Zábavná matematika

Kabinet-matematickych-kuriozit
Pokud vás ve škole matematika bavila, tím lépe. Pokud ne, máme pro vás dobrou zprávu – i matematika může být zajímavá a bavit vás! Právě o tom vás chce přesvědčit nová kniha z nakladatelství Dokořán Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta.

Nudila vás ve škole matematika? Protože byla nudná! Ian Stewart, jeden z nejznámějších žijících matematiků, si kvůli tomu ve čtrnácti začal vést matematický zápisník. Snášel do něj vše poutavé a zábavné o matematice, co našel, ale co se nevyučovalo. Nakonec zaplnil šest sešitů – a právě z nich vybral příklady do této knihy.

Objevte i vy báječnou celoživotní sbírku her, hádanek, příběhů, vtipů a perliček, podivných prvků matematické kultury, módních výrazů, karetních triků a návodů. Třeba jak dostat třešni z koktejlové sklenice nebo jak si vydělat peníze důkazem zřejmého – a co jsou Velká Fermatova věta, Poincarého domněnka, teorie chaosu, fraktály, Penroseovy dlaždice a skutečný důvod, proč nelze dělit nulou.


Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta

Autor: Ian Stewart

Vydalo: Nakladatelství Dokořán

Překlad: Luboš Pick
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 135 x 205 mm
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-7363-292-2
Řada: Aliter
Datum vydání: 10.09.2013.

 

Přečtěte si více o knize Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta

 

Ukázka z knihy:

 

Králíci z klobouku

Veliký mág Kellner postavil svůj klobouk na stůl.

„V tomto klobouku se nachází dvé králíků,“ oznámil. „Každý z nich je buď bílý, nebo černý, a to se stejnou pravděpodobností. Nyní vás za pomoci své půvabné asistentky Grumpelíny přesvědčím, že jsem schopen určit jejich barvu, aniž bych v nitro klobouku byť jen mrknutím oka pohlédl!“ Obrátil se ke své asistentce, vytáhl z jejího kostýmu černého králíka a pravil: „Vložte prosím tohoto králíka do klobouku!“ Asistentka provedla příkaz.

Kellner se obrátil k obecenstvu. „Předtím, než Grumpelína přidala do klobouku třetího králíka, přicházely v úvahu čtyři různé kombinace králíku, každá s pravděpodobností rovnou jedné čtvrtině.“ Načrtl na malou tabulku seznam: BB, BČ, ČB a ČČ. „Avšak poté, co byl do klobouku přidán třetí králík, a to černý, máme k dispozici opět čtyři kombinace, a to BBČ, BČČ, ČBČ a ČČČ, každá z nich má i tentokrát pravděpodobnost rovnou jedné čtvrtině.“

„Předpokládejme, že bych nyní jednoho králíka z klobouku vytáhl. Říkám předpokládejme, nebudu to dělat doopravdy. Jaká je pravděpodobnost, že vytažený králík bude černý? Pokud je uvnitř kombinace ČČČ, je tato pravděpodobnost rovna jedné. Pokud je tam ČBČ nebo BČČ, je rovna dvěma třetinám. Zbývající kombinace BBČ dává pravděpodobnost rovnou jedné třetině. Celková pravděpodobnost tedy činí 1/4 x 1 + 1/4 x 2/3 + 1/4 x 2/3 + 1/4 x 1/3, což jsou přesně dvě třetiny.

Avšak jsou-li v klobouku 3 králíci, z nichž právě r je černých a zbytek bílých, pak pravděpodobnost vytažení černého králíka činí r/3. Z toho plyne, že r = 2, takže v klobouku jsou dva černí králíci.“ Sáhl do klobouku a vytáhl odtud černého králíka. „No, a protože tohohle macka jsem tam sám přidal, v klobouku musí být jeden bílý a jeden černý králík!“ Veliký Kellner se uklonil bouřlivě aplaudujícímu publiku. Potom vytáhl z klobouku dva králíky. Jeden byl jedovatě světle fialový a druhý nechutně růžový.

Zdá se být zřejmé, že není možné určit obsah klobouku, aniž bychom do něj nahlédli. Přidání třetího králíka a jeho opětovné odstranění (A byl to vůbec ten samý králík? A není to vlastně jedno?) je velmi chytrý způsob, jak uvést diváka v omyl. Ale proč je uvedená kalkulace nesprávná?

Řešení najdete v knize Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta.


Nakladatelství dokořán oslavilo v minulém roce 10 výročí svého založení. Vydali již přes 500 knižních titulů. Nakladatelství se specializuje na populárně naučné a odborné publikace. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze u nakladatelství Dokořán stručně vyjádřit heslem: Otevřeno novým myšlenkám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKabinet matematických kuriozit profesora Stewarta

Stewart, Ian

Dokořán, 2013

Napsat komentář