Jak se dožít 100 let, pokud přežijete válku

Leningrad
Nakladatelství Jota přichází s dalšími novinkami, z nichž pro čtenáře Klubu knihomolů vybíráme k bližšímu seznámení následující dvě knihy.

Leningrad

Tragédie obleženého města, 1941–1944

Osmého září 1941, jedenáct krátkých týdnů poté, co Hitler zahájil operaci Barbarossa, byl obklíčen Leningrad. Obležení se nepodařilo prorazit dva a půl roku a během 872 dní blokády ve městě zahynuly dva miliony lidí. Pokud by město padlo, zřejmě by historie druhé světové války a dvacátého století vypadala jinak. V knize Leningrad autorka poutavě popisuje celou blokádu i to, co jí předcházelo. Široce čerpá z rozhovorů s pamětníky a deníkových zápisků účastníků bojů a obléhání z obou stran, oficiálních memorand, hlášení
a jiných zdrojů. Vychází také z nově otevřených sovětských archivů, které jí umožňují odhalit závoj nad skutečností, jímž realitu města zakrývala po dlouhou dobu sovětská propaganda.

Obyvatelé města, Evropané dvacátého století, kteří jako by se chvílemi v obchváceném městě vrátili do století osmnáctého, zažívali neuvěřitelné útrapy. Po zamrzlých ulicích a schodech se museli krást po čtyřech, když táhli kbelíky s vodou. Stráže na hřbitovech stavěly čerstvě přivezená zmrzlá těla do sněhu, aby jimi označily místa masových hrobů. Životně důležité bylo vlastnit sáňky, podomácku vyrobená kamínka a lampy. Součástí živoření v obleženém městě byly také rabování, vraždy a kanibalismus na straně jedné a ve stejných chvílích neobyčejná statečnost a sebeobětování na straně druhé.

V knize Leningrad Anna Reidová zodpovídá řadu otázek.
Mohla lepší práce leningradského vedení, jeho menší bezohledná krutost a nekompetentnost zabránit tak ohromným ztrátám na životech?
Jak blízko měl Leningrad k tomu, aby padl do německých rukou?
Jakou úlohu při obklíčení a blokádě města sehrál Stalin a Moskva?
Proč město Němci nikdy nedobyli?
Proč se město nezhroutilo v nejhorších chvílích blokády do čiré anarchie? Co rozhodovalo o přežití či smrti?
A hlavně, jak ti, kteří ve městě žili, dokázali všechny útrapy přežít?

 

Jak se dožít 100 let

Tajemství lidí, kteří nejsou nikdy nemocní

Kniha vypráví příběhy pětadvaceti lidí, z nichž každý má vlastní tajemství skvělého zdraví – tajemství, které dává smysl a je vědecky podloženo. Patří k nim tajemství zdravé stravy – proč jíst česnek a brát vitamín C, jíst víc probiotik, stát se veganem nebo pít kvasnicový nápoj. Jiná tajemství se týkají cvičení – prospěšnost strečinku nebo zvedání činek. Tajemství spojená s životním prostředím – život v Modré zóně, pochopení významu mikrobů. Citová tajemství – udržování kontaktu s přáteli a pěstování spirituality. Tajemství tělesné zdatnosti – studená sprcha po ránu, krátké zdřímnutí přes den. A po generace předávaná moudrost: ano, slepičí polévka opravdu pomáhá.

Díky osobním příběhům má kniha lidský rozměr a výzkum potvrzuje její důvěryhodnost. Jednotlivé návody vám ukážou, jak můžete sami zlepšit své zdraví a stát se dalším z lidí, kteří nejsou nikdy nemocní.

Gene Stone je spisovatel, novinář a bývalý dobrovolník Mírových sborů, který v průběhu psaní o zdraví vyzkoušel desítky způsobů léčby od hypnoterapie po biofeedback a ájurvédskou bylinnou léčbu. Jeho články vycházejí v časopisech New York, Esquire, Vogue, Elle a GQ. Žije v New Yorku a je vegan (tajemství č. 17).

Řekli o knize:

„Tato kniha se čte skvěle… je originální, nabitá informacemi, nekonvenční a zábavná.“ Andrew Weil

„Kniha seznamuje čtenáře s neotřelými perličkami, díky kterým můžete být zdravější, šťastnější a moudřejší. Poutavá procházka vědeckými tématy.“ Mark Hyman, M.D., New York Times bestselerový autor

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeningrad
Tragédie obleženého města, 1941–1944

Reidová, Anna

Jota, 2011

zobrazit info o knizeJak se dožít 100 let
Tajemství lidí, kteří nejsou nikdy nemocní

Stone, Gene

Jota, 2011

Napsat komentář