Federální kriminální ústředna pátrá

Galerie zločinu
Pojďte se poohlédnout za zločiny minulého století odehrávající se v tehdejším Československu a později i v České republice. Mnozí si je mohou ještě pamatovat z televizních obrazovek, kde se vyšetřovatelé z Federální kriminální ústředny obraceli k veřejnosti s naléhavými prosbami o pomoc…

Na trhu se objevila nová kniha – Galerie zločinu od nakladatelství XYZ s podtitulem Nejděsivější kriminální případy 20. století sepsaná Miroslavem Kučerou, podplukovníkem Ústředny kriminální policie ve výslužbě. Bývalý policista zaznamenal kauzy, které se staly v době jeho výkonu služby u kriminální policie. A nejenom to. U většiny z nich také osobně zasedl před kameru a žádal televizní diváky pořadu Federální kriminální ústředna pátrá o přispění k dopadením pachatelů:

Ukázka z knihy

„Vážení televizní diváci, věnujte prosím pozornost mimořádnému pátrání Federální kriminální ústředny…“ (str. 137 a 138)

Na necelých 380 stranách je zapsáno 38 příběhů, z neznámého důvodu bez obsahu. Titul postrádá jakékoliv obrázky, avšak v tomhle případě myslím většina čtenářů tuto skutečnost spíše uvítá, byť zvídavější jedinec by patrně nepohrdl například fotografií některého z důkazů či nahlédnutím do protokolu. V úvodu se autor představí a přiblíží obsah svého nejnovějšího díla. Taktéž se dotkne knižního podtitulu, nazývajíce popisované kauzy jakožto „nejděsivější“, jenže s odstupem času, kdy se objevují zločiny daleko „horší“, je sám označuje jako „procházku rajskou zahradou“.

Poté se již otvírá brána na druhou stranu zákona. Například první kapitola nazvaná Vražda na kolejích nás uchvátí odvedeným úsilím kriminalistů mapujících všechny cestující ve vlaku, v němž došlo k trestnému činu.

Stránky plné podvodů, násilí, vražd a dokonce i mrtvých dětí vyvolávají hluboký dojem lítosti nad zmařenými životy. Tato dramata nás seznamují s postupy policie, jež podnikala v každé jedinečné situaci. Autor popisuje své zážitky z vyšetřování, spolupráci s televizí, vstřícný postoj jejích zaměstnanců u mimořádných vstupů na televizní obrazovku a mnoho dalšího.

Ale tato publikace není jen smutným svědectvím o zrůdnostech lidské povahy, jsou zde k nalezení i příběhy se šťastným koncem, bez obětí. Například událost ženy zmizelé ze zamčeného bytu vás upozorní před vyspáváním v otevřeném okně, nebo zatoulané dítko, kde autor poukazuje na fakt, že i čtyřleté dítě se může vydat na výlet stopem.

Příhody jsou napsány poutavým způsobem, který jistě každého zaujme a vtáhne do děje. Čtenář se přímo poddá situaci a bude hltat jeden příběh za druhým. Avšak každý by si měl rozmyslet, jestli na tyto trestné činy bude mít tzv. „žaludek“. I přesto, že informace o nich nezacházejí do podrobností, ne všechno by mohlo slabším povahám vyhovovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGalerie zločinu: nejděsivější kriminální případy 20.století

Kučera, Miroslav

XYZ, 2011

Napsat komentář