Knihovna Jiřího Mahena zve již pojedenácté všechny prvňáčky na slavnostní pasování na rytíře knih

PoprveDoSkoly
Se začátkem nového školního roku se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně (KJM) rozběhl již 11. ročník projektu Poprvé do školy – Poprvé do knihovny, jehož cílem je podporovat dětské čtenářství.

V době od 1. září do 31. října 2013 se mohou všichni prvňáčci bezplatně registrovat na kterémkoliv provoze KJM a celý rok si tak zdarma půjčovat knížky. Ve středu 2. a ve čtvrtek 3. října 2013 pak budou na 19 provozech KJM slavnostně pasováni na rytíře knih a čtenáře knihovny.

Projektem Poprvé do školy – Poprvé do knihovny oslovuje KJM všechny prvňáčky a jejich rodiče a seznamuje je formou zajímavých pořadů a aktivit s knihovním prostředím.

„Cílem akce je zprostředkovat začínajícím čtenářům nezapomenutelný zážitek spojený s knihovnou a knížkami, který je dlouhodobě přitáhne ke čtení,“

uvedla vedoucí Dětské knihovny Helena Hubatková Selucká.

Bohatý program projektu tvoří v měsíci září a říjnu kromě již zmiňovaného pasování i výstavy (Pexeso – český fenomén, Helena Zmatlíková), výtvarné dílny, výtvarná soutěž (Kouzelná píšťalka) a řada dalších akcí nejen v Ústřední knihovně, ale i na pobočkách v jednotlivých městských částech.

Na podzimní program projektu úzce navazují další aktivity, kterých se děti účastní se svými rodiči či pedagogy, a které prohlubují jejich vztah ke knížkám a ke čtení – projekt Už jsem čtenářKnížka pro prvňáčka, cyklus besed Mluvící zvířata, Den pro dětskou knihu, Vánoce v knihovně, Dětský den atd. Na konci školního roku obdrží děti při slavnostním aktu Klíčování symbolický klíč od knihovny.

„Zájem o tento již tradiční projekt knihovny věnovaný speciálně žákům prvních tříd potvrzuje více jak tisíc prvňáčků zaregistrovaných v minulém roce,“ uvedla mluvčí knihovny Jana Kuncová.

Podrobný program projektu získáte na www.kjm.cz. Projekt probíhá pod záštitou primátora statutárního města Brna Bc. Romana Onderky, MBA a hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Michala Haška. Projekt rovněž podpořily městské části, kde se uskuteční slavnostní pasování.

Doporučení:
Share

Napsat komentář