Výprava do říše hmyzu

hmyzi-staty1
Na pulty knihkupectví se dostává publikace pro milovníky přírody a hmyzu obzvláště. I laici zde jistě načerpají mnoho zajímavých a užitečných informací.

Doplněné a rozšířené vydání populární knihy o společenském hmyzu PROČ vosy, včely, čmeláci, mravenci a termiti… aneb HMYZÍ STÁTY (Nakl. ÚOCHB Praha, 1997) z pera entomologa, vysokoškolského pedagoga a popularizátora vědy poutavou a přístupnou formou vysvětluje záhady a mýty obestírající rodinné a společenské chování hmyzu a pavouků.

Pohledem současné vědy se autor pokouší odpovědět na otázky, jak a proč se už před milióny let vyvinuli tvorové organizovaní do společností, jejichž složitost si nic nezadá – ba v mnohém daleko předčí – uspořádání společnosti lidské, kde je sobectví jedince neznámým a vývojově překonaným jevem, kde se o osudu a řízení společnosti rozhoduje tím nejdemokratičtějším způsobem i přesto, že se zvenčí režim jeví jako nejkrutější totalita.

Máme si z organizací hmyzích států brát příklad, nebo jsou odstrašujícím vzorem? Máme se jich obávat, nebo je máme obdivovat? Máme v nich snad vidět předobraz lidské civilizace daleké budoucnosti?

Kniha je bohatě ilustrována především fotografiemi.

Hmyzí rodiny a státy

Vydalo: Nakladatelství Academia

Autor: Jan Žďárek
Rok vydání: 2013
Počet stran: 584
Rozměr: 205 × 260 mm
Vazba: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-200-2225-7

Přečtěte si více o knize Hmyzí rodiny a státy.

 

Ukázka z knihy:

Při vstupu do bludiště květu oměje se musí  létavka otřít o tyčinky, které ochotně uvolní pyl, a ten pak  čmelák při další návštěvě doručí sousedním květům.

Mezi čmeláky se však najdou jedinci, kteří květ oměje  oloupí o sladkou výslužku, aniž by mu poskytli jakoukoli  opylovací službu. Místo aby do květu vstoupili obvyklou cestou přes pylové tyčinky, prokoušou do přilby shora  otvor a nektar krátkým jazýčkem vysají. Některé druhy k tomu mají na kusadlech dokonce zoubky. Podobné  zlodějské praktiky provádějí čmeláci i na jiných květech s těžko dostupnými medníky, jako jsou například náprstníky, netýkavky, hrachory či fazole. I když proděravění květu může trvat déle než sběr legitimní cestou, při opakovaných návštěvách znehodnocených květů si zlodějka počáteční zdržení bohatě vynahradí. Vydává se ovšem v nebezpečí, že její načerno pořízené zadní vchody do květu objeví jiné dělnice a o výhodný zisk ji budou pravidelně připravovat.

 

———————————————————

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.


Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHmyzí rodiny a státy

Žďárek, Jan

Academia, 2013

Napsat komentář