S vtipem o cestování a lásce

obálka knihy Smrt na Dunaji
Po dvacet dnů jsou „uvězněni“ na palubě luxusní lodi. Je to málo nebo dost času pro získání lásky? A jaká nečekaná dobrodružství je čekají? O tom všem a mnohém dalším vypráví kniha slovenského autora Michala Hvoreckého.

První láska, věčná řeka a poslední plavba. Martin a Mona se jako děti poznali v Bratislavě a jejich životy spojila řeka. Už jako dospělí se po letech znovu potkají na luxusní lodi plné Američanů, která se plaví z Regensburgu do delty Dunaje v Rumunsku. Dvacet dnů a téměř tři tisíce kilometrů, mladý muž a jeho osudová žena versus sto dvacet starých lidí. Dobrodružný cestopis, parodie masové turistiky a hlavně příběh o lásce, která stála na vodě.

 

Smrt na Dunaji

obálka knihy Smrt na DunajiAutor: Michal Hvorecký

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín

Překlad: Martin Hradecký
Počet stran: 269
Edice: TRACK
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-87497-67-8

Přečtěte si více o knize Smrt na Dunaji!

Kniha vyšla s finanční podporou Komisie SLOLIA, Literárne informačné centrum, Bratislava.

 

Ukázka z knihy:

První den s novými cestujícími považoval za zlomový. V to ráno se Martin převtělil do svého dvojníka a zbavil se každé části své předcházející osobnosti. Za tři roky tento divadelní trik vypracoval – s pomocí firmy – téměř k dokonalosti.

Začal tím, že nasadil komerční úsměv. Potom změnil hlas, nervózní kadence se přelila do lehkosti, i roztržitost v gestech zmizela a nahradila ji ráznost a přesnost naučená na kurzech. Stal se z něho úplně jiný člověk, jednodušší, méně vzdělaný a s jinými zájmy, který téměř nečetl beletrii, miloval sport a americký rock, ze všeho nejvíc ale svou fiktivní snoubenku a rodiče, kteří najednou opět žili, člověk s dokonalou intonací, ještě američtější než americkou. Jako jednotku délky používal jen palec a míli, o naftě mluvil v galonech, o váze v librách a teplotu udával ve Fahrenheitech. (str. 21)

 

O Michalu Hvoreckém:

Spisovatel Michal Hvorecký (1976) vystudoval estetiku na UKF v Nitře. V roce 2004 absolvoval semestr na Univerzitě pro mladé spisovatele v Iowa City v USA. Delší čas strávil v Belgii, Rakousku a Německu. Nyní žije v Bratislavě. Z jeho autorské tvorby jmenujme povídky Silný pocit čistoty (1998, KNIHA ZLIN 2005), Lovci & sběrači a Pastýřský list a romány Poslední hit, Plyš, Eskorta a Dunaj v Americe. Knihy vyšly v překladech do německého, italského, polského a českého jazyka. V listopadu 2009 získal v Berlíně Mezinárodní novinářskou cenu a v roce 2010 Cenu Nadace Tatra Banky za umění – Mladý tvůrce.

Ovlivnil jej český filozof a spisovatel Egon Bondy.

(Info o autorovi a foto: nakladatelství Kniha Zlín)


Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Vedle oceňovaných děl z takzvaných velkých literatur dostává podstatný prostor mnohdy (nezaslouženě) opomíjená soudobá literatura bývalého východního bloku, včetně té slovenské, kterou Kniha Zlín představuje v českých překladech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt na Dunaji

Hvorecký, Michal

Kniha Zlín, 2013

Napsat komentář