Knižní tipy: biografie poučná i zábavná

Knihy
Pokud čtete rádi životní příběhy slavných či zajímavých lidí, pak si v dnešní nabídce zaručeně najdete knihu podle svého gusta. Osudy těch, kteří přežili v nelidských podmínkách, životopis malířského či cyklistického génia, nebo biografie autora zlomové teorie o původu druhů – z toho všeho máte možnost si vybírat. Pojďme na to!

K oblíbeným televizním seriálům patří Letecké katastrofy. Ve skutečnosti se s nimi ale žádný člověk nechce seznámit zblízka. Jaké to je, přežít havárii letadla a prodírat se osaměle džunglí k záchraně, vypráví autobiografická  kniha z nakladatelství Ikar Zázraky se dějí s podtitulem Jak mě džungle vrátila zpět do života.

Zázraky se dějí
Jak mě džungle vrátila zpět do života

Autor: Juliane Koepckeová
Překlad: Jarmila Doubravová
Počet stran: 288

Přečtěte si více o knize Zázraky se dějí a ukázku z ní

Když se sedmnáctiletá Juliana Koepckeová zřítila s letadlem do peruánské džungle a jako jediná z cestujících přežila, rozpomněla se na dětství strávené s rodiči v pralese. Tehdy se naučila ctít zákony pralesa; znala zvuky džungle, věděla, která zvířata ji mohou zabít a která jí naopak ukážou cestu k civilizaci. Zraněná dívka se jedenáct dní prodírala hustým pralesem, bez kompasu a mapy, jen s hrstí bonbonů v kapse…

 —————————————————————————

Poučit se můžeme i z osudů velkých světových géniů. Ne všichni se narodili na šťastné planetě a za uznání své práce museli často bojovat. Někdy došli skutečného ocenění až po své smrti. Knihu s prostým názvem Darwin s podtitulem Portrét génia vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Darwin
Potrét génia

Autor: Paul Johnson
Překlad: Jan Sládek
Počet stran: 176

Přečtěte si více o knize Darwin

Autor přináší barvitý portrét Charlese Darwina, kterého charakterizuje jako nejvlivnějšího vědce všech dob. Autor představuje Darwinovu složitou osobnost, jeho celoživotní dílo i dobu, ve které žil. S typicky pronikavým vhledem, vtipem a jazykovou bravurou popisuje Darwinovo mládí, líčí jeho dobrodružnou plavbu kolem světa i léta vědeckého bádání a myšlenkového zrání, která talentovaného vědce přivedla mimo jiné i k převratné teorii o původu druhů. Současně se však nevyhýbá ani Darwinovým tragickým omylům, například kontroverzní podpoře vznikající eugeniky.

 —————————————————————————

Pokud máte rádi originální životopisy, pak si určitě vyberte autobiografii Marca Chagalla s názvem Ma vie – Můj život. Budete mít příležitost poznat jeho poetickou duši přes básnické obrázky jeho vzpomínek. Knihu vydalo nakladatelství Metafora.

Ma vie – Můj život

Autor: Marc Chagall
Překlad: Jakub Volný
Počet stran: 200

Přečtěte si více o knize Ma vie – Můj život

Autobiografická kniha Můj život je psána slovy básnickými v jejich nejprostší, čisté podobě. Muzikanti, chudinské figurky, židovští sousedé na střechách, krávy létající stejně jako vousatí rabíni, to všechno na jeho obrazech stoupá k nebesům. Jsou to andělští poslové, mířící vzhůru ze všech kontinentů. Před očima ožívají rázovité postavy malířových mladých let, dojemné vzpomínky na rodiče, abychom se s ním vypravili do Petrohradu a posléze do Paříže, plné nových malířů, od Picassa až po Modiglianiho, kam ho přivedla jeho největší touha: malovat.

Ukázka textu:

I sny se mi zdávaly: Čtvercový pokoj. Prázdný. V rohu jediná postel a na ní já. Tma.
Náhle se otevírá strop a dolů se v jasné záři a za hlasitého lomozu snáší jakýsi okřídlený tvor. Brzy vyplní celý pokoj pohybem a oblaky.
Tlukot křídel.
Říkám si: Anděl! Nemohu ani otevřít oči, záře je příliš jasná, mocná.
Podíval se do všech koutů, pak se zase zvedl a prolétl otvorem ve stropě. Odnesl si s sebou veškeré světlo i modrý vzduch.
Je znovu tma. A já se budím.

Tenhle sen připomíná můj obraz Zjevení.

—————————————————————————

Biografie slavných a úspěšných nás mohou motivovat. Ne každý dokáže tvořit jako Chagall, ale jezdit na kole může určitě každý. I když ne tak skvěle jako vítěz Tour de France z roku 2012 Bradley Wiggins, ale určitě s radostí z pohybu. Autobiografii s názvem Můj čas vydalo nakladatelství Jota.

Můj čas

Autor: Braddley Wiggins
Překlad: Richard Janda
Počet stran: 296

Přečtěte si více o knize Můj čas a prolistujte si ukázku z ní

Otevřený, upřímný, inteligentní a nebojácný Wiggins je oslavovaný jako lidový šampión. V autobiografii vypráví příběh o pozoruhodné cestě, jež ho dovedla ze samého dna až k vítězství v nejobtížnějším cyklistickém závodě na světě. Otevřeně mluví o svých osobních mukách, dřině a odříkání a popisuje zákulisní život ve stáji Sky: tvrdý tréninkový režim, nevyhnutelné oběti i své názory na týmové kolegy a soupeře. Vypráví také o svém vzteku vůči dopingu, který cyklistiku provází, o pocitech po zisku olympijského zlata i o tom, jaké to je být tím nejlepším.

 —————————————————————————

Který ze strhujících osudů vás nejvíce zaujal? Čí život vás láká poznat zblízka? Podělte se s námi!

 

Nenechte si ujít šanci a vydražte si tyto knihy
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZázraky se dějí
Jak mě džungle vrátila zpět do života

Koepckeová, Juliane

Ikar, 2013

zobrazit info o knizeDarwin

Johnson, Paul

Lukáš a syn, 2012

zobrazit info o knizeMa vie - Můj život

Chagall, Marc

Metafora, 2013

zobrazit info o knizeMůj čas

Wiggins, Bradley

Jota, 2013

Napsat komentář