Vlčí děti jedou do Londýna

UtajenaObrazarna
Stačil jediný dopis adresovaný slečně Penelopě Lumleyové, aby bylo celé sídlo Ashton opět na nahou. Mladá vychovatelka dostala psaní od své bývalé ředitelky, která dívku žádá, aby za ní přijela do Londýna. Penelopa však není jediná, kdo by se do tohoto velkolepého města rád podíval…

Sotva jsme se přestali smát nad Tajemným vytím, už je tu druhý díl série Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton, tentokrát s podtitulem Utajená obrazárna. Americká spisovatelka Maryrose Woodová nás opět zavede do známého prostředí anglického venkova, kde se však příliš dlouho neohřejeme. Čeká nás totiž dobrodružná cesta do nevyzpytatelného Londýna. Další příběh Penelopy Lumleyové a jejích třech svěřenců, sourozenců Hrozných, nám přináší nakladatelství Jota.

Přestože od vánočního bálu, jenž skončil úplnou katastrofou, uběhlo už několik měsíců, starobylé a honosné šlechtické sídlo Ashton se z této události ještě nevzpamatovalo. Kvůli nutným opravám je život na venkově pro lady Konstance bez obvyklých sešlostí a zábavy téměř neúnosný, a tak trpí stálými bolestmi hlavy a netečností.

Nepříjemnou situaci se nečekaně podaří vyřešit slečně Lumleyové. Její bývalá ředitelka a zároveň její nejbližší přítelkyně, slečna Mortimerová, pozvala Penelopu do Londýna, aby si po dlouhé době odloučení mohly upřímně popovídat. Lady Konstance nápad na výlet natolik uchvátí, že se rozhodne do tohoto královského sídla přestěhovat téměř celé obyvatelstvo Ashtonu, a to včetně služebnictva. Penelopa vidí v návštěvě Londýna také skvělou příležitost, jak dětem, jež má na starost, ukázat pořádný kus britské historie a zažít trochu dobrodružství. Dívka však netuší, jaká nebezpečí na ni a její svěřence mohou ve velkoměstě číhat…

Pokračování příběhu o trojlístku Hrozných a jejich vychovatelce je stejně zábavné jako první díl série, ve srovnání s Tajemným vytím je však tato kniha mnohem napínavější. Původ třech sourozenců, které lord Frederik Ashton našel před měsíci v lese, je stále obestřen rouškou tajemství. Autorka v druhém dílu naznačuje, že rozuzlení této záhady se dotkne nejen Alexandra, Beowulfa a Kasiopei, ale i jejich vychovatelky Penelopy a pravděpodobně také dalších obyvatel sídla Ashton.

Woodová nadále popisuje příběh Hrozných snicketovským stylem vyprávění, takže se mimo jiné dozvíme několik zajímavostí o kapraďorostech nebo o hotelu Piazza, který však už dávno zbourali. Přestože by se mohlo zdát, že nastíněná témata znějí suchopárně, nenechte se zmýlit, autorka se jim věnuje natolik zaníceně, že tyto poučné pasáže dokáží čtenáře skvěle pobavit. Neméně zábavné, ale i trefné jsou průpovídky Agáty Swanburnové, kterými se Penelopa ohání při každé vhodné příležitosti.

Za zmínku stojí také Hixbyho bohatě ilustrovaný průvodce Londýnem doplněný historickými fakty, významnými architektonickými počiny a literárními odkazy, knížka svého druhu ojedinělá, jež sehraje ve výpravě slečny Lumleyové a jejích svěřenců významnou roli.

Přestože mi série Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton čím dál více připomíná Řadu nešťastných příhod, musím přiznat, že mě baví stejně jako zmíněná třináctidílná série. Jak příběh trojlístku Hrozných a jejich vychovatelky slečny Lumleyové dopadne, se snad dozvíme ve třetím dílu Neviditelný host, jenž by u nás měl vyjít 27. listopadu. Po přečtení prvních dvou dílů série věřím, že se máme opravdu nač těšit.

 

Ukázka z knihy

Ti vědecky smýšlející mezi vámi si jistě vzpomenou na Newtonův první pohybový zákon, který (kromě jiného) říká, že silně rozrušená vychovatelka pohybující se vysokou rychlostí po kluzkém povrchu po něm pojede tak dlouho, dokud ji nějaká větší síla nepřiměje zastavit. Paní Clarková měla pravdu, když Margaret hubovala. Dřevěná podlaha v hale byla tak dokonale vyleštěná, že Penelopa spadla hned, jak vrazila do dveří. (str. 109)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNepolepšitelné děti ze sídla Ashton: Utajená obrazárna

Woodová, Maryrose

Jota, 2013

Napsat komentář