Čtením pomáhají děti z více než 1300 škol

čtení_pomáhá_úvodní
Nejúspěšnější jsou žáci základní školy v Poděbradech, v počtu registrací vede škola v Teplicích.

Do projektu Čtení pomáhá je v současné době zapojeno více než  1 300 základních a středních škol. V počtu registrací vede základní škola z Teplic, nejúspěšnější ve vyplňování testů jsou pak mladí čtenáři ze ZŠ T. G. Masaryka v Poděbradech. Děti ze dvou nejúspěšnějších škol od začátku fungování projektu svým čtením přispěli na charitativní účely částkou přesahující 914 tisíc korun. Celkově bylo na charity vybráno přes 22 milionů korun.

Projekt Čtení pomáhá funguje od dubna 2011 a za tu dobu se do něj zapojilo téměř 138 tisíc dětí z celé České republiky a také několik desítek dětí z poboček České školy bez hranic v zahraničí. Nejaktivnější čtenáři pochází ze základních škol v Teplicích a Poděbradech. Zatímco Základní škola s rozšířeným vyučováním matematiky a přírodovědných předmětů v Teplicích vede v počtu registrovaných čtenářů, Základní škola T. G. Masaryka v Poděbradech se může pochlubit největším počtem úspěšně vyplněných kontrolních testů. Zdejší žáci za dobu fungování projektu správně vyplnili přes 10 700 testů a díky tomu přispěli na charitativní účely částkou ve výši téměř 537 tisíc korun.

„Naše škola se do Čtení pomáhá zapojila již před dvěma lety. Vyplňováním testů jsme chtěli dětem zpestřit četbu, podívat se, jak pozorně čtou, a naučit je, že pomáhat ostatním je důležité. Když teď vidím, jak aktivní naši žáci jsou, dělá mi to velkou radost,“

říká Pavlína Mladá, učitelka ze Základní školy T. G. Masaryka v Poděbradech.

Žáci z teplické základní školy mají na kontě více než 7 500 úspěšných testů. Na charitativní projekty tak přispěli částkou téměř 377 tisíc korun. Přední příčky pomyslného žebříčku úspěšnosti obsadily ještě základní školy z Hranic na Olomoucku, Slavičína na Zlínsku a Sokolova na Karlovarsku. Děti z těchto pěti škol za více než dva roky fungování projektu rozdělily na dobročinné účely více než 1 450 000 korun.

„Dětem se za dva roky existence projektu podařilo načíst pro charity více než dvacet milionů korun.   Je vidět, že děti i učitele náš projekt stále baví, za což jsem velmi rád. Věřím, že takto pozitivně bude Čtení pomáhá pokračovat i nadále,“

uvedl Martin Roman, iniciátor a donátor projektu.

 

ÚSPĚŠNĚ VYPLNĚNÉ TESTY – POŘADÍ

ŠKOLA KRAJ
Základní škola T. G. Masaryka Poděbrady Středočeský kraj
Základní škola s rozšířeným vyučováním matematiky a přírodovědných předmětů, Teplice Ústecký kraj
Základní škola Hranice, Tř. 1. máje Olomoucký kraj
Základní škola Slavičín – Vlára Zlínský kraj
Základní škola Sokolov, Rokycanova 258 Karlovarský kraj

 

POČET REGISTROVANÝCH ŽÁKŮ – POŘADÍ

ŠKOLA KRAJ
Základní škola s rozšířeným vyučováním matematiky a přírodovědných předmětů, Teplice Ústecký kraj
Základní škola T. G. Masaryka Poděbrady Středočeský kraj
Základní škola Hranice, Tř. 1. máje Olomoucký kraj
Základní škola Sokolov, Rokycanova 258 Karlovarský kraj
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474 Ústecký kraj

Zdroj: Čtení pomáhá, srpen 2013


Projekt Čtení pomáhá podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Jedním z ambasadorů Čtení pomáhá je Vojtěch Dyk. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman.

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz

Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha

Doporučení:
Share

Čtením pomáhají děti z více než 1300 škol - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. bokul bokul napsal:

    O tomto projektu vím a moc se mi líbí. Kéž by bylo dostatek pedagogů, kteří předají nadšení dětem, aby se jich zapojilo co nejvíce!

Napsat komentář