Jak si zapamatovat vše, co chcete?

PerexTreninkPameti
Pokud toužíte lépe využít možnosti své mysli, hledejte inspiraci v další knize Tony Buzana. V ukázce se můžete seznámit se systémem na zapamatování hracích karet. 

Jsme schopni myslet rychleji, bystřeji a zapamatovat si mnohem více, než jsme si kdy mysleli. Naše paměť má úžasný potenciál, jde jen o to, jak jej co nejlépe využít. Zapamatovat si balíček 52 karet za 22 vteřin? Žádný problém.

Tony Buzan, autor světových bestsellerů na téma mozek a učení, ve své další knize odhaluje fantastické možnosti lidské mysli a nabízí revoluční techniky, jak si zapamatovat, cokoli chcete či potřebujete. Díky zlepšení paměti zároveň můžete zvyšovat své IQ, rozvíjet představivost a kreativitu, a dosáhnout tak většího úspěchu ve všech oblastech života.

Kniha Trénink paměti vás například naučí:

  • 12 paměťových technik
  • základní systémy trénování paměti
  • zapamatovat si snadno i velmi dlouhá čísla
  • učit se efektivněji cizí jazyky
  • nezapomínat na narozeniny a výročí

Napsali o knize

Ještě jsem se nikdy nesetkala s dílem, které by na méně než 250 stranách nevelkého formátu nabídlo takové množství praktických rad, zkušeností a inspirace. Při procházení jednotlivých kapitol si vlastně neustále hrajete a postupně zjišťujete, že zapamatovat si cokoli není problém, nýbrž skvělá zábava.

Pavlína Boučková, trenérka paměti

Systém na zapamatování hracích karet

V čem spočívá tajemství?
Tajemství zapamatování celého balíčku karet spočívá v přiřazení klíčových paměťových obrazů jednotlivých karet k velkému systému, který jste se právě naučili. Vše, co potřebujete k vytvoření klíčových slov pro karty, je znát první písmeno názvu barvy a číslo karty v této barvě. Například všechna slova pro trefové karty budou začínat na „t“, všechna slova pro kára na „k“, pro srdce na „s“ a pro piky na „p“. Druhou souhláskou slova bude kódové písmeno pro číslo karty z velkého systému.
Vezmeme-li si například pětku pikovou, víme, že slovo musí začínat „p“ a že pětce odpovídá ve velkém systému písmeno „l“. Pak již snadno najdeme klíčové slovo „pila“.
Podobně pro trojku károvou. Slovo musí začínat na „k“ a druhá souhláska musí být „m“, kódové písmeno pro číslo 3. Jako klíčové slovo se pak nabízí třeba „kámen“ – poslední souhlásku ignorujeme.

Klíčová slova pro standardní balíček karet

Následuje seznam karet a jim odpovídajících klíčových slov. Několik možných změn vám vysvětlím, až se s ním seznámíte.

V tomto systému platí eso za jedničku, kluk má číslo 11, dáma číslo 12, desítka odpovídá nule a král má prostě jméno své barvy. Klíčová slova pro trefy, káry a piky mohou být stejná jako klíčová slova ve velkém systému náležejícím číslicím začínajících desítkou, sedmdesátkou a devadesátkou. To ovšem můžete ignorovat, jelikož tyto seznamy nikdy nepřijdou do konfliktu.

Jak to funguje?
Jak ohromují přeborníci v paměti obecenstvo? Odpověď je docela jednoduchá: kdykoli se vytáhne karta, vytvoříte si asociaci k příslušnému číslu velkého systému.
Pokud si například jako první vytáhnete sedmičku trefovou (křížovou) – klíčové slovo k ní je tuk –, spojíte si ji s číslicí jedna velkého systému, což je auto. Představíte si, jak chcete otevřít vaše auto, ale nemůžete, jelikož klika vám klouže v ruce, protože celé auto je pokryté vrstvou tuku. Je to velmi nepříjemná situace, tuk už může také silně žlukle zapáchat a vy se do auta potřebujete skutečně nutně dostat.
Další karta je srdcové eso. Klíčové slovo pro tuto kartu – síto – si spojíte s druhým slovem velkého systému – noha. Narostla vám obrovská noha, protože jste omylem šlápli do síta. Noha vám v něm otekla, snažíte se síto skopnout, ale vidíte, že to nepůjde tak lehce, protože prsty se vám zapletly do jeho ok, takže nejdříve musíte hezky jeden prst po druhém z jednotlivých ok síta vytlačit zpět. Docela to lechtá, že?
Třetí karta v pořadí je piková dáma. Klíčové slovo pro tuto kartu – satan – spojíte s klíčovým slovem pro trojku ve velkém systému – máj. Představte si máj, lásky čas, vy jdete na první rande, vše kolem voní a kvete, ptáčci zpívají a vy zcela podlehnete opojení. Ne tak váš milý protějšek, který na vás zakřičí: „Bodejť by tě satan vzal!“ Ten se vzápětí objeví a skutečně vás chce vzít do pekla. Jak moc se budete snažit přesvědčit ho, aby to nedělal (samozřejmě co nejbarvitějšími prostředky), je pouze na vás.
Když používáte pro zapamatování balíčku karet přihrádky velkého systému, do kterých uložíte 52 položek, využíváte logické, analytické, sekvenční a numerické schopnosti levé poloviny mozku a kreativní, barevné a rytmické schopnosti pravé poloviny mozku. Doufám, že si po těchto několika příkladech uvědomujete, jak jednoduché je zapamatovat si celý balíček karet, který dostanete v libovolném pořadí. Je to ohromující počin, který můžete předvést svým známým a základní disciplína mistrovství světa v paměťových disciplínách, pokud byste se jej chtěli zúčastnit (viz Dodatek 1).

 

Trénink paměti

Autor: Tony Buzan

Počet stran: 232
Formát: 167 x 225 mm
Vazba: brožovaná lepená
ISBN: 978-80-2650-057-5
Doporučená cena: 349 Kč
Vyšlo: 18. září 2013

Knihu Trénink paměti vydalo nakladatelství BizBooks.

 

O autorovi

Tony Buzan, autor myšlenkových map a odborník na mozek a jeho efektivní využívání, pomáhá již několik desetiletí lidem po celém světě uvolňovat kreativitu, rychleji číst, zlepšovat paměť a celkově zefektivnit myšlení a práci. Činí tak prostřednictví svých bestsellerů, kterých se prodaly miliony kusů, či školení a přednášek pro firmy a organizace i širokou veřejnost. Kniha Trénink paměti navazuje na předchozí Buzanovy tituly – Myšlenkové mapy, Myšlenkové mapy v byznysu, Rychlé čtení a Používejte hlavu.


Nakladatelství BizBooks patřící pod Albatros Media přináší svým čtenářům knihy, které se zabývají novými trendy v oblasti osobního a kariérního růstu, financí, byznysu a úspěchu v podnikání. Tyto knihy jsou zaměřeny především na studenty, manažery, top management společností a lidi s touhou po sebevzdělávání.

Knižní tituly tematicky pokrývají oblasti osobního rozvoje, obchodních a manažerských dovedností, prodeje a marketingu, financí a investování, personalistiky, účetnictví a daňové problematiky i obecné ekonomie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrénink paměti
Jak si zapamatovat vše, co chcete

Buzan, Tony

BizBooks, 2013

Jak si zapamatovat vše, co chcete? - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář