Pánbůh zaplať

Tochman_prebal_tisk.indd
Známý polský reportér Wojciech Tochman přichází s novou knihou plnou emocí a lidských osudů. Začtěte se do příběhů, které napsal sám život!

Výběr reportáží jednoho z nejznámějších současných reportérů Wojciecha Tochmana spojuje téma široce chápané víry, lidského soucitu a krutosti. Tochman se věnuje mediálně známým kauzám i zapomenutým osudům jednotlivých lidí z celého Polska. Jeho reportáže nejsou pouze složitým obrazem polské víry, ale především sondou do hlubin lidské mentality. Jsou výjimečné autorovou schopností přiblížit se svým hrdinům téměř na dotyk ruky, ale zároveň příběh vyprávět s jazykovou virtuozitou pro něj příznačnou.

Pánbůh zaplať se přitom nevyhýbá ani kontroverzním tématům: zpovědi HIV pozitivního kněze, sporu o zodpovědnosti za tragickou smrt, vyprávění o pokrytectví a sobectví vesnického společenství nebo problému zneužívání dětí. Nepokouší se hledat senzaci, ale snaží se poukázat na to, jak se polská společnost na přelomu 20. a 21. století vyrovnává s moderními a postmoderními problémy.

Kniha vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová – Máj.

Pánbůh zaplať

Autor: Wojciech, Tochman
Přeložila: Barbora Gregorová

Vydalo: nakladatelství Dokořán
Edice: Mimo edice
Počet stran:
216
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140 x 205
Datum vydání: 10/2013
Vydání: 1.
ISBN: 978-80-7363-542-8

Přečtěte si více o knize Pánbůh zaplať.
Již zítra vám přineseme ukázku z této knihy!

O autorovi:

Wojciech Tochman (* 1969) je přední polský novinář a reportér. Narodil se v Krakově a v letech 1990 – 2004 pracoval jako reportér v deníku Gazeta Wyborcza. Dva roky (2006 – 2008) přednášel na fakultě žurnalistiky na Varšavské univerzitě, zároveň pracoval v televizi v pořadu Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie (Kdokoli viděl, kdokoli zná), který pomáhal rodinám nalézt jejich ztracené příbuzné. O totéž se snaží nadace ITAKA, kterou Tochman roku 1999 založil. Spolu s Mariuszem Szczygiełem a Pawłem Goźlińským založil v roce 2009 Institut reportáže se školou psaní, knihkupectvím a literární kavárnou. Je autorem několika reportážních knih, například Schodów się nie pali (Schody se nepálí, 2000, 2006), Wściekły pies (Vzteklý pes, 2007), románu Córeńka (Dcerunka, 2005), v němž vypráví příběh o novinářce pohřešované po teroristickém útoku na Bali. Románové svědectví o válce v bývalé Jugoslávii Jakbyś kamień jadła (Jako bys jedla kámen, 2002, 2005, 2008) bylo nominováno na literární cenu Nike. V roce 1998 získal cenu deníku Gazeta Wyborcza Reportér roku, v roce 2004 byl finalistou prestižní ceny Prix RFI Témoin du Monde. Jeho reportáže jsou překládány do řady světových jazyků.

(Informace o autorovi: nakladatelství Dokořán)

Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali již přes 500 knižních titulů a původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se podařilo naplnit. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze stále stručně vyjádřit heslem: OTEVŘENO NOVÝM MYŠLENKÁM.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePánbůh zaplať

Tochman, Wojciech

Dokořán, 2013

Napsat komentář