Český rok v obyčejích, říkadlech, snech, pověstech i pranostikách

cesky_rok
Václav Vokolek navázal na populární stejnojmenné folklorní sbírky Karla Plicky, rozvržené podle ročních období. Autor v ní však nezapřel sám sebe ani 21. století, a tak jsou jeho texty překvapivé a svérázné, zábavné i humorné. Jejich ladění podtrhují linoryty Chrudoše Valouška, který knihu Český rok bohatě ilustroval.

Český rok je esencí všestranné literární činnosti Václava Vokolka, která spočívá v jeho snaze o tvarový experiment. Autorova spirituální a expresivní výpověď přitom inklinuje k epizaci básnického tvaru, přičemž využívá často vlastní smyšlené mytologie, postavené na koláži předkřesťanských mýtů z oblasti středoevropského prostoru. Pro Vokolka je typická i snaha o žánrovou pestrost, jak napovídá podtitul knihy.

„Český rok je, byl – a doufejme, že i bude – pro Čechy jedinou jistotou. Cyklické vnímání času, které nejen naši předkové považovali za normální, je dlouhá léta ujišťovalo, že Nový rok nastane. Vždy a za všech okolností. Před Bílou horou jako po Mnichově. Před příchodem Čechů jako po jejich příchodu. Prostě Nový rok nastal, i když to mnohdy nikdo nečekal…“, píše Václav Vokolek v povídce Český čas.

Chrudoš Valoušek (1960) je grafik a ilustrátor. Vystavuje v Čechách i v zahraničí, jeho práce jsou zastoupeny ve veřejných sbírkách. V loňském roce byl oceněn v soutěži Nejkrásnější kniha světa.

Titul vydalo nakladatelství Plus.

 

Křest této sbírky proběhne v pondělí 12. prosince 2011 od 17 hodin v kavárně s vinárnou Jericho (Opatovická 26, Praha 1). Více informací ZDE.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský rok
(v obyčejích, říkadlech, snech, pověstech, pranostikách, traumatech, pohádkách, mýtech, skutečnostech a žertech)

Vokolek, Václav

Plus, 2011

Napsat komentář