Cestovatelské tipy na výlety (nejen) s dětmi

Soutok Labe a Vltavy
Máte volný víkend a rádi byste vám i vašim dětem dopřáli nějaký pěkný výlet po Čechách? S našimi Cestovatelskými tipy si určitě každý vybere.

Zámek Děčín

Pro rodiny s dětmi jsou ideálním krajem severní Čechy. Najdete tu mimo jiné mnoho zámků a hradů. Za zmínku určitě stojí zámek v Děčíně.

Růžová zahrada v Děčíně

Zámek po staletí patřil šlechtickému rodu Thunů, kteří zde hostili například skladatele Fryderyka Chopina (jeden z jeho valčíků se jmenuje Děčínský). Ve 20. století zámek sloužil jako kasárna pro wehrmacht, československou a sovětskou armádu. To se na zámku negativně projevilo, v nedávné době však prošel rekonstrukcí, která stále pokračuje. V prohlídkovém okruhu se podíváte například do bývalého apartmá majitele zámku. Pro děti jsou o víkendech připraveny speciální prohlídky za tajemstvím zámeckých dětí. Celou prohlídku mohou děti hledat indicie a vzkazy, které tu zanechaly děti žijící na zámku. Za návštěvu stojí zámecké Růžová zahrada. Byla založena v 17. století a měla jednu z největších sbírek růží v rakousko-uherské monarchii. K zámku se přichází 292 metrů dlouhou zámeckou jízdou. Nepřehlédněte také rodný dům zakladatele Sokola, Miroslava Tyrše. Ve městě můžete navštívit skalní útvar zvaný Pastýřská stěna a známou zoo.

Žďárské vrchy

Pokud rádi jezdíte i s rodinou na kole, vyražte třeba na Vysočinu do Žďárských vrchů. Nelekejte se názvu, krajina okolo je sice kopcovitá, ale náš výlet bude téměř pořád po rovině. Nejprve nezapomeňte ve Žďáře nad Sázavou navštívit památku UNESCO, poutní kostel na Zelené hoře. Od nádrže Pilská (kde je moc pěkné koupání) se po zelené značce vydejte k jezírku Vápenice a pak k vrchu Peperek. Po turistické trase se dostanete do údolí řeky Sázavy k Rozštípené skále, což je mohutný svazový skalní srub, a k bývalému mlýnu Šlakhamr, kde vás zase překvapí socha mamuta. Kousek od Hamrů nad Sázavou je pak město Sázava.

Mamut u mlýna Šlakhamr

Mezi Sázavou a Přibyslaví se tu nachází cyklostezka, která vede po bývalé železniční trati. Poslední vlak zde projel v roce 2006, 2011 byla na místě kolejí vybudována 9 km dlouhá cyklostezka. Čeká na vás příjemný asfaltový povrch, který se hodí i na inline bruslení. Trasa vede až k nádraží v Přibyslavi, projedete se pod historickými mosty nebo podél dětského stanového tábora, který se zde koná o prázdninách.

Hora Říp

Každý Čech by měl alespoň jednou vystoupat na horu Říp, na místo, které pamatuje naši nejstarší historii. Výchozím bodem výletu může být třeba Mělník, město na soutoku Labe a Vltavy.

Soutok Labe a Vltavy

Výlet tak můžete spojit i s prohlídkou tohoto historického města a jeho zámku. Trasa totiž začíná právě přímo pod zámkem a vede přes obec Brozánky a Cítov, kde se dá v přilehlých pískovnách občas i vykoupat. Pokračujte přes Beřkovice a Ctiněves, kde se napojíte na červenou turistickou značku, po které pak dojdete až na Říp, k rotundě a turistické chatě. Z Řípa je nádherný výhled na České středohoří.

 

Více tipů na výlety naleznete v knihách:


Zdeňka Pitrunová, Eva Obůrková: Výlety s dětmi v severních Čechách a pohraničí

obálka knihy Výlety s dětmi v severních Čechách a pohraničíChcete poznat uhrančivou krásu krajiny severních Čech a blízkého pohraničí? Přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi? V další knize z populární edice „KAM v České republice“ naleznete množství tipů na zajímavé výlety a spoustu nápadů na využití volného času s rodinou. Poradíme vám, kam se vydat s dětmi každého věku, které mají různé záliby. Ať už mají vaši potomci rádi zvířata, koupání, auta, nebo je chcete seznámit s historií či si společně vyjít na hezkou procházku, jistě si vyberete z mnoha prověřených tipů. Kniha je seřazena do 13 tematických okruhů, k lepší orientaci poslouží přehledná mapa a rejstřík. A nezapomeňte – na výlet se můžete vydat i bez dětí. 

Vydalo nakladatelství CPress.

 

Jiří Juřík: Výlety na kole pro rodiny s dětmi

obálka knihy Výlety na kole pro rodiny s dětmiChcete podniknout rodinný výlet na kole, ale nejste si jistí, zda ho zvládnou i vaše ratolesti? Máme pro vás řešení v podobě zbrusu nového průvodce, ve kterém naleznete 29 cyklovýletů mapující celé území České republiky. Všechny trasy jsme tentokrát vybrali s ještě větším ohledem na jízdu s malými cyklisty, tedy na bezpečnost a nízkou fyzickou náročnost, ale zároveň na co největší atraktivitu navštívených míst – zkrátka tak, aby výlet děti bavil. Přejeme Vám mnoho šťastných kilometrů a krásných zážitků…
V knize naleznete: 29 tipů na cyklovýlety s orientační mapkou a popisem jednotlivých tras, veškeré informace pro naplánování výletu, přírodní a historické zajímavosti, které by vám neměli uniknout, a tipy na atrakce pro děti v podobě koupališť, cukráren, zábavních parků atd.

Vydalo nakladatelství CPress.

 

Martin Slunečko, Květa Fialová: Magické hory

obálka knihy Magické horyBěhem putování po horách vyprávějí příběhy o krajině, životě hor a lidí, kteří je postupně obývali, a o jejich smyslu pro člověka geolog Václav Cílek a herečka Květa Fialová. Říp, Bezděz, Sněžka, Radhošť, Kleť, Kozákov a Pálava – mnohé z těchto hor sloužily od nepaměti jako strážní hory a jako místo pro komunikaci se vzdálenými kmeny. Pravděpodobně ještě před příchodem Keltů se vrcholky hor staly spojnicí s božstvy a místem uctívání vyšších sil. Keltští druidové na jejich temenech konali své obřady, ve středověku se tu slavily Svatojánské noci, v baroku se na vrcholech hor stavěly poutní kaple a v devatenáctém století se hory staly cílem prvních turistů. Přestože na většinu z nich vedou asfaltované silnice, pořád jsou poměrně málo dotčeny moderní civilizací. Jaká tajemství tyto hory ukrývají a co znamenají pro český národ?

Vydalo nakladatelství EDICE ČT.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýlety s dětmi v severních Čechách a pohraničí

Pitrunová, Zdeňka

Computer Press, 2013

zobrazit info o knizeVýlety na kole pro rodiny s dětmi

Juřík, Jiří

CPress, 2013

zobrazit info o knizeMagické hory

Fialová, Květa - Slunečko, Martin

Edice České televize, 2012

Napsat komentář