrdinka). Příběh nutí čtenáře k přemýšlení nad vlastním životem. Může být i povzbuzením, neboť Katino dětství opravdu nebylo z nejradostnějších, a přeci to dotáhla opravdu daleko.

Jsem velice ráda, že se mi tato kniha dostala do ruky. Nejsem sice makléřkou, ani nelétám několikrát týdně služebně do zahraničí, ale v knize jsem se často nacházela. Allison Pearsonová v příběhu ženě připomíná přednosti role, kterou si zvolila, a zároveň umožňuje vidět to, oč ji zvolená role může připravit. Už samotný přebal knihy napovídá, že cílovou skupinou jsou ženy. Kéž by ji otevřeli i muži a začetli se také, aby pochopili, že starat se o rodinu není tak snadné, jak se jim často zdá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNechápu, jak to dokáže

Pearsonová, Allison

XYZ, 2011

Napsat komentář