Příběh renesanční rodiny Borgiů

uvd
Španělský šlechtický rod Borgiů byl ve své době jedním z nejmocnějších v Itálii. S jejich jmény je spojována ale také nemravnost, uplácení, skandály. Jak to s tímto rodem bylo ve skutečnosti?

V době renesance byla korupce i nejrůznější skandály, včetně vražd, vcelku „běžným“ způsobem především pro politické přežití a získání vlivu v nejvyšší společnosti. Borgiové měli díky své obrovské moci samozřejmě i mnoho nepřátel. Tím začaly vznikat „legendy“ o rodu, který se nezdráhal použít i ty nejhrůznější způsoby, jak se na tomto pomyslném společenském žebříčku posunout ještě výše.

A právě o nich vypráví kniha britského spisovatele Christophera Hibberta Borgiové a jejich nepřátelé, kterou vydalo nakladatelství Argo.

Autor se dlouhodobě zabývá historií, z jeho pera pochází více jak padesát knih. V oblibě má Itálii, a tak se nelze divit, že jeho další kniha je věnována Borgiům, kteří v době renesance ovládali v této zemi významné mocenské pozice.

Hlavní postavy, které vás budou knihou provázet, je Roderigo Borgia, papež Alexandr VI. a nechybí samozřejmě ani opěvovaná Lucrezia Borgia a její bratr Cesare.

Christopher Hibbert líčí životní příběhy Borgiů na pozadí skutečných událostí, které se v době renesance staly a jež hýbaly tehdejším světem. Poměry v renesanční Itálii byly poměrně složité a plné nástrah. Pro každého, kdo neuměl dobře vyjednávat, nebylo ve vyšších kruzích místo. Autor se zabývá jak osudy Borgiů, tak ruku v ruce připomíná i obyčejný život v této prosluněné zemi. Věnuje se i dalším aristokratům této doby.

Borgiům se věnuje jak na politické scéně, tak nezapomíná ani na jejich soukromý život, který nebyl o nic méně bohatý na nejrůznější aférky, skandály, ale i obyčejné každodenní starosti a povinnosti.

Veškeré vyprávění je líčeno poutavě, navíc proložené dobovými zápisky. Ty netvoří jen materiály známých archivářů, ale i to, co si tehdy zapsali zcela obyčejní lidé a jejichž zápisky se dochovaly.

Co mi v knize scházelo, jsou fotografie. Zcela určitě by pár dobových obrázků velmi výrazně příjemně přispělo k proložení textu.

Protože je autor znalcem historie, můžete se v knize těšit na ty nejpodrobnější detaily z tehdejšího života a líčení vzestupu moci tohoto rodu. Potěšilo mě, že se nejedná o typickou „encyklopedii“. Kniha je pojata jako příběh, kterému nechybí děj a zohlednění historických faktů a událostí. Vyprávění je proloženo mnoha zajímavými postřehy. Kniha je dokonalou biografií tohoto rodu.

Autor ukazuje čtenáři možnosti toho, jak Borgiové obsazovali významná mocenská místa v Itálii. Ukazuje je z pohledu doložených faktů, nečekejte žádné legendy či pověsti, které o nich panují. Zda tedy tento rod skutečně patřil k mnoha dalším, kteří se neštítili užít úplatků a dalších možností pomáhajících vzestupu, si už musíte přečíst sami. A mohu vás jen ujistit, že si příjemně „počtete“.

Zajímavý a cenný titul, který obohatí knihovničku každého, koho alespoň trochu zajímá historie Evropy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBorgiové a jejich nepřátelé, 1431-1519

Hibbert, Christopher

Argo, 2011

Napsat komentář