Druhou šanci máš jen jednou za život

1255559_lucky_dice
Venku je zima a na procházky se vám nikam nechce? Možná vás zahřeje příběh dvou lidí, který se může stát komukoliv z nás…

nakladatelství Metafora vychází právě nyní další příběh od Vrbového jezera, jehož autorkou je Susan Wiggsová. Dostal název Ledová královna a její hlavní hrdinkou je opět Sophie Bellamyová. Četla jsem úplně první knihu této série Léto na Vrbovém jezeře, kde jsem se se Sophií seznámila jako s mladou dívkou, která přijíždí do zchátralého penzionu připravit oslavu své babičce. V tomto, již čtvrtém příběhu Sophie vyrostla v sebevědomou ženu se čtyřicítkou na krku a dvěma dětmi. Jenže její velká láska Greg, kterého znala již od školních let a jehož si skutečně na konci prvního příběhu vzala za manžela, je pryč i s tou skvělou budoucností, již si oba plánovali. Jejich láska se rozplynula v mlze všedních dnů. Děti dorostly a Sophie se dokonce stala babičkou.

Aby se „odreagovala“, věnuje se naplno své kariéře. Pracuje jako zástupkyně Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Její život se odehrává mezi lavicemi obžalovaných a večerními rauty. Zná jen vysoké podpatky, drahé oblečení, jízdy taxíkem od budovy k budově a jednání na vysoké úrovni. Jenže teroristický útok na jednom slavnostním večeru má všechno změnit.
Sophie, která jen o vlásek unikne smrti, se rozhodne obrátit svůj život vzhůru nohama. Uvědomí si, že její život je prázdný, plný šedi všedních dní, bez budoucnosti, která by jí zajistila alespoň trochu lidského štěstí. Odmítne proto nabídku na práci soudkyně stálého rozhodčího soudu a odjíždí i se svými vzpomínkami k Vrbovému jezeru za svými dětmi. Ví, že se nemůže vrátit ke Gregovi, který se mezitím znovu oženil. Ale stále má své děti, které ji potřebují. Především pak Daisy, jež chce dostudovat školu a nutně potřebuje hlídání pro svého malého chlapce a Sophiina vnoučka.

Už začátek cesty se ale příliš nezdaří. Venku zuří vánice a Sophie havaruje a skončí s poraněným kolenem. Přijede pro ni princ na bílém koni? A jak se na její rozhodnutí – usadit se na venkově natrvalo – budou dívat děti, které ji znají vlastně jen z telefonních hovorů? Jak se Sophie vypořádá s tím, že na místě, kam se rozhodla vydat, bude její drahé oblečení úplně k ničemu a spíše než saténové košilky na spaní využije flanelové košile – ty, kterých se tak bojí, aby se nezměnila v typickou babičku? Sophie dostala druhou šanci. Nepropást dny, kdy může být se svými dětmi a poznat skutečnou lásku. Je jen na ní, zda a jak jí využije…

Susan Wiggsová má skvělou schopnost nahlédnout do ženské duše. Vylíčila pocity Sophie do nejmenšího detailu. Tak, že nemusíte vůbec používat svou fantazii, ale prostě jen číst. A to jak myšlenky, které hrdinka prožívá v pomalu vzkvétajícím vztahu s veterinářem Noahem, tak i její vzpomínky na hrůzy, jež zažila při teroristickém útoku a které se jí stále vrací. Zvláště ty mě velmi zaujaly, bylo to zároveň oživení celého příběhu, který je orientován spíše na romantický žánr, jako čtení pro ženy. Sophie se vrací myšlenky na to, co prožila. Jak v noci, ve snech, tak i ve dne. Autorka nevynechala žádnou možnost přiblížit čtenáři psychologickou stránku oběti těchto činů, což je vcelku překvapení pro podobný žánr, kterému je kniha věnována. Je to ale „oživení“ celého příběhu, který je velice poutavý.

Zatímco pocity Sophie líčí autorka spíš vážně, myšlenky Noaha vám vykouzlí úsměv na tváři. Budete si připadat, že jste se z prostředí romanticky laděné knihy ocitly v komedii. Sophie se s Noahem seznamuje ve chvíli, kdy při cestě vánicí havaruje a je zraněná. Chtě nechtě, musí přijmout jeho pomoc.

A když už zmiňuji tento žánr, musím podotknout, že jsem si při čtení, a to hned po prvních řádcích, vybavila americkou filmovou komedii Baby boom. V něm se hlavní hrdinka, pro kterou znamenala ještě donedávna přední roli kariéra, rozhodne odjet na venkov a vychovávat tady svou neteř. A koho myslíte, že potkala hned napoprvé? Stejně jako Sophie samozřejmě veterináře. ..

Na rozdíl od zmiňovaného filmu není Ledová královna komedií. Je to příjemné, oddychové čtení pro ženy, při kterém si možná nejedna čtenářka uvědomí, zda by třeba právě ten její život neměl být přehodnocen, jako Sophiin. A důvodem nemusí být hned teroristický útok.
Kromě toho, že Susan Wiggsová napsala velmi povedený romantický příběh, se jí nepochybně podaří donutit čtenářky k zamyšlení nad jejich vlastním životem. Ten je až moc krátký na to, abychom se podřizovali něčemu, s čím vlastně nesouhlasíme. Důležité je jít za svým srdcem a užívat si každou minutu, zvláště pak, máme-li děti. To se autorce výtečně povedlo.

Románu Ledová královna nechybí všechny klady, a proto ho vřele doporučuji k přečtení!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLedová královna

Wiggsová, Susan

Metafora, 2011

Napsat komentář