Humor a láska po anglicku

134449-top_foto2-ltgnm universita
Může se nechat mladý muž pohltit snobismem a konvencí, nebo má hledat štěstí ve vzpouře proti nim? A co mu to vynese – lásku nebo odmítnutí?

Otázky platné pro každou dobu, neb v každé době se mládí vnitřně bouří proti stávajícímu systému, ale zároveň se jím nechává pohltit. A tak znovu vycházející román anglického spisovatele Kingsleyho Amise (1922-1995) Šťastný Jim přichází s i dnes aktuálním tématem, přestože poprvé vyšel již v roce 1954. Ačkoli je charakterizován jako humoristický, nečekejte od něj příliš legrace – humor zde je vpravdě anglický, decentní, suchý. Nebudete se tedy při jeho četbě popadat smíchy za břicho, ale úsměv vám z tváře nezmizí i po jeho dočtení.

Kingsley Amis byl jedním z hlavních představitelů tzv. „rozhněvaných mladých mužů“, kteří se bouřili proti zavedeným pořádkům konzervativní Anglie, a hned svým prvním románem vytvořil specifický žánr nazývaný „univerzitní román“.

Hlavním hrdinou je James Dixon zvaný Jim, obyčejný mladík, který získává ostruhy jako univerzitní pedagog na malé provinční univerzitě. Právě mu končí první ze dvou zkušebních let a on cítí, že moc výrazně jeho hvězda nezáří. Přes odpor ke všem praktikám zkostnatělého vedení katedry se snaží svoji pozici upevnit a zabránit tak vyhození z univerzity. Zapojuje se do různých akcí pořádaných váženými profesory, ale kazí vše, do čeho se pustí – ať už nechtěně propálí povlečení po skončení hudebního večírku nebo vyvolá hysterický záchvat své kolegyně. Dokonce se proti všem plánům a záměrům zamiluje do dívky z lepší společnosti. Fiasko dovrší nepovedenou přednáškou, kde vypluje na povrch veškeré jeho pohrdání univerzitním prostředím. Je to ovšem opravdu prohra, nebo je James Dixon dítětem štěstěny a upřímnost, s níž se vysmál všem starým praktikám, mu přinese štěstí?

Jazyk knihy je současný a srozumitelný díky novému překladu Kateřiny Hilské. Komično není dosaženo prvoplánovým zneužitím hovorových či neslušných výrazů, jak tomu někdy bývá, ale plyne z absurdních situací. Autor v nich svého hrdinu sleduje, líčí nám jeho pocity, ale nezachraňuje ho, nechává ho v nich řádně „vykoupat“. Neuchyluje se ani k lyrickým výlevům, děj rychle a příjemně ubíhá. Nemusíte se tedy bát ponořit se do neuvěřitelných, humorných eskapád Šťastného Jima. Určitě s ním prožijete příjemné chvíle.

Jako doušku ještě dodám, že román byl několikrát zfilmován, dokonce i čeští filmaři mu věnovali svou pozornost a titulní postavu si v roce 1969 zahrál Petr Kostka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠťastný Jim

Amis, Kingsley

Plus, 2011

Napsat komentář