Život naší Janžurky

iva janžurová
Jedna z nejslavnějších komediálních hereček naší doby Iva Janžurová je národem milovaná. Možná i proto o ní Petr Macek napsal knihu.

Petr Macek (*1981) začal svou kariéru spisovatele s žánrem science fiction. V posledních letech se ale zaměřil na osudy českých hvězd a přináší tituly, kde zpracovává jejich osobní i profesní životy.

Nejnovější biografie jedné z našich nejpopulárnějších hereček, familiárně označované jako Janžurka, přibližuje neotřelým a zasvěceným způsobem její osobní i profesní život.

Kde v rozplétání uzlíků na provázku života Ivy Janžurové začít? Třeba odpovědí na otázku, které prý čelí nejčastěji.

 „Každou chvíli jsem tázána, proč je tak málo žen, které vstupují na dráhu komika. V ten moment si vždycky pomyslím, proč se ptají mě, vždyť to by měli vysvětlovat spíše muži!“ diví se herečka. Sama ve skutečnosti žádnou nerovnoprávnost ve světě komiky nespatřuje. Podle ní stejnou měrou rozhodují příležitost a příroda…

„Mám představu, že si život budu dělit na chvíle, kdy pracuju, a chvíle, kdy žiju. Jenže to je  sebeklam. Když mám čas a chvíli netočím, listuju v knihách a poohlížím se, co by se  mi líbilo.

Berte to jako koketerii nikoli s divadlem, ale sama se sebou. Rozhodně ale nepatřím mezi herce, kteří chtějí umřít na divadle. Vůbec každý herecký patos mi je  protivný. Hrát divadlo je moje práce, často velice těžká, někdy i bolestná, jindy naopak  veselá. Mám ráda své kolegy, obdivuju je a snažím se, abychom byli společně úspěšní.“

 

 

Iva Janžurová – Včera, dnes a zítra

Autor: Petr Macek

Počet stran: 208
Rozměr: 167 × 216 mm
ISBN: 978-80-249-2194-5
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize
Iva Janžurová – Včera, dnes a zítra

 

 

O autorovi

Petr Macek (23. dubna 1981) je novinář, spisovatel a televizní scenárista, v současnosti působí v televizi Nova. Je mimo jiné autorem dvou historických detektivních románů s postavou Sherlocka Holmese, pro televizi napsal scénáře ke třem desítkám životopisných medailonů předních osobností české kultury.
V nakladatelství Ikar mu v roce 2012 vyšla kniha Helena Vondráčková – Každá trampota má svou mez.
(Info o autorovi: bux.cz)

 ———————————————————

Euromedia Group, dceřinná společnost Bertelsmann AG, patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub (od r. 1992), Odeon (od r. 1999), Ikar (od r. 2000) a Universum (od r. 2000). Nakladatelství Ikar je orientováno především na ženské čtenářky: romance, společenské romány a memoáry, kuchařky a rádce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIva Janžurová – Včera, dnes a zítra

Macek, Petr

Ikar, 2013

Napsat komentář