Nová publikace určená fytopatologům a rostlinolékařům

abiotikozy 2
Na pulty knihkupectví přichází odborná publikace z nakladatelství Academia, která se zabývá poškozením a poraněním rostlin.

Kniha pojednává o spektru abiotických faktorů vnějšího prostředí, které mohou nepříznivě ovlivnit životní funkce rostlin, tvorbu biomasy, hmotnost i kvalitu rostlinných produktů a ohrozit i životnost rostlin.

V obecné části jsou jednotlivé škodlivé abiotické faktory řazeny do několika kategorií, ve speciální části jsou u jednotlivých plodin nebo skupin plodin probrány nejzávažnější poruchy, poškození a poranění během vegetace, sklizně a skladování.

Kniha je určena fytopatologům, rostlinným fyziologům, botanikům, ekologům, rostlinolékařům a studentům příslušných oborů.

 

Abiotikózy rostlin: poruchy, poškození a poranění

Vydalo: nakladatelství Academia

Autor: Václav Kůdela a kolektiv
Edice: Živá a neživá příroda
Rok vydání: 2013
Počet stran: 568
Formát: 170 × 240 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-2262-2

 

Přečtěte si více o knize Abiotikózy rostlin: poruchy, poškození a poranění

V e-shopu www.academiaknihy.cz můžete nakoupit knihy se slevou 20 %.

 

Ukázka z knihy:

Příznaky genetických poruch

K nejčastějším projevům genetických poruch patří albinismus, variegace a imitace lézí (angl. lesion mimics). Zvláštní postavení má fasciace či svazčitost (viz dále).

Albinismus se vyznačuje úplnou nepřítomností zeleného nebo jiného přirozeného zbarvení rostlin (obr. 3.1/1; 3.1/2). Porucha je způsobená genetickými  faktory (mutacemi) nebo chimérickým růstem charakteristickým pro jedince  složené z geneticky odlišných buněk nebo pletiv.

Variegací se rozumí výskyt mozaikového fenotypu (mozaicismu) u jednoho pletiva, orgánu nebo jedince, týkajícího se pigmentace (např. rozdílu  v barvě způsobeném nedostatkem chlorofylu v části normálně zelených buněk  rostliny) nebo kteréhokoliv jiného ze snadno pozorovatelných fenotypových znaků (obr. 3.1/3). Variegace je značně rozšířený fenomén vyvolaný několika  mechanismy (zjištěnými nebo dedukovanými). Listová variegace (syn. pestrolistost) se může jevit jako mozaikové nebo proužkové obrazce zeleného,  žlutého a bílého pletiva a může způsobit neobvyklý vývoj rostlin a cibulí.  Variegace se mohou projevit u jednotlivých listů, nebo typicky na celé rostlině.

—————————————————-

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.


Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAbiotikózy rostlin: poruchy, poškození a poranění

Kůdela, Václav a kol.

Academia, 2013

Napsat komentář