Čtenář v roli detektiva

P1130724
Na počátku devadesátých let odvysílala Česká televize seriál Hříchy pro pátera Knoxe a o pár let později Hříchy pro diváky detektivek. Obě série detektivních příběhů byly velmi úspěšné, zejména díky hvězdnému hereckému obsazení a zkušenému režisérovi.

Nakladatelství  XYZ připravilo pro milovníky těchto seriálů překvapení – vydává další sérii detektivních příběhů, jejichž autorem je režisér a scénárista Dušan Klein. Kniha Hříchy pro čtenáře detektivek přináší sedm nových detektivních povídek s hádankou.

Ústřední postavou je atraktivní televizní reportérka Denisa Králová.

 Ukázka z knihy:

Reportérka Denisa Králová, tak to jsem já. Je mi pětatřicet, o mužích vím své a o zločincích taky. Mám na starosti kriminální kauzy a tak trochu si hraju na detektiva s kamerou a mikrofonem. Chlapi o mě občas říkají, že jsem hezká. Hlavně ti, kteří mě chtějí dostat co nejrychleji do postele. Ti druzí, že jsem zajímavá. Důvod mají totožný, ale nespěchají tolik. A tak není divu, že jsem ještě svobodná a čekám na toho, pro kterého budu hezká i zajímavá zároveň. Ale takoví chlapi už neexistují anebo jsou ženatí s jinou. Zato zločinců je pořád dost. A ti zase zajímají mne. Jsem totiž televizní novinářka, jak se dnes módně říká, investigativní novinářka. (str. 6)

Denisa je nejen hezká, ale také chytrá, vtipná a odvážná. Při své práci, na dovolené, na návštěvě u známých… se připlete k záhadným vraždám a díky své bystrosti vypátrá vraha. Ještě než si ovšem čtenář přečte rozuzlení, má možnost díky určitým indiciím vydedukovat pachatele nebo rozluštit některou ze záhad sám.

Spolu s Denisou bude pátrat po vrahovi sousedky Irmy a autorovi výhrůžných telefonátů. Po pachateli vraždy policisty, zlatníka a rodiny poručíka Hellera. Rozluští záhadnou smrt manžela Denisiny kamarádky, filmového producenta Zicha, sérii vražd osamělých žen…

Jednotlivé povídky nepřináší nijak napínavé čtení, ale spíše pobavení, pokud tedy pomineme kriminální zápletku. Dušan Klein nezapře, že je scenárista. Poměrně barvitě popisuje prostředí, ve kterém se jeho postavy pohybují, jejich chování, reakce. Poněkud slabší je ovšem dějová linie. Autor se příliš zaměřuje na indicie, které mají čtenáři pomoci uhodnout pachatele. U některých povídek navíc zůstávají některé otazníky nezodpovězené.

Čtenáři, který již zná zmiňovanou televizní sérii, jistě neunikne, že jeden z příběhů není zcela nový. Povídku Osudný inzerát již mohl zhlédnout v televizním zpracování pod názvem Smrt na inzerát s Blankou Bohdanovou, Martinem Zounarem a Dagmar Veškrnovou-Havlovou v roli detektiva.

V závěru knihy nechybí krátký profesní medailonek autora.

I když kniha působí poměrně rozpačitě, dovedu si představit její televizní zpracování. Režisér Dušan Klein je nepochybně zárukou úspěchu, zejména pokud by měl šťastnou ruku při výběru protagonistů hlavních postav.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHříchy pro čtenáře detektivek

Klein, Dušan

XYZ, 2011

Napsat komentář