Jak dosáhnout svého snu

mentalista
Patrick Jane – muž, který svým charismatem ovládl televizní obrazovky v mnoha domovech. V seriálu Mentalista vystupuje jako nezávislý konzultant. Svými schopnostmi dokáže rozluštit každý případ. Chcete vědět, na jakých principech pracuje? Chtěli byste také umět to, co umí on? Není to tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Simon Winthrop napsal o tomto slavném muži knihu. Jmenuje se Mentalista – rozluštěte tajemství a triky z populárního seriálu. A u nás vyšla v nakladatelství XYZ na začátku listopadu tohoto roku.

Svou pohotovostí a genialitou oslňuje mnoho lidí u televizních obrazovek. Patrick Jane je totiž mentalista. Člověk, který umí využít své zkušenosti z minulosti, dokáže se soustředit na absolutní maličkosti, odhadne osobnost člověka, kterého zná 10 minut, nebo zhypnotizuje podezřelého, aby se dozvěděl pravdu. Tyto dovednosti mu pak pomáhají vyřešit zločinné případy, na kterých pracuje u CBI (Kalifornský úřad pro vyšetřování). I když se jeho praktiky nemusí někomu líbit, nejedná se o žádné šarlatánství ani kouzla. Jde pouze o to, že Jane umí využít svůj mozek a své smysly efektivněji než ostatní.

A to se můžete naučit i vy. Takovou možnost vám totiž autor nabízí ve své příručce, jak se stát mentalistou. Nemusíte pracovat u tajné služby, aby se vám takové dovednosti hodily. Kdo by nechtěl odhadnout povahu právě poznaných lidí, nenechat se ošálit lhářem, zbavit se přebytečného stresu nebo umět ovládat své publikum ve svůj prospěch?! Myslím si, že každý z nás se ocitl v situaci, kdy by byl rád, že něco z těchto „kouzel“ umí. Kapitolu za kapitolou autor seznamuje svého čtenáře s různými cvičeními a radami, které mu pomohou se více soustředit, zbystřit smysly a využívat svůj mozek. Kapitol je celkem devět a každá z nich se věnuje jinému okruhu témat. Cvičení jsou jednoduchá a psaná srozumitelně, takže je každý snadno pochopí. Winthrop zde navíc využívá Patricka jako praktickou pomůcku, na které ukazuje, že uvedené jevy fungují.

Hned první kapitola, která se jmenuje Přemýšlej chytře, ne úporně, mě zaujala svou jednoduchostí až absurditou. Stačí opravdu tak málo, aby se člověk cítil spokojenější a uvolněnější? Zkusila jsem pár triků a můžu říct, že u mě to opravdu funguje. A tak jsem s chutí četla dál.

Kniha se mi líbila hlavně proto, že neslibuje žádné zázraky. Autor skoro v každé kapitole upozorňuje na to, že je nutné se v daných činnostech cvičit, abyste dosáhli požadovaného výsledku. Chci také upozornit na to, že je nutné číst text pozorně, tedy pokud si z četby chcete odnést i něco víc. Rozhodně se nejedná o román, který byste mohli přečíst za jeden večer. Ale opravdu stojí za to.

Na druhou stranu jsem ale byla trochu zklamaná; od knihy jsem čekala něco jiného. Myslela jsem, že bude vyprávět o příběhu seriálu, perličkách z natáčení či profilech herců. Dle mého názoru může totiž název, ale hlavně přebal knihy, kde je vyfocen Patrick, čtenáře trochu zmást. Ale jakmile otevřete a přečtete první řádky, překvapí vás, a to v dobrém slova smyslu. Na své předsudky zapomenete a s chutí se pustíte do zkoumání svého vlastního vědomí.

Myslím si, že jsem se i něco naučila. Na některé činnosti jsem se tedy necítila a raději je nezkoušela, ale cvičení, jak se cítit spokojenější a méně ve stresu, se mi opravdu líbilo a doporučuji ho vyzkoušet všem. Takže nadechnout a …

Související knihy

Mentalista – rozluštěte tajemství a triky z populárního seriálu

 

Simon Winthrop

OBJEDNAT

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář