Netradiční průvodce po pražských kostelech a chrámech

Prazske-kostely-a-chramy
Chystáte se na výlet do Prahy, ale všechna notoricky známá historicky významná místa už máte okoukaná? Pak sáhněte po průvodci po pražských kostelech a chrámech, který vám ukáže skryté krásy našeho hlavního města.

Titul Pražské kostely a chrámy od Tomáše Vučky vydalo nakladatelství Slovart v roce 2013. Rozhodně nejde o tradičního turistického průvodce, který by cestování chtivému člověku nabídl to nejznámější z určité lokality. Naopak se snaží vzbudit zájem o kostely, kostelíky, chrámy, rotundy a synagogy, které jsou mnohdy neprávem opomíjeny a davy turistů se jim vyhýbají.

Výčet sakrálních staveb lahodících oku turistovu začíná trojlodním gotickým chrámem svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, což by odporovalo tvrzení, že titul zahrnuje ty méně známé církevní památky. Většina dalších tipů na poznávací cesty po Praze však již zapadá do konceptu knihy.

Milovníky umění, ať již sochařského či malířského, určitě zaujme například kostel sv. Jiljí, postavený v gotickém stylu typickém pro lucemburské období. Případný návštěvník se může pokochat mimo jiné oltářem Panny Marie Růžencové s plastikami sv. Augustina a sv. Františka z Assisi, čtyřmi zdobně vyřezávanými rokokovými zpovědnicemi z dílny Richarda J. Prachnera nebo nádhernými nástropními freskami. Kostel sv. Petra a Pavla zase zaujme o mystiku zajímající čtenáře, jelikož leží na vyšehradské skále, magií opředeném mytickém místě českých dějin.

Pro ty, kteří mají raději modernější umění, bude vhodným tipem na výlet kostel Nejsvětějšího srdce Páně, jenž je nejvýznamnější českou sakrální stavbou 20. století. Pravým opakem moderního kostela je románská rotunda sv. Martina, která je na druhou stranu nejstarší dochovanou církevní památkou na území Prahy. Pozornost si jistě zaslouží i kostel Panny Marie pod řetězem na Malé Straně. Jde o gotický kostel s renesanční a barokní přestavbou, náležející do zboží Řádu maltézských rytířů.

Kostel sv. Haštala zaujme návštěvníky nejen svým jménem, které je velmi ojedinělé. Ostatně je to jediný kostel v Čechách zasvěcený sv. Haštalu. Jeho vnitřek nabízí krásné sochy z dílny mistra F. M. Brokoffa. Bohatou uměleckou výzdobou oplývá i kostel sv. Havla, mohutný barokní chrám postavený na základech gotické baziliky.

V příručce lze najít i tři synagogy, tedy židovské modlitebny. Jde konkrétně o Staronovou, Španělskou a Maiselovu synagogu. Španělská synagoga je bohatě zdobená v netradičním a unikátním maursko-islámském slohu. Tato synagoga vznikla na základech Staré školy zbořené v roce 1867. K bohoslužbám sloužila až do druhé světové války, poté ji převzalo Židovské muzeum, které do ní postupně soustředilo stálou expozici synagogálních textilií.

Text v publikaci je doprovázen nádhernými detailními fotografiemi, seznamujícími čtenáře se zevnějškem i interiérem popisovaných kostelů, rotund, chrámů a synagog. Díky těmto snímkům a zajímavému doprovodnému textu, plnému jak historických informací, tak různých pověstí týkajících se sakrálních staveb, nebude pro poznání chtivého čtenáře problém vybrat si místo, kam by se chtěl na svých toulkách Prahou podívat.

Titul Pražské kostely a chrámy mohu doporučit nejen těm čtenářům, jež se chystají na výlet do našeho hlavního města a chtějí si prohlídku pamětihodností okořenit o nějaké zajímavé sakrální stavby, ale i těm, kdo se zajímají o pražskou historii a chtějí se o ní dovědět něco nového.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePražské kostely a chrámy

Vučka, Tomáš

Slovart, 2013

Napsat komentář