Mladá fronta vydává knihu čínského spisovatele Mo Jena, držitele Nobelovy ceny

PerexKrevAMliko
Vydavatelství Mladá fronta a její divize Knihy uvádí na knižní pulty 18. října 2013 první ze tří románů držitele Nobelovy ceny za literaturu, čínského spisovatele Mo Jena.

Neuvěřitelná obrazotvornost, šťavnatý, osobitý jazyk, barvitost popisu a vytříbený smysl pro humor činí z románu Krev a mlíko jedno z velkých děl současné světové literatury. Knihu převedl z čínštiny do českého jazyka držitele ceny Magnesia Litera za překlad Denise Molčanova.

Mo Jen: Krev a mlíko

Epochální román čínského nositele Nobelovy ceny za rok 2012

Severovýchod Číny, třicátá léta minulého století. Zapadlý kout Náhorních Pustin, v němž se odehrává nejepičtější ze všech zápasů: boj o přežití. Padesát let moderní čínské historie od japonské okupace, přes občanské války, nástup komunismu, politické procesy, kulturní revoluci, po pád maoismu a zavedení ekonomických reforem, jež daly vzniknout Číně, jak ji známe dnes. Uprostřed toho drtícího víru, či snad na jeho okraji?, městys Velká Ohrada, v něm několik rodin a mezi nimi rod Šang-kuanů: nekončící řada dcer završená narozením vysněného syna. Kdo bude vzat, kdo ponechán? Kdo koho zapře, kdo postaví se zvůli? Velkolepé dílo mistra vypravěče, jenž namísto opěvování rájů sleduje dění nízko u země, kde pod kyvadlem historie jde skutečně o krk.

Neuvěřitelná obrazotvornost, šťavnatý, osobitý jazyk, barvitost popisu a vytříbený smysl pro humor činí z románu Krev a mlíko jedno z velkých děl současné světové literatury.

Z čínštiny přeložil Denis Molčanov.

399 Kč | vázaná s přebalem | 616 stran | 155 x 235 mm

Přečtěte si více o knize Krev a mlíko.

 

Kniha vyjde 18. října 2013. Klub knihomolů na tento den připravilo ukázku z knihy.

 

O autorovi

MO JEN (莫言 Mo Yan) se narodil v roce 1955 v zapadlém koutě východočínského Šan-tungu do rodiny chudých rolníků, s níž si prošel všemi katastrofami, které Čínu 50. a 60. let postihly. V roce 1978 vstupuje do armády, díky které uniká kolotoči polní dřiny, může dostudovat a na začátku 80. let začíná publikovat. Mo Jen patří k silné generaci autorů, která po Maově smrti v době reforem a politického uvolnění o překot naplňuje literární vzduchoprázdno uvnitř probouzející se společnosti.

Autor třinácti románu a stovky povídek čerpá nejen z bohaté domácí vypravěčské tradice, ale i z rozsáhlé četby západních autorů (Márquez, Kaa, Faulkner…). Jeho košaté příběhy podtržené hutným, šťavnatým jazykem líčí s krutým humorem čínský venkov, ať už rozervaný svévolí mocných (romány Rajská píseň česneku, Krev a mlíko, Santalová muka, Strasti životů a smrtí) či zbídačený novým reálkapitalismem (Radost, Země alkoholu, Jednačtyřicet ran z kanónu, Žabičky).

V roce 2012 za svůj „halucinační realismus, v němž se snoubí lidové vyprávění, historie a současnost“, získal Nobelovou cenou za literaturu.

Denis Molčanov (*1973 v Pardubicích) se po delším pobytu v zahraničí (Francie, Čína) usadil v Praze, kde se věnuje literární publicistice a překladu. Překládá z francouzštiny (Camus, Bobin, Lambersy), čínštiny (Gao Xingjian, Mo Yan) a angličtiny (Janet Frame).


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – Kolumbus, Květy poezie, Moderní světová próza, Jednorožec, Ikaros, Lidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrev a mlíko

Mo Jen

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář