Proč úspěchu vždy předcházejí nezdary?

Adaptujte-se
Pestrá kniha Tima Harforda řeší strategii vedení války v Iráku, (ne)efektivnost státní podpory výzkumu, boj s globálním oteplováním i předcházení finančním krizím. To vše proto, aby autor čtenáři mohl vysvětlit, jak podobné jsou příčiny selhání v těchto oblastech.


Co je lepší – dokonalý plán, nebo metoda pokusu a omylu? Vyžadují velké politické a ekonomické výzvy, jako jsou války nebo ekologické katastrofy, vůdce s kolosální vizí a experty se správnou strategií, či zcela jinou kategorii lidí, jejichž síla spočívá ve flexibilitě a ochotě poučit se z chyb? Ekonom a novinář Tim Harford tvrdí, že nejlepší cestou k řešení problémů v dnešním nekonečně složitém a nepředvídatelném světě je právě cesta pokusu a omylu. Ať se jedná o boje s muslimskými fanatiky v ulicích iráckých měst nebo o výbuch ropné plošiny, nejlepší je průběžně se adaptovat na neustále se měnící podmínky – tedy nikoli plánovat, ale improvizovat, pracovat v terénu a postupovat raději po malých krůčcích, než se pokoušet o obrovské skoky vpřed, které téměř vždy končí neúspěchem a často přímo katastrofou.

Adaptujte se

Proč úspěchu vždy předcházejí nezdary

Autor: Tim Harford
Překlad: Václav Viták

Počet stran: 346
Formát: 140 x 210 mm
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7363-538-1
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Adaptujte se vydalo nakladatelství Dokořán.

Zítra se můžete těšit na ukázku z knihy!

O autorovi

Tim Harford (* 1973) píše pro list Financial Times známý sloupek The Undercover Economist a v časopise Men´s Health vede rubriku „Dear Economist“. Publikuje i v dalších časopisech a novinách jako Esquire, Forbes, New York Magazine, Wired, The Washington Post a The New York Times. Napsal také několik knih, z nich nejznámější je The Undercover Economist (2005, česky jako Důvtipný zákazník, 2008), které se po světě prodalo přes jeden milion výtisků. Dalšími jsou Logika života (2008), Dear Undercover Economist (2009) a The Undercover Economist Strikes Back (2013). Harford je hostujícím profesorem na Nuffield College v Oxfordu a na londýnské Cass Business School. V roce 2006 získal Bastiatovu cenu za ekonomický žurnalismus. Uvádí také pořad More or Less vysílaný stanicí BBC Radio 4.


Nakladatelství Dokořán dosud vydalo přes 500 knižních titulů se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stále stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAdaptujte se
Proč úspěchu vždy předcházejí nezdary

Harford, Tim

Dokořán, 2013

Napsat komentář