Histrorické otazníky

P1140054
Druhá světová válka poznamenala celý svět. V historii lidstva bude již navždy patřit k nejtragičtějším, nejničivějším a hlavně nejhrůznějším událostem. S přibývajícími poválečnými roky ubývá pamětníků, kteří mohou podat pravdivá svědectví o válečných událostech. Bohužel se objevuje velká spousta dezinformací.

Pravdivé odpovědi na některé mýty se snaží najít ve své knize Záhady druhé světové války, která vyšla v nakladatelství XYZ, spisovatel a „záhadolog“ Vladimír Liška. Autor, mezi jehož zájmy patří historie, se pokouší o těchto událostech shromáždit maximum informací a alespoň částečně je poodhalit.

S výsledky svého bádání nás seznamuje v následujících devíti kapitolách,  které mají rozsah od dvaceti do třiceti stran.

Adolf Hitler – muž posedlý démony. Kým byl opravdu ten, který rozpoutal druhou světovou válku, co ho přivedlo na cestu zla? Dočtete se, jak moc ho ovlivnilo setkání s antikvářem s antisemitským smýšlením Ernestem Pretzschem, který ho zasvěcoval do tajemství meditací, černé magie a tajných indiánských rituálů.

Proč musel Heydrich zemřít?  Okolnosti ohledně atentátu na zastupujícího říšského protektora. Kdo měl největší zájem na jeho likvidaci a proč nakonec podlehl svému zranění, které nebylo údajně smrtelné? Mohl na tom mít podíl Himmlerův osobní lékař, který Heydricha ošetřoval?

Vražedné peripetie lidické tragédie. Co přesně vyprovokovalo vyhlazení Lidic? Mohl to být dopis jednoho záletníka a „mluvky“ své dívce, který skončil na gestapu? Byla vysílačka nalezená v Lidicích podvrhem?

Kdo udal třemšínské partyzány? Jeden z mnoha příběhů zrady, s tragickým koncem. Kdo vyzradil odbojovou skupinu v Rožmitálu, která pomáhala partyzánům? Odbojáři i jejich rodiny byli buď zastřeleni, nebo odvlečeni do nacistických věznic. Byla mezi nimi i paní H., která se jako jedna z mála vrátila a celý život pátrala po udavači, ale marně.

Štěchovický poklad – fatální omyl, nebo skutečnost? Proč vybudovali Němci podzemní skrýš v Hradišťku u Štěchovic? Měl tam být uložen poklad se spoustou cenností, archiv, nebo mohlo jít o prototyp diskového letounu, který měl být v tehdejší době technologickým zázrakem?

Mýtus o Hitlerově záchraně. Zemřel Hitler opravdu v berlínském bunkru, nebo z něho uprchl?  Čí ostatky byly spáleny a vysypány do Labe?

Tragédie generála Vlasova.  Dodnes velmi kontroverzní postava druhé světové války. Proč byl generál, vyznamenaný řádem Rudého praporu, popraven na základě obvinění z terorismu, velezrady a spiknutí?

Německý odsun – msta, nebo akt spravedlnosti? Byl odsun 2,5 milionů německých obyvatel z Československa aktem spravedlnosti, nebo mstou a bezprávím českého národa na německém etniku?

Norimberský proces a jeho zvláštní peripetie. Největší poválečný proces, který odsoudil dopadené válečné zločince a hlavně ukázal světu a také samotnému německému národu zvěrstva, kterých se nacismus dopustil. Bylo při tomto procesu učiněno zadost spravedlnosti?

Kapitoly prokládají celkem tři intermezza na téma Protektorát Čechy a Morava a holocaust, text je plný hrůzných informací a čísel. Knihu také doplňuje příloha, která obsahuje úryvky z Mnichovské dohody, z Hitlerovy směrnice k likvidaci zbytků Československa, z protokolu o jednání Adolfa Hitlera s dr. Emilem Háchou, z Hitlerova projevu v Říšském sněmu k vypovězení války, z nástupnického projevu Reinharda Heydricha, z politické závěti Adolfa Hitlera. Nechybí vyhláška Karla Hermanna Franka po atentátu na Heydricha, telegram dr. Emila Háchy k úmrtí Reinharda Heydricha, tajná směrnice Říšského vůdce SS ke stíhání trestných činů a dokonce i část malého i velkého retribučního dekretu prezidenta Eduarda Beneše.

Obsahem knihy jsou sice historické události, ale sám autor hledí do budoucnosti. Připomíná, že dnes, kdy vládne velká nestabilita v mnoha směrech, je velké nebezpečí, že se objeví někdo, kdo pod záminkou nastolení nového světového řádu rozpoutá další válečné peklo. Snad bude i tato kniha svým obsahem protiválečným mementem.

Myslím, že kniha nezklame žádného čtenáře, který se zajímá o události druhé světové války, možná nejvíce ocení již zmiňovanou přílohu citací. Nepředkládá ani tak záhady, ale spíše pravdivé informace a hypotézy, tak jak se je autorovi podařilo shromáždit. Je v ní sice mnohem více otázek než odpovědí, ale hledat pravdu po tolika letech není lehké.

Ukázka z knihy

Ať už jsem v této knize hovořil o čemkoli, existuje v ní jedno pojítko, které jsem se snažil čtenáři přiblížit. Měl jsem v úmyslu poukázat na to, čeho byl schopen nacistický teror a jak byl proti této síle svět dlouho bezmocný, protože sama podstata nacismu byla tehdejším demokratickým světem podceněna. A k této skutečnosti je třeba se neustále vracet.(str. 243)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhady druhé světové války

Liška, Vladimír

XYZ, 2011

Napsat komentář